Przepis na surówkę z białej kapusty do słoików krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
słoiki

Kapustę umyj i poszatkuj przy pomocy szatkownicy.

Marchew obierz i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.

Paprykę pokrój w drobne paseczki.

Wszystkie warzywa przełóż do miski i dobrze je wymieszaj, następnie przełóż ją do szklanych słoików.

W małym rondelku zagotuj litr wody, cukier i sól. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ocet i oliwę z oliwek. Zamieszaj i wlej marynatę do słoików z kapustą.

Słoiki zakręć dokładnie i pasteryzuj w garnku z zagotowaną wodą przez 10 minut.

Surówka z białej kapusty do słoików podana w małym słoiczku.
surówka z białej kapusty do słoików
Koszt przygotowania dania
9.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
201 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
28

Surówka z białej kapusty do słoików - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z białej kapusty do słoików

Surówka z białej kapusty do słoików to najlepsza opcja dla wszystkich, którzy kochają przygotowywać przetwory. Wspaniale sprawdzi się na zimę, jako pyszny dodatek. Można ją przygotować w naprawdę prosty sposób. Całość wspaniale sprawdzi się na co dzień, ze względu na pyszny smak, który dobrze komponuje się nie tylko z mięsnymi potrawami, ale również tymi w wersji wege.

Przepis na surówkę z białej kapusty do słoików jest niezwykle łatwy, a przy okazji naprawdę tani. Do jej przygotowania używa się tylko kilku produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów, ale również w domowej spiżarni. Głównym składnikiem jest oczywiście kapusta. Choć w większości gości tylko w kilku potrawach, warto włączyć ją do codziennego menu w dużo większej ilości. To dlatego, że jest bogactwem naprawdę wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera naprawdę sporo witaminy A, która nazywana jest substancją młodości nie bez powodu, dba ona bowiem o prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci, a także dobry wzrok. Dodatkowo kapusta dostarcza również witaminy C, która jest antyoksydantem o silnym działaniu przeciwnowotworowym, ale również wspiera działanie układu odpornościowego. Ze względu na to, że kapusty nie poddaje się obróbce termicznej, witaminy tej jest naprawdę sporo. Kapusta łączy się w tym daniu z marchewką, która również jest naprawdę wartościową opcją. To prawdziwe bogactwo beta-karotenu, antyoksydantu, który dba o dobre zdrowe skóry, ale również układu krwionośnego. By całość była jeszcze smaczniejsza, dodaje się również nieco papryki, która także wspiera cały organizm, a głównie układ immunologiczny. Najlepiej surówkę robić jesienią, kiedy wszystkie składniki bez problemu można kupić w sklepie w naprawdę dobrej cenie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z białej kapusty do słoików, by była smaczna, ale również niezbyt skomplikowana, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Nadaje się ona idealnie na przetwory, zwłaszcza na zimę, kiedy to nie ma w sklepie zbyt dużej ilości świeżych warzyw. Jest pyszna, a przy okazji dobra dla zdrowia. Idealnie sprawdzi się do obiadu.

Wartości odżywcze surówki z białej kapusty do słoików

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
89.35 kcal
201.03 kcal
Białko
0.99 g
2.23 g

Węglowodany w surówce z białej kapusty do słoików

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
10.38 g
23.35 g
Węglowodany przyswajalne
8.56 g
19.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.82 g
4.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
5.31 g
11.95 g
Tłuszcze nasycone
0.92 g
2.07 g
Tłuszcze nienasycone
4.36 g
9.81 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z białej kapusty do słoików

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
60.33 µg (mcg)
135.75 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
53.35 mg
120.03 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.88 mg
1.98 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.08 mg
Niacyna
0.35 mg
0.79 mg
Foliany
31.18 µg (mcg)
70.15 µg (mcg)
Beta karoten
597.67 µg (mcg)
1344.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z białej kapusty do słoików

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
16.10 mg
36.22 mg
Potas
163.21 mg
367.23 mg
Wapń
28.35 mg
63.78 mg
Fosfor
22.36 mg
50.32 mg
Magnez
10.29 mg
23.15 mg
Żelazo
0.42 mg
0.95 mg
Cynk
0.15 mg
0.35 mg
Miedź
0.04 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z białej kapusty do słoików 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z białej kapusty do słoików

Lista alergenów dla surówki z białej kapusty do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania surówki z białej kapusty do słoików

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
800 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka żółta
230 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Cukier
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Ocet winny
90 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
2.16
Za 90 ml
Oliwa z oliwek
70 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z białej kapusty do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób