Przepis na surówkę z białej kapusty do słoików krok po kroku
- Kapusta biała 800 g
- Marchewka 90 g
- Papryka żółta 230 g
- Cukier 70 g
- Ocet winny 90 ml
- Oliwa z oliwek 70 ml
Kapustę umyj i poszatkuj przy pomocy szatkownicy.
Marchew obierz i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
Paprykę pokrój w drobne paseczki.
Wszystkie warzywa przełóż do miski i dobrze je wymieszaj, następnie przełóż ją do szklanych słoików.
W małym rondelku zagotuj litr wody, cukier i sól. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ocet i oliwę z oliwek. Zamieszaj i wlej marynatę do słoików z kapustą.
Słoiki zakręć dokładnie i pasteryzuj w garnku z zagotowaną wodą przez 10 minut.
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Sałatka z białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówki z białej kapusty

(liczba kalorii)
Surówka z białej kapusty do słoików - cechy przepisu
Więcej o surówce z białej kapusty do słoików
Surówka z białej kapusty do słoików to najlepsza opcja dla wszystkich, którzy kochają przygotowywać przetwory. Wspaniale sprawdzi się na zimę, jako pyszny dodatek. Można ją przygotować w naprawdę prosty sposób. Całość wspaniale sprawdzi się na co dzień, ze względu na pyszny smak, który dobrze komponuje się nie tylko z mięsnymi potrawami, ale również tymi w wersji wege.
Przepis na surówkę z białej kapusty do słoików jest niezwykle łatwy, a przy okazji naprawdę tani. Do jej przygotowania używa się tylko kilku produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów, ale również w domowej spiżarni. Głównym składnikiem jest oczywiście kapusta. Choć w większości gości tylko w kilku potrawach, warto włączyć ją do codziennego menu w dużo większej ilości. To dlatego, że jest bogactwem naprawdę wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera naprawdę sporo witaminy A, która nazywana jest substancją młodości nie bez powodu, dba ona bowiem o prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci, a także dobry wzrok. Dodatkowo kapusta dostarcza również witaminy C, która jest antyoksydantem o silnym działaniu przeciwnowotworowym, ale również wspiera działanie układu odpornościowego. Ze względu na to, że kapusty nie poddaje się obróbce termicznej, witaminy tej jest naprawdę sporo. Kapusta łączy się w tym daniu z marchewką, która również jest naprawdę wartościową opcją. To prawdziwe bogactwo beta-karotenu, antyoksydantu, który dba o dobre zdrowe skóry, ale również układu krwionośnego. By całość była jeszcze smaczniejsza, dodaje się również nieco papryki, która także wspiera cały organizm, a głównie układ immunologiczny. Najlepiej surówkę robić jesienią, kiedy wszystkie składniki bez problemu można kupić w sklepie w naprawdę dobrej cenie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z białej kapusty do słoików, by była smaczna, ale również niezbyt skomplikowana, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Nadaje się ona idealnie na przetwory, zwłaszcza na zimę, kiedy to nie ma w sklepie zbyt dużej ilości świeżych warzyw. Jest pyszna, a przy okazji dobra dla zdrowia. Idealnie sprawdzi się do obiadu.
Wartości odżywcze surówki z białej kapusty do słoików
Energia i białka
(225g)
Węglowodany w surówce z białej kapusty do słoików
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy w przepisie na surówkę z białej kapusty do słoików
(225g)
Składniki mineralne w przepisie na surówkę z białej kapusty do słoików
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z białej kapusty do słoików
Lista alergenów dla surówki z białej kapusty do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny