Przepis na surówkę z białej kapusty do słoika krok po kroku
- Kapusta biała 1000 g 1 główka
- Marchewka 120 g 2 sztuki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Cukier 250 g 1 szklanka
- Olej rzepakowy 250 ml 1 szklanka
- Ocet spirytusowy 125 ml 1/2 szklanki
Kapustę drobno posiekaj.
Dodaj startą na tarce marchewkę i wymieszaj, dodaj posiekaną cebulę.
Warzywa przełóż do słoików.
Składniki zalewy wlej do garnka i zagotuj do momentu, aż cukier się rozpuści.
Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików z warzywami i pasteryzuj około 20 minut.
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Sałatka z białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówki z białej kapusty

(liczba kalorii)
Surówka z białej kapusty do słoika - cechy przepisu
Więcej o surówce z białej kapusty do słoika
Surówka z białej kapusty do słoika to dobry pomysł jako dodatek do wielu dań. Idealnie pasuje do dań mięsnych na ciepło np. kotlety, pieczeń w sosie czy karkówka w sosie pomidorowym, na którą niedawno dodawałam przepis, aby się nim z Wami podzielić. Pyszna i szybka surówka nada się nie tylko do dań mięsnych, ale także do klusek np. szarych czy z dziurką. Biała kapusta to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu, ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre.
Zatem, jak zrobić surówkę z białej kapusty do słoika?
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe, łatwo dostępne warzywa takie jak, kapusta, cebula, marchew. Dodatkowo możesz dodać czerwoną paprykę i natkę pietruszki.
Wybierz kapustę białą lub słodką, ponieważ jest nazywana różnie. Przetnij ją na pół i wytnij ze środka głąb. Drobno poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz cebulę posiekaną w kostkę lub słupki. Całość wymieszaj i dopraw pieprzem czarnym.
Odstaw warzywa na bok i przygotuj zalewę. Wystarczy, że olej rzepakowy, ocet i cukier zagotujesz w garnku do rozpuszczenia cukru.
Warzywa przełóż do słoików i zalej przygotowaną wcześniej zalewą. Słoiki z kapustą pasteryzuj w warunkach domowych przez około 20 minut. Nasze przetwory nie tylko na zimę w krótkim czasie są gotowe. Przez dodatek octu i proces pasteryzacji tak przygotowaną surówkę możesz przechowywać w ciemnym pomieszczeniu nawet do kilku miesięcy, będzie ona tak samo dobra i pyszna jak tuż po przygotowaniu.
Skoro już znasz mój przepis na surówkę z białej kapusty do słoika, koniecznie spróbuj przygotować ją w swoim domu i przekonaj się jaka jest smaczna. Na pewno będziesz do niej chętnie wracać. Będzie to świetny dodatek do dań obiadowych, ale też
Wartości odżywcze surówki z białej kapusty do słoika
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w surówce z białej kapusty do słoika
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na surówkę z białej kapusty do słoika
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na surówkę z białej kapusty do słoika
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z białej kapusty do słoika
Lista alergenów dla surówki z białej kapusty do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z białej kapusty do słoika