Przepis na surówkę z białej kapusty do słoika krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoik 250 ml

Kapustę drobno posiekaj.

Dodaj startą na tarce marchewkę i wymieszaj, dodaj posiekaną cebulę.

Warzywa przełóż do słoików.

Składniki zalewy wlej do garnka i zagotuj do momentu, aż cukier się rozpuści.

Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików z warzywami i pasteryzuj około 20 minut.

surówka z białej kapusty do słoika
Surówka z białej kapusty do słoika
Koszt przygotowania dania
6.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
290 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Surówka z białej kapusty do słoika - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z białej kapusty do słoika

Surówka z białej kapusty do słoika to dobry pomysł jako dodatek do wielu dań. Idealnie pasuje do dań mięsnych na ciepło np. kotlety, pieczeń w sosie czy karkówka w sosie pomidorowym, na którą niedawno dodawałam przepis, aby się nim z Wami podzielić. Pyszna i szybka surówka nada się nie tylko do dań mięsnych, ale także do klusek np. szarych czy z dziurką. Biała kapusta to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu, ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre.

Zatem, jak zrobić surówkę z białej kapusty do słoika?

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe, łatwo dostępne warzywa takie jak, kapusta, cebula, marchew. Dodatkowo możesz dodać czerwoną paprykę i natkę pietruszki.

Wybierz kapustę białą lub słodką, ponieważ jest nazywana różnie. Przetnij ją na pół i wytnij ze środka głąb. Drobno poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz cebulę posiekaną w kostkę lub słupki. Całość wymieszaj i dopraw pieprzem czarnym.

Odstaw warzywa na bok i przygotuj zalewę. Wystarczy, że olej rzepakowy, ocet i cukier zagotujesz w garnku do rozpuszczenia cukru.

Warzywa przełóż do słoików i zalej przygotowaną wcześniej zalewą. Słoiki z kapustą pasteryzuj w warunkach domowych przez około 20 minut. Nasze przetwory nie tylko na zimę w krótkim czasie są gotowe. Przez dodatek octu i proces pasteryzacji tak przygotowaną surówkę możesz przechowywać w ciemnym pomieszczeniu nawet do kilku miesięcy, będzie ona tak samo dobra i pyszna jak tuż po przygotowaniu.

Skoro już znasz mój przepis na surówkę z białej kapusty do słoika, koniecznie spróbuj przygotować ją w swoim domu i przekonaj się jaka jest smaczna. Na pewno będziesz do niej chętnie wracać. Będzie to świetny dodatek do dań obiadowych, ale też

Wartości odżywcze surówki z białej kapusty do słoika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
193.72 kcal
290.59 kcal
Białko
0.81 g
1.22 g

Węglowodany w surówce z białej kapusty do słoika

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
17.77 g
26.66 g
Węglowodany przyswajalne
16.14 g
24.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.63 g
2.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
13.67 g
20.50 g
Tłuszcze nasycone
1.04 g
1.55 g
Tłuszcze nienasycone
12.63 g
18.95 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z białej kapusty do słoika

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
57.02 µg (mcg)
85.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
20.62 mg
30.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.13 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.19 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
25.57 µg (mcg)
38.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
561.68 µg (mcg)
842.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z białej kapusty do słoika

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
14.73 mg
22.10 mg
Potas
121.27 mg
181.91 mg
Wapń
25.62 mg
38.42 mg
Fosfor
18.21 mg
27.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
7.89 mg
11.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.29 mg
0.44 mg
Cynk
0.12 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z białej kapusty do słoika 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z białej kapusty do słoika

Lista alergenów dla surówki z białej kapusty do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z białej kapusty do słoika

Cena przygotowania surówki z białej kapusty do słoika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1000 g
1 główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Ocet spirytusowy
125 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z białej kapusty do słoika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób