Surówka szwedzka

Opublikowano: 25.04.2022 r., 11:11 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka szwedzka na talerzu
Surówka szwedzka
Surówka szwedzka to doskonały pomysł na dodatek do dań głównych. Jest pyszna w smaku oraz łatwa w przygotowaniu. Spróbuj ją koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 45 min
147 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ogórek (1500 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Ocet jabłkowy (70 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz kolorowy ziarna
Sprzęt kuchenny
słoiki, miska, rondelek

Przepis na surówkę szwedzką krok po kroku

Ogórki dokładanie myjemy, a następnie kroimy je w talarki. Tę samą czynność powtarzamy z marchewkę.

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski.

Sól (50 g) rozpuszczamy w wodzie (1 l). Zalewamy nią warzywa i pozostawiamy je na kilka godzin. Następnie odcedzamy je.

Do wyparzonych i suchych słoików układamy warzywa. Do każdego dodajemy ziarna pieprzu kolorowego, ziele angielskie, gorczycę oraz koperek.

Na koniec przygotowujemy zalewę do sałatki. Do rondelka wlewamy ocet jabłkowy, wodę (0,5 l) oraz dodajemy cukier. Składniki należy zagotować.

Do każdego słoika dodajemy gotową zalewę. Szczelnie je zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.

Jak oceniasz przepis na surówkę szwedzką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat surówki szwedzkiej

Pyszna surówka szwedzka do słoików to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych, grilla lub na zimę. Ogórki w połączeniu z marchewką, papryką i przyprawami w zalewie octowej są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna surówka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić surówkę szwedzką? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku ogórki dokładanie myjemy, a następnie kroimy je w talarki. Tę samą czynność powtarzamy z marchewkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Sól (50 g) rozpuszczamy w wodzie (1 l). Zalewamy nią warzywa i pozostawiamy je na kilka godzin. Następnie odcedzamy je. Do wyparzonych i suchych słoików układamy warzywa. Do każdego dodajemy ziarna pieprzu kolorowego, ziele angielskie, gorczycę oraz koperek. Na koniec przygotowujemy zalewę do sałatki. Do rondelka wlewamy ocet jabłkowy, wodę (0,5 l) oraz dodajemy cukier. Składniki należy zagotować. Do każdego słoika dodajemy gotową zalewę. Szczelnie je zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.

Sprawdzony przepis na surówkę szwedzką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Przetwory z ogórków odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Najlepsza surówka jest szybka i prosta w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na dodatek do dania głównego na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w surówce szwedzkiej

Lista alergenów dla surówki szwedzkiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

W przepisie na surówkę szwedzką nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz kolorowy ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze surówki szwedzkiej

na 100g gotowej potrawy

Surówka ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ja okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
36.77
147.07
Białko (g)
0.66
2.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.01
36.03
Węglowodany przyswajalne (g)
8.29
33.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
2.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.36
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.24
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
63.03
252.10
Witamina B6 (mg)
0.06
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.22
52.88
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.18
0.72
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.13
Ryboflawina (mg)
0.04
0.15
Niacyna (mg)
0.22
0.88
Foliany (µg (mcg))
11.49
45.98
Beta karoten (µg (mcg))
595.93
2383.71
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
6.27
25.09
Potas (mg)
156.81
627.26
Wapń (mg)
17.06
68.25
Fosfor (mg)
23.34
93.36
Magnez (mg)
12.35
49.38
Żelazo (mg)
0.34
1.37
Cynk (mg)
0.20
0.79
Miedź (mg)
0.04
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki szwedzkiej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki szwedzkiej

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1500 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
15.00
Za 1500 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Papryka czerwona
150 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Ocet jabłkowy
70 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.96
Za 70 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
34.00