Surówka szwedzka
- Ogórek (1500 g)
- Marchewka (100 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Ocet jabłkowy (70 ml)
- Cukier (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
Przepis na surówkę szwedzką krok po kroku
Ogórki dokładanie myjemy, a następnie kroimy je w talarki. Tę samą czynność powtarzamy z marchewkę.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski.
Sól (50 g) rozpuszczamy w wodzie (1 l). Zalewamy nią warzywa i pozostawiamy je na kilka godzin. Następnie odcedzamy je.
Do wyparzonych i suchych słoików układamy warzywa. Do każdego dodajemy ziarna pieprzu kolorowego, ziele angielskie, gorczycę oraz koperek.
Na koniec przygotowujemy zalewę do sałatki. Do rondelka wlewamy ocet jabłkowy, wodę (0,5 l) oraz dodajemy cukier. Składniki należy zagotować.
Do każdego słoika dodajemy gotową zalewę. Szczelnie je zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki szwedzkiej
Pyszna surówka szwedzka do słoików to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych, grilla lub na zimę. Ogórki w połączeniu z marchewką, papryką i przyprawami w zalewie octowej są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna surówka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić surówkę szwedzką? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku ogórki dokładanie myjemy, a następnie kroimy je w talarki. Tę samą czynność powtarzamy z marchewkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Sól (50 g) rozpuszczamy w wodzie (1 l). Zalewamy nią warzywa i pozostawiamy je na kilka godzin. Następnie odcedzamy je. Do wyparzonych i suchych słoików układamy warzywa. Do każdego dodajemy ziarna pieprzu kolorowego, ziele angielskie, gorczycę oraz koperek. Na koniec przygotowujemy zalewę do sałatki. Do rondelka wlewamy ocet jabłkowy, wodę (0,5 l) oraz dodajemy cukier. Składniki należy zagotować. Do każdego słoika dodajemy gotową zalewę. Szczelnie je zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Sprawdzony przepis na surówkę szwedzką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.
Przetwory z ogórków odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Najlepsza surówka jest szybka i prosta w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na dodatek do dania głównego na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w surówce szwedzkiej
Lista alergenów dla surówki szwedzkiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na surówkę szwedzką nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz kolorowy ziarna
Wartości odżywcze surówki szwedzkiej
Surówka ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ja okazjonalnie.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.