Surówka do łososia

Opublikowano: 22.06.2022 r., 21:58 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa surówka do łososia
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Tak przygotowane warzyw to świetny pomysł na dodatek do pieczonego łososia.
Przygotowanie 40 min
Grillowanie 20 min
84 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Cukinia (300 g)
  • Bakłażan (300 g)
  • Pomidory koktajlowe (150 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Papryka żółta (200 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Rukola (60 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny, grill, szczypce do grilla, ręcznik papierowy

Przepis na surówkę do łososia krok po kroku

Warzywa umyj. Bakłażana pokrój w plastry, każdy z nich dokładnie posól i odstaw na około 25 minut.

Plastry bakłażana opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Papryki pokrój w plastry. Cukinię w plasterki, a pomidorki i cebule przekrój na pół.

Warzywa ułóż na grillu i podpiekaj, aż zaczną się marszczyć.

Podczas pieczenia przesmaruj warzywa oliwą.

W misce ułóż umytą rukolę, a na niej upieczone warzywa.

Dopraw tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na surówkę do łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki do łososia

Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do pieczonego łososia.

Aby powstała ta idealna surówka potrzebna będzie cukinia, bakłażan, pomidorki koktajlowe, papryka zielona, czerwona oraz żółta, czerwona cebula, rukola i oliwa z oliwek. Dodatkowego smaku nadadzą przyprawy takie jak: sól, pieprz, tymianek i oregano. Aby wykonać ten prosty przepis na surówkę do łososia na początku umyj wszystkie warzywa. Bakłażana pokrój w plastry, każdy z nich dokładnie posól i odstaw na około 25 minut. Plastry bakłażana opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Papryki pokrój w plastry. Cukinię w plasterki, a pomidorki i cebule przekrój na pół. Warzywa ułóż na grillu i podpiekaj, aż zaczną się marszczyć. W tym miejscu możecie wykorzystać grilla tradycyjnego, grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Podczas pieczenia przesmaruj warzywa oliwą. W misce ułóż umytą rukolę, a na niej upieczone warzywa. Dopraw tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.

W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić surówkę do łososia. Jest tak dobra, że na pewno wykorzystacie ją również do innych dań. Dzięki różnorodności użytych warzyw jest dobrze pasująca do dań mięsnych czy wegańskich. Taka solidna porcja warzyw jest nie tylko najlepsza w smaku, ale również ma dużo wartości odżywczych.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowana we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo „dietetyczne”, szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Alergeny w surówce do łososia

Lista alergenów dla surówki do łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę do łososia

Wartości odżywcze surówki do łososia

na 100g gotowej potrawy

Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
34.61
84.80
Białko (g)
1.04
2.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
4.96
12.16
Węglowodany przyswajalne (g)
3.29
8.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
4.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
1.60
3.91
Tłuszcze nasycone (g)
0.36
0.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.23
3.02
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.01
2.47
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
0.55
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bakłażan, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A (µg (mcg))
35.82
87.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
56.39
138.15
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
1.26
Brak danych dla: papryka żółta, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.60
1.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.63
62.78
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
388.37
951.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
4.78
11.72
Potas (mg)
213.48
523.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.02
41.70
Fosfor (mg)
25.93
63.53
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.79
33.78
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
0.91
Cynk (mg)
0.20
0.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki do łososia 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki do łososia

Koszt składników
45.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Bakłażan
300 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Papryka zielona
140 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Papryka żółta
200 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Rukola
60 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 60 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
45.30