Surówka do kurczaka
- Kapusta biała - pół małej główki (400 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (120 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Pomidor - 2 małe sztuki (200 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Musztarda (50 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na surówka do kurczaka krok po kroku
Posiekaj drobno kapustę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
Poszatkuj koper.
Pomidora pokrój w kostkę.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
Umieść warzywa w misce.
Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Dodaj olej rzepakowy i musztardę, wymieszaj dokładnie.
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka chińska
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z rzodkiewką
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówka colesław thermomix
-
Chińska surówka z białej kapusty
-
Surówki z białej kapusty
Więcej informacji na temat surówki do kurczaka
Surówka do kurczaka to świetny pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Surówka do kurczaka może zostać podana także do innego rodzaju dań. Lekka surówka jest łatwa do zrobienia. Przepis na surówkę do kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, marchew, pomidory, koper, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, cukier, musztarda.
Jak zrobić surówkę do kurczaka? Posiekaj drobno kapustę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Poszatkuj koper. Pomidora pokrój w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Umieść warzywa w misce. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj olej rzepakowy i musztardę, wymieszaj dokładnie.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia. Marchew jest warzywem korzeniowym, które jest częstym dodatkiem do potraw. Marchew jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz beta-karotenu. Beta-karoten jest substratem potrzebnym do syntezy witaminy A. Beta karoten jest także barwnikiem roślinnym, który obecny jest w największej ilości w marchwi, lecz spotkać go można także w zielonych liściach i niektórych owocach.
Podsumowując szybka do zrobienia surówka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Pyszna surówka z kapusty z pomidorami to prosty przepis na dodatek do obiadu. Domowa surówka może być przechowywana w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Surówka zawiera małą ilość kalorii i jest bardzo dobrym dodatkiem dla osób na diecie redukcyjnej.
Alergeny w surówce do kurczaka
Lista alergenów dla surówki do kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze surówki do kurczaka
Surówka do kurczaka to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest niskokaloryczna i mogą ją spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.