Surówka do kebaba

Opublikowano: 25.04.2022 r., 14:17 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta pekińska do kebaba
Surówka do kebaba
Poznaj przepis na szybką i zdrową wersję surówki do kebaba.
Przygotowanie 15 min
113 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta pekińska - 1/2 sztuki (350 g)
  • Ogórek - 1 mała sztuka (60 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (45 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
  • Majonez - 2 łyżki (40 g)
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki (60 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, praska do czosnku

Przepis na surówkę do kebaba krok po kroku

Kapustę poszatkuj, marchew i ogórka obierz i zetrzyj na tarce, paprykę pokrój w cienkie słupki.

Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem i majonezem.

Warzywa wymieszaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na surówkę do kebaba
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki do kebaba

Domowa surówka do kebaba z kapusty pekińskiej to pomysł na to, jak uczynić to popularne danie zaliczane do fast-foodów, nieco zdrowszym. Mimo to wciąż będzie pyszna, jednak zdecydowanie mniej kaloryczna, a cały posiłek będzie bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Jej kolejną zaletą jest to, że jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, a dodatkowo nie musisz ograniczać jej wykorzystania wyłącznie do kebaba – będzie również dobra do innego obiadu, kolacji, czy jako samodzielna przekąska. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić surówkę do kebaba w wersji fit koniecznie czytaj dalej, aby poznać naszą propozycję jej przygotowania – będzie to dla Ciebie świetna inspiracja i wskazówka. Składniki, które będą Ci potrzebne to kapusta pekińska, marchew, świeży ogórek, czerwona papryka, jogurt naturalny, majonez oraz czosnek. Możesz też wprowadzić własną modyfikację, na przykład zamieniając kapustę pekińską na białą, zamiast ogórka świeżego wykorzystując ogórki kiszone lub dodatkowo dodając jabłko. Jeśli zależy Ci w szczególności na niższej kaloryczności, śmiało zamień majonez na jogurt – przepis na surówkę do kebaba wcale na tym nie ucierpi, wciąż będzie ona bardzo smaczna, a jednocześnie mniej kaloryczna. Przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy, że wymieszasz poszatkowaną kapustę z tartymi na tarce marchewką i ogórkiem oraz pokrojoną w drobne słupki papryką i sosem czosnkowym powstałym przez wymieszanie przeciśniętego przez praskę czosnku z jogurtem i majonezem. To wszystko, co musisz zrobić, aby cieszyć się jej smakiem. Koniecznie czytaj dalej aby poznać szczegółowy przepis na surówkę do kebaba, który na pewno przypadnie Ci do gustu.

Alergeny w surówce do kebaba

Lista alergenów dla surówki do kebaba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze surówki do kebaba

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność surówki majonez można zastąpić jogurtem lub wybrać ten w wersji light.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
56.63
113.25
Białko (g)
1.60
3.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.56
9.13
Węglowodany przyswajalne (g)
3.28
6.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
2.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.94
7.87
Tłuszcze nasycone (g)
0.76
1.52
Tłuszcze nienasycone (g)
3.18
6.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
1.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.32
4.65
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.24
4.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
191.76
383.52
Witamina B6 (mg)
0.20
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.10
Witamina C (mg)
58.63
117.26
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.20
Witamina E (mg)
0.71
1.43
Retinol (µg (mcg))
0.89
1.79
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.08
0.16
Niacyna (mg)
0.59
1.18
Foliany (µg (mcg))
45.17
90.35
Beta karoten (µg (mcg))
2117.50
4234.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
70.96
141.93
Potas (mg)
226.30
452.60
Wapń (mg)
68.25
136.51
Fosfor (mg)
42.23
84.46
Magnez (mg)
15.25
30.51
Żelazo (mg)
0.55
1.10
Cynk (mg)
0.28
0.56
Miedź (mg)
0.03
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki do kebaba 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki do kebaba

Koszt składników
26.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
350 g
1/2 sztuki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 350 g
Ogórek
60 g
1 mała sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Majonez
40 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Jogurt naturalny
60 ml
3 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
26.80