Surówka do karkówki
- Kapusta biała (800 g)
- Olej rzepakowy (55 ml)
- Ocet winny (30 ml)
- Marchewka (90 g)
- Ogórek (170 g)
- Sok z cytryny (15 ml)
Przepis na surówkę do karkówki krok po kroku
Kapustę poszatkuj
Wrzuć posiekaną kapustę do miski i wymieszaj z solą. Odstaw ją na 30 minut, a następnie Wyciśnij ją rękoma.
Marchewkę i ogórka obierz i posiekaj w plasterki. Dodaj do kapusty.
Wymieszaj olej, ocet i sok z cytryny z pieprzem, solą i natką pietruszki.
Wymieszaj sałatkę z dressingiem.
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka chińska
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z rzodkiewką
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka colesław thermomix
-
Chińska surówka z białej kapusty
-
Surówki z białej kapusty
Więcej informacji na temat surówki do karkówki
Surówka do karkówki to doskonały dodatek, który świetnie sprawdzi się na co dzień. Jest smaczna, a przy okazji prosta. Robi się ją z białej kapusty z dodatkiem ziół. To dobra opcja również dla początkujących kucharzy, a wszystkie składniki masz już na pewno w swojej spiżarni.
Przepis na surówkę do karkówki jest świetną opcją na przygotowanie warzywnego dodatku, który pasuje do wszystkich dań mięsnych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę do karkówki, która będzie nie tylko szybka i łatwa, ale również pyszna, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Świetnie pasuje do dań z grilla. Do jej stworzenia nie potrzeba żadnej obróbki termicznej, co jest największym plusem. Jednak przyda się za to szatkownica, która pozwala na szybszą i mniej pracochłonną obróbkę wstępną. Ta surówka jest bardzo prosta, ale jednocześnie wciąż smaczna i ciekawa. To pomysł na łatwą surówkę z białej kapusty, która jest po prostu najlepsza. Surówka jest naprawdę wyśmienita i można ją zrobić w dosłownie w kwadrans. Surówka pozwala również na włączenie w łatwy i pyszny sposób do swojej diety surowej białej kapusty, która jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników prozdrowotnych. Choć bardzo często negatywnie kojarzona jest z bardzo kaloryczną rośliną, to nie jest to prawda. Jej negatywny wizerunek to zasługa niezbyt zdrowych dodatków, którym zwykle towarzyszy. Sama kapusta świetnie działa na zdrowie i choć może być ciężkostrawna, to dla większości osób jej spożywanie przyniesie więcej korzyści. Na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto jej spróbuje, ze względu na ciekawe połączenie kapusty, ze świeżymi ziołami, ale również dużą ilością prostego sosu. Jest lekka i smaczna. Można ją podawać także do obiadu. Smakuje idealnie z każdym rodzajem mięsa, choć niewątpliwe to właśnie z karkówką tworzy najlepszy duet smakowy. Choć całość może wydawać się bardzo niepozorna, to takie połączenie smaków gwarantuje wysoką smakowitość potrawy. Jest tak dobra, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Ta surówka z białej kapusty posmakuje nawet największym krytykom kulinarnym.
Alergeny w surówce do karkówki
Lista alergenów dla surówki do karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze surówki do karkówki
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.