Surówka chińska
- Kapusta biała - pół główki (1500 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (250 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Ocet ryżowy (50 ml)
- Cukier - 5 płaskich łyżew stołowych (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na surówkę chińską krok po kroku
Kapustę poszatkuj na szatkownicy.
Marchew obierz, umyj i zatrzyj na tarce o dużych oczkach.
Kapustę i marchew przełóż do miski i wymieszaj.
Do rondelka wlej olej oraz ocet. Następnie dodaj cukier oraz 2 płaskie łyżeczki soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Pod koniec gotowania do dressingu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gorący dressing wlej do miski z kapustą i dokładnie wymieszaj.
Miskę z surówką przykryj i odstaw do lodówki na noc.
Gotową surówkę chińską podawaj np. jako dodatek do obiadu.
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z rzodkiewką
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówka colesław thermomix
-
Chińska surówka z białej kapusty
-
Surówki z białej kapusty
Więcej informacji na temat surówki chińskiej
Surówka chińska to doskonała propozycja na dodatek jak z chińskiej restauracji. Surówka z białej kapusty i marchewki z octem ryżowym świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Można ją wykorzystać również jako składnik domowych fast-foodów (np. jako dodatek do domowego kebaba). Przepis na surówkę chińską jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania surówki po chińsku potrzebne będą następujące produkty: kapusta biała, marchew, olej rzepakowy, ocet ryżowy, cukier, czosnek oraz sól.
A jak zrobić surówkę chińską? Kapustę poszatkuj na szatkownicy. Marchew obierz, umyj i zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę i marchew przełóż do miski i wymieszaj. Do rondelka wlej olej oraz ocet. Następnie dodaj cukier oraz 2 płaskie łyżeczki soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Pod koniec gotowania do dressingu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gorący dressing wlej do miski z kapustą i dokładnie wymieszaj. Miskę z surówką przykryj i odstaw do lodówki na noc. Gotową surówkę chińską podawaj np. jako dodatek do obiadu.
Kapusta jest warzywem, który ma niską wartość kaloryczna, dlatego chętnie wykorzystywana jest w diecie redukcyjnej. Dodatkowo znajdziemy w niej witaminą C, niektóre witaminy z grupy B, witaminy A, witaminę E oraz witaminę K. Jeśli chodzi o składniki mineralne, to kapusta jest źródłem wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza.
Marchew również jest warzywem niskokalorycznym. Znajdziemy w niej wiele cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne.
Podsumowując azjatycka surówka z kapusty białej oraz marchwi świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub domowych fast-foodów. Surówka jest dobra do spożycia dopiero po kilku godzinach. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w surówce chińskiej
Lista alergenów dla surówki chińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę chińską
Wartości odżywcze surówki chińskiej
Surówka chińska to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Kapusta biała wykorzystana do przygotowania surówki stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją w kuchni.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.