Surówka chińska

Opublikowano: 13.08.2023 r., 13:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża surówka chińska na talerzu
Surówka chińska
Surówka chińska wykonana jest z kapusty białej oraz marchwi. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną surówkę.
Przygotowanie 20 min
154 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta biała - pół główki (1500 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (250 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Ocet ryżowy (50 ml)
  • Cukier - 5 płaskich łyżew stołowych (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, duża miska, praska do czosnku, rondelek, szatkownica

Przepis na surówkę chińską krok po kroku

Kapustę poszatkuj na szatkownicy.

Marchew obierz, umyj i zatrzyj na tarce o dużych oczkach.

Kapustę i marchew przełóż do miski i wymieszaj.

Do rondelka wlej olej oraz ocet. Następnie dodaj cukier oraz 2 płaskie łyżeczki soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Pod koniec gotowania do dressingu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gorący dressing wlej do miski z kapustą i dokładnie wymieszaj.

Miskę z surówką przykryj i odstaw do lodówki na noc.

Gotową surówkę chińską podawaj np. jako dodatek do obiadu.

Jak oceniasz przepis na surówkę chińską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat surówki chińskiej

Surówka chińska to doskonała propozycja na dodatek jak z chińskiej restauracji. Surówka z białej kapusty i marchewki z octem ryżowym świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Można ją wykorzystać również jako składnik domowych fast-foodów (np. jako dodatek do domowego kebaba). Przepis na surówkę chińską jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania surówki po chińsku potrzebne będą następujące produkty: kapusta biała, marchew, olej rzepakowy, ocet ryżowy, cukier, czosnek oraz sól.

A jak zrobić surówkę chińską? Kapustę poszatkuj na szatkownicy. Marchew obierz, umyj i zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę i marchew przełóż do miski i wymieszaj. Do rondelka wlej olej oraz ocet. Następnie dodaj cukier oraz 2 płaskie łyżeczki soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Pod koniec gotowania do dressingu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gorący dressing wlej do miski z kapustą i dokładnie wymieszaj. Miskę z surówką przykryj i odstaw do lodówki na noc. Gotową surówkę chińską podawaj np. jako dodatek do obiadu.

Kapusta jest warzywem, który ma niską wartość kaloryczna, dlatego chętnie wykorzystywana jest w diecie redukcyjnej. Dodatkowo znajdziemy w niej witaminą C, niektóre witaminy z grupy B, witaminy A, witaminę E oraz witaminę K. Jeśli chodzi o składniki mineralne, to kapusta jest źródłem wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza.

Marchew również jest warzywem niskokalorycznym. Znajdziemy w niej wiele cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne.

Podsumowując azjatycka surówka z kapusty białej oraz marchwi świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub domowych fast-foodów. Surówka jest dobra do spożycia dopiero po kilku godzinach. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w surówce chińskiej

Lista alergenów dla surówki chińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę chińską

Wartości odżywcze surówki chińskiej

na 100g gotowej potrawy

Surówka chińska to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Kapusta biała wykorzystana do przygotowania surówki stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją w kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
81.37
154.61
Białko (g)
1.13
2.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
8.40
15.95
Węglowodany przyswajalne (g)
6.11
11.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.28
4.33
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
5.22
9.92
Tłuszcze nasycone (g)
0.43
0.82
Tłuszcze nienasycone (g)
4.79
9.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.38
6.43
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
2.67
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
27.79
52.80
Potas (mg)
173.02
328.73
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.77
67.96
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
0.78
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki chińskiej 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki chińskiej

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1500 g
pół główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 1500 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ocet ryżowy
50 ml
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.90
Za 50 ml
Cukier
50 g
5 płaskich łyżew stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
78.00