Suflet wytrawny
- Mąka pszenna typ 500 - 5 łyżek (50 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Jajko (5 szt.)
- Ser cheddar - 1/2 kostki (125 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na suflet wytrawny krok po kroku
Masło rozpuść na patelni, a następnie wsyp mąkę i mieszaj.
Stopniowo wlewaj mleko, gotuj do zgęstnienia.
Do tak przygotowanej masy wbij żółtka i starty na tarce ser.
Przestań ogrzewać masę, a białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.
Połącz oby dwie masy i przełóż do kokilek.
Upiecz suflet w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat sufletu wytrawnego
Suflet wytrawny to nic innego jak połączenie jajek i w moim przypadku sera. Będzie to dobry pomysł na lunch lub przystawkę, jeśli brakuje Ci pomysłu na posiłki w ciągu dnia, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na suflet wytrawny. Jest to mój sprawdzony przepis na pyszny deser lub przekąskę. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: mąka, jajka, masło, ser – w moim przypadku to cheddar, ale dobrze sprawdzą się też inne rodzaje serów oraz mleko.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Mleko krowie możesz zamienić na dowolny napój roślinny. Jest on tak samo wartościowy, jak zwykłe mleko. Dla przykładu 1 szklanka mleka krowiego dostarcza nam 250 mg wapnia, jeśli sięgniemy p napój roślinny sojowy, który będzie fortyfikowany, uzyskamy podobną ilość. Należy pamiętać, że wapń jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. To główny składnik budulcowy naszych kości, zębów, ale także zapewnia wytrzymałość naszych mięśni, uczestniczy w procesach skurczu i rozkurczu mięśni.
Dlatego koniecznie zwracaj uwagę na jego zawartość w produktach roślinnych, ale nie tylko.
Dokładnie jak zrobić suflet wytrawny opisuję nieco niżej, będzie to dobry pomysł na śniadanie czy na kolację. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się jakie to pyszne danie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w suflecie wytrawnym
Lista alergenów dla sufletu wytrawnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser cheddar
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sufletu wytrawnego
Do przygotowania sufletu możesz użyć dowolnego rodzaju sera.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
ser żółty,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.