Suflet jabłkowy
- Jabłko (500 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (100 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
- Ekstrakt waniliowy (5 ml)
- Bułka tarta - 5 łyżek (50 g)
Przepis na suflet jabłkowy krok po kroku
Jabłka umyj i obierz za skóry, usuń gniazdo nasienne.
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Masło utrzyj z cukrem i żółtkami.
Dodaj starte jabłka, białka ubij na sztywną pianę i dodaj do jabłek.
Dodaj bułkę tartą, sok z cytryny i wymieszaj.
Przełóż masę ciasta do kokilek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat sufletu jabłkowego
Suflet jabłkowy to szybki i prosty w przygotowaniu słodki deser, który przygotujesz w swoim domu w krótkim czasie. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni.
Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na suflet jabłkowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Zaopatrz się w: jabłka, masło, jajko, cukier, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i bułka tarta.
W przepisie występuje bułka tarta, która naturalnie zawiera gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić suflet jabłkowy?
W pierwszej kolejności obierz jabłka ze skóry, usuń gniazda nasienne i zetrzyj jabłka n tarce o grubych oczkach. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem i żółtkiem. Dodaj starte jabłka, a białka ubij na sztywną pianę i dodaj do jabłek. Dodaj bułkę tartą, sok z cytryny i wymieszaj. Przełóż masę ciasta do kokilek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Będzie to najlepszy pomysł na pyszny deser, ale też na śniadanie na słodko.
Skoro już znasz mój prosty przepis, przygotuj odpowiednie składniki i przygotuj najlepszy suflet jabłkowy. Będzie on idealny nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w suflecie jabłkowym
Lista alergenów dla sufletu jabłkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze sufletu jabłkowego
Suflet możesz podawać z lodami własnej roboty.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
jabłko,
masło,
jajka,
cukier,
bułka tarta,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.