Strudel z ciasta francuskiego
- Jabłka prażone (250 g)
- Ciasto francuskie (280 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier (40 g)
Przepis na strudel z ciasta francuskiego krok po kroku
Ciasto francuskie dokładnie rozwałkuj.
Na środku wyłóż masę jabłkową.
Ciasto zroluj, zaczynając od jednej krawędzi.
Jajko wbij na talerzyk i dokładnie je rozmieszaj. Za pomocą pędzelka posmaruj nim wierzch ciasta.
Wierzch ciasta posyp cukrem.
Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Wierzch ciasta lekko ponacinaj, by powstały poziome linie.
Więcej informacji na temat strudla z ciasta francuskiego
Strudel z ciasta francuskiego to jeden z tych przepisów, który jest niezwykle uniwersalny. Ciasto przygotowuje się szybko, a można je nadziać dowolnymi owocami.
Przepis na strudel z ciasta francuskiego to dobry pomysł na smaczny placek. Całość zajmuje tak niewiele czasu ze względu na użycie gotowego ciasta francuskiego. Choć może się wydawać, że jest ono niezbyt zdrowe i nie powinno gościć w menu, to tak naprawdę spokojnie można w sklepie znaleźć również takie, które mają naprawdę dobry skład. Jego użycie naprawdę upraszcza cały proces przygotowania. Dzięki jego dodatkowi można przygotować naprawdę wspaniały deser, w bardzo szybkim czasie. Ten pomysł na ciasto z jagodami to dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy. Do ciasta świetnie sprawdzają się zarówno świeże, jak i owoce już uprażone.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić strudel z ciasta francuskiego, który będzie pyszny i łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To ciasto skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. Do jego wykonania używa się gotowe ciasto francuskie, dzięki czemu całość zabiera tylko kilka chwil. Sprawdzi się jako przekąska na słodko, również dla dzieci. To świetny pomysł na placek imprezowy, gdyż jest ciastem bardzo uniwersalnym, smakuje większości osób, które go próbują. Smak nie jest zbyt mdły, czy za bardzo gorzki. Całość jest idealnie wyważona. To pyszne ciasto, do którego potrzebne są tylko owoce i arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście spód można również przygotować własnoręcznie, jednak w wersji ekspresowej świetnie sprawdza się to gotowe, które dostępne jest w sklepach. To naprawdę dobre i bardzo szybkie ciasto. Jeśli chce się je nieco udoskonalić, można przygotować i posypać je kruszonką. Natomiast do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek, używając tych ze słoika. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie.
Alergeny w strudlu z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla strudla z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze strudla z ciasta francuskiego
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(103g)
Węglowodany
(103g)
Tłuszcze
(103g)
Witaminy
(103g)
Składniki mineralne
(103g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.