Strudel wiedeński
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Sól - szczypta (5 g)
- Ocet spirytusowy - 1 łyżka (10 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Jabłko (1500 g)
- Cytryna - 1/2 sztuki (50 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Cynamon - 2 łyżki (20 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Rodzynki - 1/2 szklanki (125 g)
- Bułka tarta - 4 łyżki (40 g)
Przepis na strudel wiedeński krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko, wbij jajko, wlej 1/2 szklanki wody i wymieszaj całość.
Wsyp sól i wlej ocet, zagnieć ciasto i uformuj kulę.
Odstaw ciasto do lodówki na godzinę.
Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Skropl owoce sokiem z cytryny i wymieszaj z cynamonem.
Dodaj cukier i rodzynki.
Masło rozpuść w rondelku
Ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy, posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp bułką tartą.
Dodaj farsz i zawiń ciasto w rulon. Posmaruj pozostałą ilością masła i przełóż na blaszkę do pieczenia.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Strucla z serem
-
Strucla serowa
-
Strucla z makiem
-
Strucla z jabłkami
-
Strucla makowa krucho drożdżowa
-
Strucla z dżemem
-
Strucla z powidłami
-
Strucla orzechowa
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Strucla z serem i budyniem
-
Strucla z kakao
-
Strucla z marmoladą
-
Strucla z jagodami
-
Kerststol
-
Strucla
Więcej informacji na temat strudla wiedeńska
Strudel wiedeński to nic innego jak zawijany placek z jabłkami.
Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne w wykonaniu, jednak potrzebna będzie Ci odrobina czasu do jego przygotowania. Domowy strudel powstaje z kilku podstawowych składników takich jak: mąka, jajko, ocet, olej, jabłko, sok z cytryny, cukier, cynamon, masło, rodzynki i bułka tarta.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dlatego jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Głównym składnikiem będą jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.
Dokładnie jak zrobić strudel wiedeński opisuję nieco niżej, mój tradycyjny przepis powstał od początku do końca z półproduktów, jeśli jednak nie masz zbyt dużo czasu, a zależy Ci na jego przygotowaniu, śmiało możesz to zrobić z ciasta francuskiego.
Po około godzinie domowy przepis na strudel wiedeński jest dobry do spożycia. Wykorzystaj go i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.
Alergeny w strudlu wiedeński
Lista alergenów dla strudla wiedeńska przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze strudla wiedeńska
Ciasto możesz przygotować z gotowego ciasta francuskiego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.