Strudel wiedeński

Opublikowano: 31.08.2022 r., 0:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny austriacki strudel jabłkowy
Strudel wiedeński
Strudel wiedeński albo rolada z jabłkami w pysznym, puszystym cieście sprawdzi się idealnie jako deser dla całej Twojej rodziny.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 45 min
171 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sól - szczypta (5 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Jabłko (1500 g)
  • Cytryna - 1/2 sztuki (50 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Cynamon - 2 łyżki (20 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Rodzynki - 1/2 szklanki (125 g)
  • Bułka tarta - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, lodówka

Przepis na strudel wiedeński krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, wbij jajko, wlej 1/2 szklanki wody i wymieszaj całość.

Wsyp sól i wlej ocet, zagnieć ciasto i uformuj kulę.

Odstaw ciasto do lodówki na godzinę.

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Skropl owoce sokiem z cytryny i wymieszaj z cynamonem.

Dodaj cukier i rodzynki.

Masło rozpuść w rondelku

Ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy, posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp bułką tartą.

Dodaj farsz i zawiń ciasto w rulon. Posmaruj pozostałą ilością masła i przełóż na blaszkę do pieczenia.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na strudel wiedeński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat strudla wiedeńska

Strudel wiedeński to nic innego jak zawijany placek z jabłkami.

Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne w wykonaniu, jednak potrzebna będzie Ci odrobina czasu do jego przygotowania. Domowy strudel powstaje z kilku podstawowych składników takich jak: mąka, jajko, ocet, olej, jabłko, sok z cytryny, cukier, cynamon, masło, rodzynki i bułka tarta.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dlatego jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Głównym składnikiem będą jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.

Dokładnie jak zrobić strudel wiedeński opisuję nieco niżej, mój tradycyjny przepis powstał od początku do końca z półproduktów, jeśli jednak nie masz zbyt dużo czasu, a zależy Ci na jego przygotowaniu, śmiało możesz to zrobić z ciasta francuskiego.

Po około godzinie domowy przepis na strudel wiedeński jest dobry do spożycia. Wykorzystaj go i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.

Alergeny w strudlu wiedeński

Lista alergenów dla strudla wiedeńska przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze strudla wiedeńska

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz przygotować z gotowego ciasta francuskiego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
171.61
171.61
Białko (g)
1.83
1.83
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: jajko, cytryna, rodzynki.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
28.89
28.89
Węglowodany przyswajalne (g)
26.20
26.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.69
2.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
5.79
5.79
Tłuszcze nasycone (g)
3.32
3.32
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
2.47
Cholesterol (mg)
20.36
20.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
42.65
42.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.86
39.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.98
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.50
25.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.65
25.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
103.19
103.19
Potas (mg)
134.90
134.90
Wapń (mg)
21.94
21.94
Fosfor (mg)
29.35
29.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.38
8.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
1.21
Cynk (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strudla wiedeńska 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strudla wiedeńska

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
5 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Ocet spirytusowy
10 ml
1 łyżka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cytryna
50 g
1/2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Cynamon
20 g
2 łyżki
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 20 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Rodzynki
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Koszt składników
43.00