Strucla z jabłkami
- Mąka pszenna typ 550 (550 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Masło (80 g)
- Mleko 3,2% - + 1 łyżka do posmarowania (220 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier - 50 g do ciasta + 2 łyżki do nadzienia (70 g)
- Jabłko - 3 sztuki (540 g)
- Cynamon - 1 łyżka (10 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na struclę z jabłkami krok po kroku
Mąkę, 50g cukru i drożdże wsyp do miski. Masło rozpuść w rondelku.
Do masła wlej zimne mleko i całość, dokładnie wymieszaj.
Do miski z suchymi składnikami dodaj jajko i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż na patelnię. Wsyp 2 łyżki cukru i cynamon. Całość smaż kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną i powstanie karmel.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Ułóż na nim podsmażone jabłka. Zwiń całość w rulon. Rulon przetnij na pół.
Dwie połówki rulonu zwiń jak warkocz i umieść w formie.
Wierzch posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.
Piecz 30 minut w 180 st. C.
Cukier puder wymieszaj z odrobiną wodą i powstałym lukrem polej wystudzone ciasto.
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Strucla z serem
-
Strucla serowa
-
Strucla z makiem
-
Strucla makowa krucho drożdżowa
-
Strucla z dżemem
-
Strudel wiedeński
-
Strucla z powidłami
-
Strucla orzechowa
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Strucla z serem i budyniem
-
Strucla z kakao
-
Strucla z marmoladą
-
Strucla z jagodami
-
Kerststol
-
Strucla
Więcej informacji na temat strucli z jabłkami
Domowa strucla z jabłkami to pyszne i szybkie ciasto do kawy. Potrzebne składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Aby wykonać przepis na struclę z jabłkami na początku mąkę, 50 g cukru i drożdże wsyp do miski. Masło rozpuść w rondelku. Do masła wlej zimne mleko i całość, dokładnie wymieszaj. Do miski z suchymi składnikami dodaj jajko i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż na patelnię. Wsyp 2 łyżki cukru i cynamon. Całość smaż kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną i powstanie karmel. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Ułóż na nim podsmażone jabłka. Zwiń całość w rulon. Rulon przetnij na pół. Dwie połówki rulonu zwiń jak warkocz i umieść w formie. Wierzch posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Cukier puder wymieszaj z odrobiną wodą i powstałym lukrem polej wystudzone ciasto. Tak przygotowane ciasto możesz przygotować również z kruszonką. Wystarczy wymieszać 100 g masła, 100 g mąki i 100 g cukru. Całość zagnieć i posyp ciasto przed pieczeniem.
W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić struclę z jabłkami. Tak przygotowane ciasto drożdżowe z jabłkami to świetny pomysł na deser lub na imprezę. Ta pyszna strucla na pewno Wam zasmakuje.
Strucla lub inaczej strudel to ciasto, na które składa się kilka warstw ciasta przełożonych jabłkami lub innymi owocami. Ciasto to jest szczególnie popularne na terenach Austrii. Swoją popularność zyskał w XVIII wieku. Najstarszy przepis, pochodzący z 1696 roku do tej pory przechowywany jest w Bibliotece Miasta Wiednia. Nasz przepis przygotowuje się z nieco innego ciasta niż w oryginalnym przepisie, ale mimo to jest to dobra alternatywa dla oryginalnego przepisu.
Alergeny w strucli z jabłkami
Lista alergenów dla strucli z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze strucli z jabłkami
Jabłka to owoce bogate w witaminę C oraz błonnik.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.