Strucla makowa krucho drożdżowa
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Drożdże suche - 3 łyżki (30 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Masa makowa - 1 puszka (500 g)
- Miód - 1 łyżka (10 g)
- Białko jajka (4 szt.)
Przepis na strucla makowa krucho drożdżowa krok po kroku
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj posiekane masło, cukier puder i żółtka jaj (4 sztuki).
Zagnieć ciasto, dodaj kieliszek zimnej wody, drożdże i uformuj kulę.
Podziel ciasto na dwie części i odłóż do lodówki na 30 minut.
Białka jaj ubij na sztywno z odrobiną soli, a następnie połącz je z masą makową z puszki.
Do maku dodaj odrobinę miodu i wymieszaj.
Oby dwie kule ciasta rozwałkuj na stolnicy i wyłóż masę makową.
Zawiń w charakterystyczne rulony i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
Tak przygotowane ciasto upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat strucli makowej krucho drożdżowej
Strucla makowa krucho drożdżowa przeważnie kojarzy nam się z okresem bożonarodzeniowym. To ciasto towarzyszy niemalże, w każdym polskim domu właśnie w tym okresie. Tradycyjna wersja to nic innego jak ciasto przekładane masą z maku, który często jest dodatkowo mielony z różnymi dodatkami. Ciasto najczęściej występuję w formie rulonu. Makowiec zagościł w naszych domach, już bardzo dawno tego dlatego doczekał się też wielu modyfikacji.
W każdej z nich sam możesz zadecydować czy przygotujesz mak samodzielnie, czy skorzystasz z gotowej masy, dostępnej już w każdym większym markecie. W kwestii Twojej inwencji twórczej należy, także, jakie będzie nadzienie rolady. Głównym składnikiem oczywiście jest mak, ale możesz do niego dodać np. rodzynki, które warto wcześniej namoczyć lub sparzyć gorącą wodą, przez co będą bardziej miękkie i łatwiej strawne, orzechy włoskie lub bakalie. Istnieje wiele odmian nadzienia masy makowej, ale w każdej warto pamiętać o dodaniu białka jaj, wtedy stanie się ona bardziej wilgotna i puszysta.
Śmiało możesz przygotować więcej masy makowej, podzielić ja na 0,5 kg porcję i zamrozić. Tak przygotowana masa makowa może leżakować w zamrażalniku nawet rok.
Tradycyjny makowiec zawinięty jest w ciasto drożdżowe, ale możesz zdecydować się na inny rodzaj ciasta. Wersja biszkoptowa będzie nieco lżejsza i bardziej delikatna.
Strucla możesz po prostu zawinąć na stolnicy i upiec, jednak jeśli boisz się, że strucla się rozwinie podczas pieczenia postaw na wersję, która będzie pieczona w papierze. Wtedy na pewno makowiec nie rozwinie się podczas pieczenia. Pozostaje ostatnia kwestia.
Ile piec?
Rolada makowa piecze się stosunkowo krótko, jest to około 40 -50 minut wtedy masz gwarancje kruchego ciasta i wilgotnego nadzienia.
Do dekoracji użyj lukru, który możesz w bardzo łatwy sposób przygotować samodzielnie lub kupić w każdym większym sklepie. Makowiec możesz udekorować także posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto idealnie sprawdzi się jako deser w okresie świątecznym, ale także jako przekąska do aromatycznej, cieplej herbaty lub świeżo wypalanej kawy w gronie przyjaciół i rodziny.
Jak zrobić struclę makową krucho drożdżową?
Poznaj przepis na struclę makową krucho drożdżową, przygotuj ją nie tylko na święta i przekonaj się, że jest najlepsza!
Alergeny w strucli makowej krucho drożdżowej
Lista alergenów dla strucli makowej krucho drożdżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze strucli makowej krucho drożdżowej
Do masy makowej możesz dodać rodzynki lub bakalie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.