Strucla makowa
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Cukier - 1 łyżka (6 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Masło (125 g)
- Jajko (1 szt.)
- Śmietana 12% - 1/4 szklanki (60 g)
- Masa makowa - 0,5 puszki (425 g)
- Rodzynki (75 g)
- Suszona żurawina (75 g)
- Orzechy włoskie (125 g)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
- Białko jajka (1 szt.)
- Cukier puder - 0,75 szklanki (85 g)
Przepis na struclę makową krok po kroku
Roztop masło i ostudź je całkowicie.
Zrób zaczyn: drożdże pokrusz i zasyp cukrem. Rozetrzyj i odstaw na kilka minut.
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj zimne masło, jajko, śmietanę oraz zaczyn.
Zagnieć wszystko, aż powstanie elastyczne ciasto.
Nagrzej piekarnik na 180 st. C. Na płaskiej blaszce do pieczenia (od piekarnika) wyłóż papier do pieczenia. Opcjonalnie posmaruj papier olejem.
Ciasto można od razu rozwałkować na wielkość blachy i przenieść je na blachę do pieczenia.
Posmaruj ciasto roztrzepanym białkiem jaja.
Do masy makowej dodaj posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę oraz połowę ilości skórki kandyzowanej i wszystko dobrze wymieszaj.
Rozprowadź masę makową na cieście, zostawiając po 2 cm wolnego brzegu z każdej strony.
Zrób z ciasta rulon (najlepiej pomóc sobie papierem do pieczenia).
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.
Po ostudzeniu ciasta zrób lukier: wymieszaj cukier puder z sokiem z połowy cytryny. W razie potrzeby dodaj łyżkę gorącej wody.
Polej lukrem ciasto i posyp resztą kandyzowanej skórki.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec gwiazda
-
Makowiec
Więcej informacji na temat strucli makowej
Najlepsza, świąteczna strucla makowa ma dużą ilość bakalii. Poznaj szybki przepis na pyszne ciasto drożdżowe z gotową masą makową polane lukrem. Postaw na dodatki, które wzbogacą smak: rodzynki, suszona żurawina, orzechy włoskie i kandyzowana skórka z pomarańczy. Użycie gotowej masy makowej wiele ułatwi. To dobry pomysł na znaczne skrócenie czasu przygotowania. Ten przepis na struclę makową jest wyjątkowo szybki także dzięki brakowi konieczności wyrastania ciasta. Sprawdź ile piec i jak zrobić struclę makową, by powstało dobre ciasto świąteczne.
Świąteczna strucla makowa jest świetnym pomysłem na to, by zrobić ją właśnie z okazji świąt. Gości ona bardzo często, zgodnie z tradycją w wielu domach, podczas wigilijnej kolacji. Strucla makowa, zwana także roladą makową, jest pyszna i oznacza masę z maku i bakalii, zawiniętą w cieście drożdżowym. Przepis na struclę makową dodatkowo zaleca zrobić lukier i polać ciasto. Strucla makowa nie musi być robiona tylko na święta. Można upiec ją na inną okazję. Dobra jest nawet na zwykły dzień.
Najlepszy pomysł na masę makową? Strucla makowa jest pyszna, bardzo prosta i szybka. Jeśli nie wiesz ile piec i jak zrobić struclę makową, przeczytaj. Na samym początku zobacz, czy Twoje suszone owoce są miękkie. Jeżeli rodzynki i żurawina są twarde, zalej je gorącą wodą na 30 minut i po tym czasie odlej wodę. Twarde suszone owoce nie będą zbyt dobre podczas jedzenia ciasta. Zacznij od rozpuszczenia masła, ponieważ powinno ostygnąć. Ciasto drożdżowe: wymieszaj drożdże z cukrem i odstaw, a w międzyczasie przygotuj mąkę, masło, jajko i śmietanę. Zagnieć wszystko z zaczynem. Od razu możesz zrobić całą resztę. Nastaw piekarnik i ułóż papier do pieczenia na blaszce. Warto posmarować papier olejem, ponieważ w przepisie na struclę makową trzeba zrobić rulon. Natłuszczony papier będzie powodował, że ciasto łatwiej się odklei. Ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki, posmaruj białkiem. Masa makowa: mak z puszki wymieszaj z bakaliami i posmaruj ciasto. Zostaw po 2 cm wolnego brzegu i całość zawiń w rulon. Struclę ułóż łączeniem do dołu. Ile piec? Wystarczy 30 minut. Jak zrobisz struclę makową, ostudź ją. Dopiero gdy ciasto będzie chłodne, zrób lukier i ozdób ciasto także kandyzowaną skórką z pomarańczy.
*Masa makowa jest najlepsza, gdy zrobisz ją sam. Dobra jest także gotowa, ale jak masz możliwość, spróbuj zrobić ją własnoręcznie.
*Do rolady makowej nie potrzeba dodawać cukru. Rodzynki, żurawina, lukier i skórka z pomarańczy są wystarczająco słodkie.
Alergeny w strucli makowej
Lista alergenów dla strucli makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze strucli makowej
Mak jest bogaty w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Stanowi źródło między innymi magnezu, fosforu i wapnia. Jest także bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dobrze wpływa na przewód pokarmowy, gdyż znajduje się w nim sporo błonnika.
Energia i białka
(143g)
Węglowodany
(143g)
Tłuszcze
(143g)
Składniki mineralne
(143g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.