Strogonow z karkówki
- Karkówka wieprzowa (1200 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (300 g)
- Pieczarki - 15 średnich sztuk (400 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
Przepis na strogonow z karkówki krok po kroku
Karkówkę pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Oczyść z gniazd nasiennych paprykę i pokrój w kostkę.
Pokrój pieczarki połówki.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż 5-6 minut.
Wlej sos sojowy i 300 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, duś pod przykryciem przez 30 minut.
Dodaj pieczarki, paprykę czerwoną i pomidory z puszki.
Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i gotuj 20 minut.
Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow drobiowy
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Strogonow Thermomix
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow
Więcej informacji na temat strogonowa z karkówki
Strogonow z karkówki to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Karkówka wieprzowa jest dość tłustym mięsem, lecz idealnie komponuje się podana w sosach z dodatkami. Przepis na strogonow z karkówki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, cebula, papryka czerwona, pomidory w puszce, pieczarki, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, sos sojowy.
Jak zrobić strogonow z karkówki? Karkówkę pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Oczyść z gniazd nasiennych paprykę i pokrój w kostkę. Pokrój pieczarki połówki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż 5-6 minut. Wlej sos sojowy i wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, duś pod przykryciem przez 30 minut. Dodaj pieczarki, paprykę czerwoną i pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i gotuj 20 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Karkówka użyta w przepisie jest mięsem wieprzowym dość tłustym. Zawartość tłuszczu przekracza 20 procent masy. Jest jednak bogatym źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i żelaza. Karkówka wieprzowa zawiera dużą ilość białka zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym. Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Białko jest nam potrzebne do procesów regeneracyjnych, jakie zachodzą w naszym ciele każdego dnia. Białko jest także substratem do produkcji enzymów i hormonów takich jak insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu.
Podsumowując sprawdzony przepis jest gwarancją pysznej potrawy. Strogonow jest łatwy do zrobienia i nie wymaga długich przygotowań. Gulasz z pieczarkami możesz podać także z dodatkiem placków ziemniaczanych lub kopytek. Strogonow z karkówki można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Gulasz jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu.
Alergeny w strogonowie z karkówki
Lista alergenów dla strogonowa z karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze strogonowa z karkówki
Strogonow z karkówki to potrawa zawierająca dużą ilość białka zwierzęcego. Danie zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych zawartych w mięsie. Potrawy nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz z problemami żołądkowymi.
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.