Strogonow z indyka
- Mięso z piersi indyka bez skóry (1200 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Papryka żółta - 1 duża sztuka (300 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (300 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (20 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 średni pęczek (40 g)
Przepis na strogonow z indyka krok po kroku
Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pokrój pierś w kostkę i dodaj do garnka, wlej sos sojowy i duś przez 7-9 minut.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Pokrój w paski cukinię.
Dodaj paprykę i cukinię do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś przez 10 minut.
Dodaj pomidory z puszki i posiekaną papryczkę chilli.
Duś całość 10 minut, dopraw solą, pieprzem i oregano.
Dodaj posiekany koper.
Podawaj z kaszą pęczak lub kopytkami.
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow drobiowy
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Strogonow Thermomix
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow
Więcej informacji na temat strogonowa z indyka
Strogonow z indyka to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na obiad. Mięso z indyka można wykorzystać na wiele sposobów, świetnie sprawdza się jako składnik gulaszów i sosów. Przepis na strogonow z indyka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z indyka, cebula, cukinia, papryka żółta, czosnek, koper, pomidory w puszce, papryczka chilli, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy, sól, pieprz.
Jak zrobić strogonow z indyka? Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokrój pierś w kostkę i dodaj do garnka, wlej sos sojowy i duś przez 7-9 minut. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pokrój w paski cukinię. Dodaj paprykę i cukinię do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś przez 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i posiekaną papryczkę chilli. Duś całość 10 minut, dopraw solą, pieprzem i oregano. Dodaj posiekany koper. Podawaj z kaszą pęczak lub kopytkami.
Mięso z piersi indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również niebagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Cukinia jest niskokalorycznym warzywem, które zawiera bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik wspomaga pracę naszych jelit, zwiększając treść pokarmową. Zapobiega zaparciom i pomaga regulować poziom glukozy we krwi.
Podsumowując prosty przepis na gulasz świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Jeśli chcesz podać danie dzieciom, pomiń dodatek papryczki chilli. Strogonow jest dobry do przechowywania w lodówce przez 3-4 dni. Pyszny gulasz z indyka jest bardzo delikatny i szybki do przygotowania.
Alergeny w strogonowie z indyka
Lista alergenów dla strogonowa z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze strogonowa z indyka
Strogonow z indyka to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pyszny gulasz jest nisko kaloryczny i zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Gulasz jest bardzo dobrym daniem dla diabetyków i osobach walczących z nadmierną masą ciała.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.