Strogonow wołowy
- Udziec wołowy (1000 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Pieczarki - 10 średnich sztuk (300 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (300 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na strogonow wołowy krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Pokrój udziel wołowy w paski długości około 4-5 cm.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj udziec i smaż 5-6 minut.
Wlej 300 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez 20-25 minut.
Pokrój pieczarki.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Dodaj pieczarki i paprykę do garnka, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Wlej pomidory z puszki i gotuj przez 20 minut.
Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow drobiowy
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Strogonow Thermomix
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow
Więcej informacji na temat strogonowa wołowego
Strogonow wołowy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe. Smaczny tradycyjny strogonow to danie jednogarnkowe. Bardzo często podaje się go jako zupę gulaszową, jednak lepiej zrobić z niego gęsty, pikantny gulasz. Przepis na strogonow wołowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, cebula, papryka czerwona, pieczarki, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy, pomidory w puszce, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić strogonow wołowy? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Pokrój udziel wołowy w paski długości około 4-5 cm. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj udziec i smaż 5-6 minut. Wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez 20-25 minut. Pokrój pieczarki. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Dodaj pieczarki i paprykę do garnka, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wlej pomidory z puszki i gotuj przez 20 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.
Udziec wołowy to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Udziec zawiera małą ilość tłuszczu i jest mięsem bogatym w witaminy z grupy B, dużą ilość żelaza oraz potasu i sodu. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym w codziennym funkcjonowaniu. Potrzebne jest ono do procesów regeneracyjnych naszego ciała. Białko bierze także udział w syntezie enzymów i hormonów. Pieczarki są grzybami łatwo dostępnymi. Można je kupić przez cały rok w prawie każdym sklepie spożywczym. Pieczarki są tanie i dlatego najczęściej wybieramy je jako składnik naszych potraw. Pieczarki są nisko kaloryczne i świetnie sprawdzają się jako źródło błonnika w diecie redukcyjnej.
Podsumowując pyszny strogonow jest dobry na wiele okazji, np. na obiad podany podczas spotkania rodzinnego. Można go podać także jako zupę gulaszową, wystarczy dodać ziemniaki i wlać więcej wody. Potrawę możesz przygotować z innego kawałka mięsa wołowego, zwróć jednak uwagę na czas jego obróbki termicznej, mięso musi być miękkie.
Alergeny w strogonowie wołowym
Lista alergenów dla strogonowa wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na strogonow wołowy
Wartości odżywcze strogonowa wołowego
Strogonow wołowy to danie zawierające dużą ilość pełnowartościowego białka zwierzęcego. Potrawa jest pikantna, więc nie powinny jej spożywać dzieci i osoby starsze. Danie zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(580g)
Węglowodany
(580g)
Tłuszcze
(580g)
Witaminy
(580g)
Składniki mineralne
(580g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.