Strogonow wieprzowy
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Cebula (90 g)
- Czosnek (10 g)
- Pieczarki (150 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (200 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (200 g)
- Koncentrat pomidorowy (100 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Bulion wołowy (300 ml)
Przepis na strogonow wieprzowy krok po kroku
Mięso umyj i pokrój w paski. Oprósz pieprzem, solą i ostrą papryką.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je również w kostkę.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
W garnku z grubym dnem podgrzej olej.
Usmaż na nim mięso przez około 4 minuty. Następnie dodaj cebulę z czosnkiem i smaż razem kilka minut.
Dodaj papryki i pieczarki. Smaż razem około 5 minut.
Zalej całość bulionem. Dodaj koncentrat pomidorowy, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki i soli i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu.
Dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj całość około 30 minut.
W razie potrzeby dopraw do smaku.
-
Strogonow
-
Zupa strogonow
-
Strogonow drobiowy
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Strogonow Thermomix
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow
Więcej informacji na temat strogonow wieprzowy
Strogonow wieprzowy to pyszny, mięsny dodatek, który świetnie sprawdzi się jako pomysł na ciepłe danie na imprezę lub zwykły, spokojny obiad. Świetnie smakuje podany z pieczywem lub ziemniakami.
Przepis na strogonow wieprzowy nie wymaga wielu składników. Potrzebne będzie mięso wieprzowe (polędwiczki lub schab), papryki w trzech kolorach, pieczarki, bulion wołowy i koncentrat pomidorowy. Na samym początku przygotuj mięso. Umyj je, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paski. Mięso dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Obierz, oczyść i pokrój cebulę, czosnek, papryki i pieczarki. Najpierw podsmaż samo mięso na oleju. Następnie dodaj do niego cebulę z czosnkiem. Na koniec dorzuć papryki z pieczarkami. Smaż razem i wszystko zalej bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką oraz solą z pieprzem. Strogonow wieprzowy gotuj około 30 minut. Możesz na koniec doprawić solą i pieprzem.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić strogonow wieprzowy. To naprawdę prosty przepis. Tak przygotowane danie z mięsa wieprzowego będzie świetnie pasować do kasz, ziemniaków lub samego pieczywa. Ten sprawdzony przepis będzie dobry nie tylko na obiad rodzinny, ale również jako ciepłe danie np. na sylwestra.
Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.
Alergeny w strogonow wieprzowy
Lista alergenów dla strogonow wieprzowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
Wartości odżywcze strogonow wieprzowy
W zależności od elementu mięsa wieprzowego jego kaloryczność waha się od 120 do 360 kcal w 100 g produktu.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.