Strogonow wegetariański
- Boczniaki (600 g)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (50 g)
- Ogórki kiszone (200 g)
- Pomidory w puszce (500 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na strogonow wegetariański krok po kroku
Wlej połowę oleju do garnka.
Pokrój cebulę w kostkę, a 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż na patelni.
Obierz i umyj marchewkę, pokrój ją w ćwierć plastry. Dodaj do cebuli.
Do cebuli i marchewki dodaj także pokrojonego w plasterki ogórka.
Zalej warzywa wodą (ilość wg uznania, najlepiej około 5 cm ponad poziom warzyw). Zagotuj.
Z boczniaków odetnij trzonki.
Umyj je i pokrój w paski.
Na reszcie oleju usmaż na złoty kolor boczniaki.
Podsmażone boczniaki dodaj do warzyw z wodą.
Wlej pomidory i dodaj łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej, łyżkę sosu sojowego i pół łyżeczki pieprzu.
Gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Dopraw do smaku.
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow drobiowy
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Strogonow Thermomix
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow
Więcej informacji na temat strogonowa wegetariańskiego
Warzywny pomysł na obiad bez mięsa? Strogonow wegetariański to prosty przepis na smaczne i szybkie danie, które jest doskonałe także dla wegan. Przepis na strogonow wegetariański jest bez mięsa oraz produktów zwierzęcych. Ma bardzo znikomą ilość kilokalorii i jest idealnym, pysznym pomysłem na potrawę dobrą w diecie redukcyjnej. Strogonow wegetariański jest smaczny i bogaty w warzywa. Jeżeli nie masz już pomysłów na dobry posiłek warzywny, skorzystaj z tego prostego przepisu i sprawdź, jak zrobić strogonow wegetariański, by był pyszny.
Strogonow wegetariański to warzywny, pyszny odpowiednik znanej potrawy. Jest to zupa z boczniaków, marchewki, cebuli oraz ogórka kiszonego. Kluczową rolę grają przyprawy, takie jak czosnek, papryka wędzona oraz słodka, sos sojowy i pieprz. Przepis na strogonow wegetariański może śmiało nosić miano zupy wegańskiej, ponieważ nie znajdziesz w nim ani grama produktów zwierzęcych. Jak zrobisz strogonow wegetariański, będzie to idealna propozycja na obiad czy kolację. Tak przygotowana zupa jest bardzo niskokaloryczna i może być super sprawą, jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej i redukujesz masę ciała. Potrawa jest sycąca, więc bez problemu się najesz. Przy okazji dostarczysz niewiele kilokalorii. Strogonow wegetariański nie zapewni dużej ilości białka. Taki posiłek jest bardzo dobry, gdy nie spożywasz nabiału i glutenu.
Pomysł na coś smacznego na obiady bez mięsa nie zawsze łatwo jest wymyślić. Ten prosty przepis na warzywny strogonow wegetariański z boczniakami bez mięsa jest smaczny, a jego przygotowanie bardzo szybkie. Jak zrobić strogonow wegetariański? Do garnka wlej olej i podsmaż na nim pokrojoną cebulę, czosnek, ogórka kiszonego i marchewkę. Warzywa zalej wodą. Do przepisu na strogonow wegetariański dodaj tyle wody, ile chcesz. Jeżeli chcesz mieć bardziej gęstą konsystencję, dodaj 500 ml wody, a w razie potrzeby dodaj więcej. Zagotuj warzywa, a w międzyczasie przygotuj boczniaki. Z boczniaków należy usunąć trzony. Są one twarde, więc nie nadają się do gotowania. Zostaw same kapelusze. Boczniaki umyj i pokrój w paski. Podsmaż je na złocisty kolor na oleju (oddzielnie na patelni). Dodaj je do zupy wraz z pomidorami z puszki (najlepiej krojonymi) oraz przyprawami: papryka słodką, papryką wędzoną, sosem sojowym i pieprzem. Strogonow gotuj do miękkości wszystkich warzyw i na końcu, by był dobry, dopraw go ostatecznie do smaku.
*Przepis na strogonow wegetariański możesz zrobić także na bazie warzywnego bulionu. Będzie wtedy miał więcej smaku.
Alergeny w strogonowie wegetariańskim
Lista alergenów dla strogonowa wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze strogonowa wegetariańskiego
Strogonow wegetariański jest całkowicie pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu może być także serwowany weganom. Bardzo zdrowy i niskokaloryczny posiłek, ale o niskiej zawartości białka.
Energia i białka
(555g)
Węglowodany
(555g)
Tłuszcze
(555g)
Witaminy
(555g)
Składniki mineralne
(555g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.