Strogonow wegetariański

Opublikowano: 15.03.2022 r., 14:42 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wege wersja strogonowa z warzywami
Strogonow wegetariański
Warzywny pomysł na obiad bez mięsa? Strogonow wegetariański to prosty przepis na smaczne i szybkie danie, które jest doskonałe także dla wegan.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
234 kcal
Kcal w porcji
555 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Boczniaki (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Ogórki kiszone (200 g)
  • Pomidory w puszce (500 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na strogonow wegetariański krok po kroku

Wlej połowę oleju do garnka.

Pokrój cebulę w kostkę, a 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż na patelni.

Obierz i umyj marchewkę, pokrój ją w ćwierć plastry. Dodaj do cebuli.

Do cebuli i marchewki dodaj także pokrojonego w plasterki ogórka.

Zalej warzywa wodą (ilość wg uznania, najlepiej około 5 cm ponad poziom warzyw). Zagotuj.

Z boczniaków odetnij trzonki.

Umyj je i pokrój w paski.

Na reszcie oleju usmaż na złoty kolor boczniaki.

Podsmażone boczniaki dodaj do warzyw z wodą.

Wlej pomidory i dodaj łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej, łyżkę sosu sojowego i pół łyżeczki pieprzu.

Gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na strogonow wegetariański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat strogonowa wegetariańskiego

Warzywny pomysł na obiad bez mięsa? Strogonow wegetariański to prosty przepis na smaczne i szybkie danie, które jest doskonałe także dla wegan. Przepis na strogonow wegetariański jest bez mięsa oraz produktów zwierzęcych. Ma bardzo znikomą ilość kilokalorii i jest idealnym, pysznym pomysłem na potrawę dobrą w diecie redukcyjnej. Strogonow wegetariański jest smaczny i bogaty w warzywa. Jeżeli nie masz już pomysłów na dobry posiłek warzywny, skorzystaj z tego prostego przepisu i sprawdź, jak zrobić strogonow wegetariański, by był pyszny.

Strogonow wegetariański to warzywny, pyszny odpowiednik znanej potrawy. Jest to zupa z boczniaków, marchewki, cebuli oraz ogórka kiszonego. Kluczową rolę grają przyprawy, takie jak czosnek, papryka wędzona oraz słodka, sos sojowy i pieprz. Przepis na strogonow wegetariański może śmiało nosić miano zupy wegańskiej, ponieważ nie znajdziesz w nim ani grama produktów zwierzęcych. Jak zrobisz strogonow wegetariański, będzie to idealna propozycja na obiad czy kolację. Tak przygotowana zupa jest bardzo niskokaloryczna i może być super sprawą, jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej i redukujesz masę ciała. Potrawa jest sycąca, więc bez problemu się najesz. Przy okazji dostarczysz niewiele kilokalorii. Strogonow wegetariański nie zapewni dużej ilości białka. Taki posiłek jest bardzo dobry, gdy nie spożywasz nabiału i glutenu.

Pomysł na coś smacznego na obiady bez mięsa nie zawsze łatwo jest wymyślić. Ten prosty przepis na warzywny strogonow wegetariański z boczniakami bez mięsa jest smaczny, a jego przygotowanie bardzo szybkie. Jak zrobić strogonow wegetariański? Do garnka wlej olej i podsmaż na nim pokrojoną cebulę, czosnek, ogórka kiszonego i marchewkę. Warzywa zalej wodą. Do przepisu na strogonow wegetariański dodaj tyle wody, ile chcesz. Jeżeli chcesz mieć bardziej gęstą konsystencję, dodaj 500 ml wody, a w razie potrzeby dodaj więcej. Zagotuj warzywa, a w międzyczasie przygotuj boczniaki. Z boczniaków należy usunąć trzony. Są one twarde, więc nie nadają się do gotowania. Zostaw same kapelusze. Boczniaki umyj i pokrój w paski. Podsmaż je na złocisty kolor na oleju (oddzielnie na patelni). Dodaj je do zupy wraz z pomidorami z puszki (najlepiej krojonymi) oraz przyprawami: papryka słodką, papryką wędzoną, sosem sojowym i pieprzem. Strogonow gotuj do miękkości wszystkich warzyw i na końcu, by był dobry, dopraw go ostatecznie do smaku.

*Przepis na strogonow wegetariański możesz zrobić także na bazie warzywnego bulionu. Będzie wtedy miał więcej smaku.

Alergeny w strogonowie wegetariańskim

Lista alergenów dla strogonowa wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze strogonowa wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Strogonow wegetariański jest całkowicie pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu może być także serwowany weganom. Bardzo zdrowy i niskokaloryczny posiłek, ale o niskiej zawartości białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(555g)
Energia (kcal)
42.21
234.27
Białko (g)
2.06
11.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(555g)
Węglowodany (g)
6.23
34.60
Węglowodany przyswajalne (g)
4.27
23.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.96
10.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(555g)
Tłuszcz (g)
1.67
9.24
Tłuszcze nasycone (g)
0.27
1.52
Tłuszcze nienasycone (g)
1.39
7.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.92
5.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
2.61
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(555g)
Witamina A (µg (mcg))
34.32
190.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.97
22.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
1.59
Witamina E (mg)
0.46
2.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.48
13.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.01
122.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
348.61
1934.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(555g)
Sód (mg)
237.86
1320.11
Potas (mg)
295.03
1637.44
Wapń (mg)
15.48
85.89
Fosfor (mg)
64.93
360.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.78
87.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
5.90
Cynk (mg)
0.43
2.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonowa wegetariańskiego 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strogonowa wegetariańskiego

Koszt składników
38.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
600 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Ogórki kiszone
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
38.10