Strogonow Thermomix
- Koncentrat pomidorowy (30 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Polędwica wołowa (500 g)
- Bulion wołowy (400 ml)
- Ziemniaki późne (150 g)
- Pieczarki (250 g)
- Cebula (100 g)
- Ogórek kiszony (100 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Czosnek (10 g)
Przepis na strogonow z thermomixa krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść cebulę i czosnek. Rozdrobnij 4 sekundy / obroty 5. Zgarnij na dno naczynia, używając kopystki.
Dodaj oliwę, 2 łyżki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki papryki ostrej, łyżeczkę majeranku i podduś przez 4 minuty / Varoma / obroty 1.
Pieczarki oczyść, pokrój w ćwiartki i dodaj do naczynia Thermomixa. Podduś przez 5 minut / Varoma / obroty 1.
Mięso umyj, osusz i pokrój na 2 cm kawałki. Dodaj do naczynia Thermomixa razem z koncentratem pomidorowym. Duś przez 10 minut / 120 stopni / obroty 1.
Dodaj pomidory z puszki, bulion, 1,5 łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu, 3 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Gotuj 40 minut / 100 stopni / obroty "łyżeczka".
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do naczynia Thermomixa. Gotuj przez 10 minut / 100 stopni / obroty 1.
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i gotuj przez 8 minut / 100 stopni / obroty 1.
Teraz dodaj ogórki kiszone pokrojone w plasterki i gotuj jeszcze przez 1 minutę / 90 stopni / obroty 1.
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow drobiowy
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow
Więcej informacji na temat strogonow z thermomixa
Strogonow Thermomix to danie na obiad, które koniecznie powinniście wykonać. Jest niesamowicie bogaty w mięso i warzywa, a tym samym pyszne i sycące.
Ta tradycyjne danie jest lekko pikantne. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej ostrej papryki. Ten prosty przepis na strogonow z Thermomixa na pewno Wam zasmakuje.
Na początku podduś cebulę z czosnkiem i przyprawami na oliwie. Dodaj pieczarki i ponownie podduś. Teraz dołóż pokrojone w kostkę mięso i koncentrat pomidorowy. Znów podduś. Wlej pomidory, bulion i pozostałe przyprawy i gotuj przez 40 minut. Kolejno dodaj ziemniaki, paprykę i ogórki. Gotowy strogonow podawaj z pieczywem, bułkami gotowanymi na parze (parowcami), plackami ziemniaczanymi lub kaszą.
Tak przygotowane pyszne danie będzie świetna na obiad z rodziną lub na imprezę ze znajomymi.
Aby strogonow był jeszcze bardziej domowy to bulion do jego wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Koniecznie będzie również mięso wołowe. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw i mięsem wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić strogonow w Thermomixie i to dobre danie zagości na Waszym stole na długo. Nie jest zbyt szybkie w przygotowaniu, ale warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Tym bardziej że mimo wszystko jest proste w wykonaniu. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis.
Wołowina zaliczana jest do szlachetnego gatunku mięs. Rozpoznawalna jest głównie przez swój czerwony kolor, a także smak. Zaliczana jest do jednych z głównych źródeł witaminy B12, B1 oraz B6. Zawiera również dużo żelaza i cynku.
Alergeny w strogonow z thermomixa
Lista alergenów dla strogonow z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
Wartości odżywcze strogonow z thermomixa
Wołowina jest mięsem bogatym w żelazo i witaminę B12.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.