Strogonow drobiowy
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Pieczarki (250 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Bulion drobiowy (500 g)
- Koncentrat pomidorowy (50 g)
- Mąka pszenna typ 1850 (25 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
Przepis na strogonowa drobiowego krok po kroku
Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanej połowie oliwy (w szerokim garnku).
Mięso z piersi kurczaka pokrój w paski, dodaj do cebuli i smaż całość około 7 minut. Od czasu do czasu pomieszaj składniki.
Pieczarki umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka z mięsem i składniki smaż kolejne 7 minut. Składniki mieszaj co chwilę, aby nie przypalić grzybów.
Paprykę umyj, osusz, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Następnie dodaj ją do garnka, składniki wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami.
Do garnka wlej gorący bulion, dodaj koncentrat pomidorowy - składniki wymieszaj i zagotuj.
Zupę gotuj około 7-8 minut pod uchyloną przykrywką garnka.
W tym czasie na suchej patelni podsmaż mąkę. Gdy będzie już rumiana dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Następnie do mąki wlej pół szklanki wywaru z zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Uzyskaną z mąki masę dodaj do garnka z zupą i składniki dokładnie wymieszaj. Całość jeszcze raz zagotuj.
Gotową zupę podawaj na ciepło.
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Strogonow Thermomix
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow
Więcej informacji na temat strogonowa drobiowego
Strogonow drobiowy to idealne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na strogonowa drobiowego z warzywami jest prosty i szybki w wykonaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Produkty spożywcze potrzebne do tego dania to cebula, pierś z kurczaka, pieczarki, papryka, bulion drobiowy, koncentrat pomidorowy, mąka, oliwa z oliwek, sól, pieprz, papryka wędzona i ostra.
Jak zrobić strogonowa drobiowego z pieczarkami i z papryką? Cebule pokrój w piórka i podsmaż na oliwie z oliwek. Mięso z kurczaka pokrój w paski i dodaj do cebuli. Kurczaka usmaż. Paprykę pokrój w paski i dodaj do reszty składników na patelnię. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku. Wlej gorący bulion, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Całość zagotuj przez około 7-8 minut. Na patelni podsmaż mąkę z oliwą. Na patelnię z mąką dodaj pół szklanki wywaru z zupy i wymieszaj żeby nie było grudek. Uzyskaną z mąki masę dodaj do garnka z zupą i dokładnie wymieszaj. Całość ponownie zagotuj. Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem chrupiącego pieczywa.
Mięso z piersi kurczaka to doskonały wybór dla osób na diecie redukcyjnej. Jest to mięso dostarczające sporych ilości pełnowartościowego białka zwierzęcego i dostarcza niewiele kalorii. Jest to doskonałe źródło witaminy B3 i B6. Pierwsza z nich pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi, dodatkowo podnosi poziom cholesterolu HDL. Jest to również witamina, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wpływa na metabolizm energetyczny. Dodatkowo spożywanie witaminy B3 w odpowiedniej ilości zmniejsza uczucie zmęczenia oraz wspomaga wydzielanie insuliny, która odpowiada za gospodarkę glukozy w naszym organizmie.
Podsumowując strogonow z kurczaka przypomina tradycyjny przepis na strogonow z wołowiną. Strogonow sprawdzi się na pyszny obiad z rodziną lub ze znajomymi. Najlepiej podawać go ze świeżym chrupkim pieczywem lub z gotowanymi ziemniaczkami. Strogonowa sprawdzi się jako danie dla osób które są na diecie lekkostrawnej.
Alergeny w strogonowie drobiowym
Lista alergenów dla strogonowa drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
Wartości odżywcze strogonowa drobiowego
Mięso z piersi kurczaka to doskonały wybór dla osób na diecie redukcyjnej. Jest to mięso dostarczające sporych ilości pełnowartościowego białka zwierzęcego i dostarcza niewiele kalorii. Jest to doskonałe źródło witaminy B3 i B6. Pierwsza z nich pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi, dodatkowo podnosi poziom cholesterolu HDL. Jest to również witamina, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wpływa na metabolizm energetyczny. Dodatkowo spożywanie witaminy B3 w odpowiedniej ilości zmniejsza uczucie zmęczenia oraz wspomaga wydzielanie insuliny, która odpowiada za gospodarkę glukozy w naszym organizmie.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.