Strogonow drobiowy

Opublikowano: 13.06.2021 r., 17:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Strogonow drobiowy w białym talerzu
Strogonow drobiowy
Strogonow drobiowy to doskonała propozycja na samczy obiad w wersji fit. Jest to modyfikacja tradycyjnego strogonowa z mięsa wołowego. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
262 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (25 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, ręcznik papierowy

Przepis na strogonowa drobiowego krok po kroku

Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanej połowie oliwy (w szerokim garnku).

Mięso z piersi kurczaka pokrój w paski, dodaj do cebuli i smaż całość około 7 minut. Od czasu do czasu pomieszaj składniki.

Pieczarki umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka z mięsem i składniki smaż kolejne 7 minut. Składniki mieszaj co chwilę, aby nie przypalić grzybów.

Paprykę umyj, osusz, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Następnie dodaj ją do garnka, składniki wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami.

Do garnka wlej gorący bulion, dodaj koncentrat pomidorowy - składniki wymieszaj i zagotuj.

Zupę gotuj około 7-8 minut pod uchyloną przykrywką garnka.

W tym czasie na suchej patelni podsmaż mąkę. Gdy będzie już rumiana dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Następnie do mąki wlej pół szklanki wywaru z zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

Uzyskaną z mąki masę dodaj do garnka z zupą i składniki dokładnie wymieszaj. Całość jeszcze raz zagotuj.

Gotową zupę podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na strogonowa drobiowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat strogonowa drobiowego

Strogonow drobiowy to idealne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na strogonowa drobiowego z warzywami jest prosty i szybki w wykonaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Produkty spożywcze potrzebne do tego dania to cebula, pierś z kurczaka, pieczarki, papryka, bulion drobiowy, koncentrat pomidorowy, mąka, oliwa z oliwek, sól, pieprz, papryka wędzona i ostra.

Jak zrobić strogonowa drobiowego z pieczarkami i z papryką? Cebule pokrój w piórka i podsmaż na oliwie z oliwek. Mięso z kurczaka pokrój w paski i dodaj do cebuli. Kurczaka usmaż. Paprykę pokrój w paski i dodaj do reszty składników na patelnię. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw  do smaku. Wlej gorący bulion, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Całość zagotuj przez około 7-8 minut. Na patelni podsmaż mąkę z oliwą. Na patelnię z mąką dodaj pół szklanki wywaru z zupy i wymieszaj żeby nie było grudek. Uzyskaną z mąki masę dodaj do garnka z zupą i dokładnie wymieszaj. Całość ponownie zagotuj. Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem chrupiącego pieczywa.

Mięso z piersi kurczaka to doskonały wybór dla osób na diecie redukcyjnej. Jest to mięso dostarczające sporych ilości pełnowartościowego białka zwierzęcego i dostarcza niewiele kalorii. Jest to doskonałe źródło witaminy B3 i B6. Pierwsza z nich pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi, dodatkowo podnosi poziom cholesterolu HDL. Jest to również witamina, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wpływa na metabolizm energetyczny. Dodatkowo spożywanie witaminy B3 w odpowiedniej ilości zmniejsza uczucie zmęczenia oraz wspomaga wydzielanie insuliny, która odpowiada za gospodarkę glukozy w naszym organizmie.

Podsumowując strogonow z kurczaka przypomina tradycyjny przepis na strogonow z wołowiną. Strogonow sprawdzi się na pyszny obiad z rodziną lub ze znajomymi. Najlepiej podawać go ze świeżym chrupkim pieczywem lub z gotowanymi ziemniaczkami. Strogonowa sprawdzi się jako danie dla osób które są na diecie lekkostrawnej.

Alergeny w strogonowie drobiowym

Lista alergenów dla strogonowa drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Wartości odżywcze strogonowa drobiowego

na 100g gotowej potrawy

Mięso z piersi kurczaka to doskonały wybór dla osób na diecie redukcyjnej. Jest to mięso dostarczające sporych ilości pełnowartościowego białka zwierzęcego i dostarcza niewiele kalorii. Jest to doskonałe źródło witaminy B3 i B6. Pierwsza z nich pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi, dodatkowo podnosi poziom cholesterolu HDL. Jest to również witamina, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wpływa na metabolizm energetyczny. Dodatkowo spożywanie witaminy B3 w odpowiedniej ilości zmniejsza uczucie zmęczenia oraz wspomaga wydzielanie insuliny, która odpowiada za gospodarkę glukozy w naszym organizmie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
74.95
262.32
Białko (g)
5.92
20.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
3.89
13.61
Węglowodany przyswajalne (g)
2.99
10.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
3.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
4.17
14.59
Tłuszcze nasycone (g)
1.04
3.63
Tłuszcze nienasycone (g)
3.13
10.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.63
9.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
1.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.53
54.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
31.02
108.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.86
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.99
80.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.89
3.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.83
6.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.21
Ryboflawina (mg)
0.15
0.52
Niacyna (mg)
3.01
10.53
Foliany (µg (mcg))
14.22
49.77
Beta karoten (µg (mcg))
306.17
1071.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
138.69
485.43
Potas (mg)
209.29
732.51
Wapń (mg)
6.57
23.01
Fosfor (mg)
73.42
256.98
Magnez (mg)
13.66
47.81
Żelazo (mg)
0.45
1.57
Cynk (mg)
0.37
1.31
Miedź (mg)
0.09
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonowa drobiowego 46
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strogonowa drobiowego

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Mąka pszenna typ 1850
25 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 25 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
69.00