Strawberry daiquiri
- Truskawki (200 g)
- Rum biały (120 ml)
- Cukier - 3 łyżki stołowe (40 g)
- Sok z limonki (40 ml)
- Lód (100 g)
Przepis na strawberry daiquiri krok po kroku
W shakerze zblenduj truskawki z kostkami lodu. Dodaj do nich rum, sok z cytryny i cukier.
Przelej do kieliszków.
Więcej informacji na temat strawberry daiquiri
Strawberry daiquiri to pyszny drink pochodzący z Kuby. Jest to wariacja na temat klasycznego drinka, dodatek musu z truskawek nadaje mu cudownego aromatu. Idealne połączenie słodyczy i kwasowości zasmakuje nawet najbardziej wymagającemu podniebieniu. Przepis na strawberry daiquiri jest łatwy do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia. Do zrobienia tego drinka potrzebne będą następujące składniki spożywcze: truskawki, rum biały, kostki lodu oraz sok z limonki.
Jak zrobić truskawkowe daiquiri? Do shakera włóż truskawki i kostki lodu, zblenduj je i wlej do nich sok z cytryny, rum oraz dodaj cukier, wstrząśnij aż składniki się połączą i przelej do kieliszków koktajlowych.
Rum jest alkoholem wysokoprocentowym. Dawniej pijany był przez piratów i rabusiów. Jego historia sięga czasów antycznych przywieziony do Europy przez ludność Arabską. Powstaje dzięki fermentacji trzciny cukrowej lub melasy. Wyróżnia się pięć rodzajów rumu, każdy z nich ma inne walory smakowe oraz różną zawartość procentową alkoholu. Produkcja rumu zależy od miejsca jego pochodzenia. Rum przeważnie dojrzewa powyżej roku najczęściej w drewnianych beczkach. Kolor rumu w dużej mierze zależy od materiału naczynia w którym dojrzewał, rum dojrzewający w beczkach ma kolor ciemno brązowy. Natomiast rum dojrzewających w stalowych kadziach jest przeźroczysty. Rum może być także dodatkiem do kawy lub przyrządzić na jego bazie można Rumtopf czyli tradycyjne bawarskie owoce w rumie. Truskawki są sezonowymi owocami, zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Są źródłem cennej witaminy C, która jest naturalnym bardzo silnym przeciwutleniaczem. Jeśli nie masz dostępu do świeżych truskawek użyj mrożone, zblenduj je z wodą zamiast z kostkami lodu.
Podsumowując owocowe daiquiri przygotowane w domu jest dobre i szybkie idealnie sprawdzi się na imprezę ze znajomymi. Prosty drink zachwyci wszystkich gość, możesz być tego pewny. Proporcje możesz zmieniać dowolnie jeśli wolisz mocniejsze drinki dodaj więcej rumu. Pomysł na owocowy drink jest szybki do wykonania dlatego możesz dorabiać koktajl na bieżąco podczas wieczoru.
Alergeny w strawberry daiquiri
Lista alergenów dla strawberry daiquiri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na strawberry daiquiri
Wartości odżywcze strawberry daiquiri
Koktajle na bazie alkoholu zawierają dużo kalorii dlatego powinny uważać na nie osoby odchudzające się. Alkohol ma nie korzystny wpływ na nasz organizm. Powinniśmy spożywać go nie częściej niż raz w tygodniu.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.