Steki z udźca wołowego
- Udziec wołowy (500 g)
- Masło (50 g)
Przepis na steki z udźca wołowego krok po kroku
Steki dopraw solą i pieprzem z obu stron i odstaw do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie smaż na roztopionym i sklarowanym maśle 2 minuty na stronę.
Na koniec steki posmaruj masłem.
Podawaj oprószone czarnym pieprzem.
-
Stek
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Chateaubriand
-
Stek z tuńczyka
-
Stek z antrykotu
-
Antrykot wołowy
-
Stek z rostbefu
-
Stek wieprzowy
-
Stek z cebulką
-
Stek z grilla
-
Antrykot drobiowy
-
Stek siekany
-
Marynata do steka
-
Stek z łososia
-
Stek wołowy z grilla
-
Stek z grilla elektrycznego
-
Stek z cielęciny
-
Steki
Więcej informacji na temat steków z udźca wołowego
Steki z udźca wołowego to doskonała opcja na smaczne danie, które zachwyci każdego miłośnika wołowiny. Są soczyste, a przy tym proste do przygotowania i smaczne.
Przepis na steki z udźca wołowego to pomysł na smaczne wykorzystanie mięsa wołowego. Najlepsze steki, to te przygotowane samodzielnie w domu. Te domowe można przygotować tak, jak się lubi. Ma wyrazisty smak, a także wspaniały aromat. To danie, które choć łatwe, to wciąż przysparza wiele problemów przy przygotowaniu. Można go przygotować w wersji dobrze przysmażonej i krwistej, w zależności od preferencji. Warto połączyć go z zieloną sałatką, która sprawi, że posiłek będzie zdrowszy i bardziej zbilansowany. Całość jest niezwykle prosta i można ją wykonać w kilka chwil. By przygotować to danie wystarczy tylko kawałek mięsa, tłuszcz i patelnia. W tym wypadku najlepiej zmieszać oliwę i masło, gdyż tworzą one razem pyszny sos, wzbogacający mięso. Tak przygotowany stek jest naprawdę pyszny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić steki z udźca wołowego, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dania z wołowiny nie cieszą się tak dużą popularnością, jednak warto po nie sięgać ze względu na doskonały smak. Całość zabiera bardzo mało czasu, a mięsa nie trzeba wcześniej marynować, dzięki czemu będzie idealną opcją na posiłek dla zabieganych osób. W przypadku tego dania minimalizm jest jak najbardziej pożądany, dlatego im mniej przypraw się do niego dodaje tym lepiej. Choć można podawać steka z sosem, to jednak nie jest to zupełnie potrzebne, gdyż samo mięso smakuje po prostu fantastycznie. Mięso wołowe nie cieszy się zbytnią popularnością, ze względu na jego cenę. Jednak to bardzo smaczny gatunek. Jest również niezwykle wartościowe. Dostarcza bardzo dużo żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego stek wołowy świetnie sprawdzi się w diecie osób z anemią. Warto wybierać dobrej jakości mięso, ze sprawdzonych punktów, by cieszyć się wszystkimi wartościami.
Alergeny w stekach z udźca wołowego
Lista alergenów dla steków z udźca wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze steków z udźca wołowego
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i żelaza.
Energia i białka
(138g)
Węglowodany
(138g)
Tłuszcze
(138g)
Witaminy
(138g)
Składniki mineralne
(138g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.