Stek z tuńczyka
- Tuńczyk (400 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na stek z tuńczyka krok po kroku
Tuńczyka przekrój na 2 plastry.
Posyp rybę szczyptą soli, pieprzu i nasion kolendry oraz skrop oliwą.
Wmasuj w tuńczyka przyprawy.
Rozgrzej patelnie i połóż na nią tuńczyka.
Smaż po 1-2 minuty, z każdej strony, na mocnym ogniu. Opcjonalnie dłużej, jeżeli chcesz bardziej wysmażonego tuńczyka.
Po usmażeniu zostaw rybę ja minutę i podawaj.
-
Stek
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Chateaubriand
-
Stek z antrykotu
-
Antrykot wołowy
-
Stek z rostbefu
-
Stek wieprzowy
-
Stek z cebulką
-
Stek z grilla
-
Antrykot drobiowy
-
Stek siekany
-
Marynata do steka
-
Stek z łososia
-
Stek wołowy z grilla
-
Steki z udźca wołowego
-
Stek z grilla elektrycznego
-
Stek z cielęciny
-
Steki
Więcej informacji na temat steka z tuńczyka
Ryby najczęściej kojarzone są z białym mięsem, ale w przypadku tuńczyka wygląda to inaczej. Mięso tuńczyka ma czerwony kolor, od różowego, po ciemnoczerwony, nawet wpadający w fioletowy. Stek z tuńczyka wiele osób myli ze zwykłym stekiem, właśnie ze względu na jego kolor, który nie kojarzy się z rybą. Taki stek wychodzi soczysty, smaczny i zdrowy. Ryby są źródłem kwasów DHA i EPA, które są bardzo ważne dla utrzymania prawidłowego zdrowia. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:
- pracę układu sercowo-naczyniowego,
- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżanie poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,
- zapobieganie powstawania zakrzepów,
- poprawę gojenie się ran,
- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,
- syntezę hormonów,
- pracę układu odpornościowego,
- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,
- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,
- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,
- poprawę nastroju,
- stan włosów, skóry i paznokci.
Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu. Żeby zwiększyć ich spożycie, wykorzystaj ten przepis na stek z tuńczyka, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i składa się tylko z kilku składników. Do jego zrobienia oczywiście będzie ci potrzebna polędwica z tuńczyka, przyprawy i oliwa z oliwek. Dokładną instrukcję jak przygotować stek z tuńczyka znajdziesz oczywiście w przepisie powyżej. Taka wersja steka z pewnością zaskoczy Twoją rodzinę i znajomych. Jest on pyszny i dobry dla zdrowia.
Zobacz ten sprawdzony przepis i dowiedz się jak zrobić stek z tuńczyka.
Alergeny w steku z tuńczyka
Lista alergenów dla steka z tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk
Wartości odżywcze steka z tuńczyka
Stek z tuńczyka to zdrowy pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.