Stek z rostbefu
- Rostbef wołowy - 4 plastry (400 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na stek z rostbefu krok po kroku
Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem.
Ręcznikiem papierowym osusz mięso.
Chwilę przed smażeniem mięso posól z dwóch stron.
Patelnie grillową natłuścić olejem rzepakowym i rozgrzej.
Na dobrze rozgrzaną patelnię ułóż plastry mięsa i smaż przez około 2 minuty po każdej stronie (mięso przełóż przy pomocy łopatki, a nie widelca).
Usmażony stek przełóż na talerz i pozostaw na około 3 minuty, następnie przypraw zmielonym pieprzem.
Stek z rostbefu podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
-
Stek
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Chateaubriand
-
Stek z tuńczyka
-
Stek z antrykotu
-
Antrykot wołowy
-
Stek wieprzowy
-
Stek z cebulką
-
Stek z grilla
-
Antrykot drobiowy
-
Stek siekany
-
Marynata do steka
-
Stek z łososia
-
Stek wołowy z grilla
-
Steki z udźca wołowego
-
Stek z grilla elektrycznego
-
Stek z cielęciny
-
Steki
Więcej informacji na temat steku z rostbefu
Stek z rostbefu doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszny stek wołowy doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw. W dalszej części dowiesz się jak przygotować dobry stek, aby nie był twardy. Sprawdzony przepis na stek z rostbefu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego - ważne aby przestrzegać kilku ważnych zasad podczas smażenia mięsa. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty: rostbef wołowy, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
Jak zrobić stek z rostbefu? Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem. Ręcznikiem papierowym osusz mięso. Chwilę przed smażeniem mięso posól z dwóch stron. Patelnię grillową natłuścić olejem rzepakowym i rozgrzej. Na dobrze rozgrzaną patelnię ułóż plastry mięsa i smaż przez około 2 minuty po każdej stronie (mięso przełóż przy pomocy łopatki, a nie widelca). Usmażony stek przełóż na talerz i pozostaw na około 3 minuty, następnie przypraw zmielonym pieprzem. Stek z rostbefu podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Stek z rostbefu może mieć różne poziomy wysmażenia, począwszy od krwistego, skończywszy na bardzo dobrze wysmażonym. My proponujemy stek medium, czyli z delikatnie różowym środkiem. Najlepsza do smażenia steku jest wołowina sezonowana, którą kupić można już w wielu sklepach. Mięso musi mieć temperaturę pokojową, a smażyć należy je na mocno nagrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego lub masła klarowanego.
Podsumowując smaczny stek z rostbefu stanowi doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Stek jest najlepszy do spożycia po kilku minutach od smażenia. Warto podać go z dodatkiem upieczonych ziemniaków oraz surówek ze świeżych warzyw. Ważne jest, aby nie przewracać mięsa widelcem, ponieważ soki zgromadzone wewnątrz mięsa wypłyną i mięso stanie się twarde. Podczas smażenia rostbefu zależy nam na zachowaniu delikatnej struktury. Stek z rostbefu może mieć kilka stopni wysmażenia.
Alergeny w steku z rostbefu
Lista alergenów dla steku z rostbefu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na stek z rostbefu
Wartości odżywcze steku z rostbefu
Stek z rostbefu to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stek stanowi dobre źródło białka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.