Stek z polędwicy wołowej
- Polędwica wołowa (500 g)
- Masło klarowane - do smażenia (100 g)
Przepis na stek z polędwicy wołowej krok po kroku
Mięso przed smażeniem wyjmij z lodówki aby miało temperaturę pokojową.
Na patelni rozgrzej masło dodaj do niego tymianek i papryczkę chili. Połóż polędwicę. Smaż 6-8 minut z każdej strony. Podczas smażenia mięso polewaj masłem.
Gotowy stek dopraw solą i pieprzem.
Odstaw pod przykryciem na 10 minut aby mięso odpoczęło.
-
Stek
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Chateaubriand
-
Stek z tuńczyka
-
Stek z antrykotu
-
Antrykot wołowy
-
Stek z rostbefu
-
Stek wieprzowy
-
Stek z cebulką
-
Stek z grilla
-
Antrykot drobiowy
-
Stek siekany
-
Marynata do steka
-
Stek z łososia
-
Stek wołowy z grilla
-
Steki z udźca wołowego
-
Stek z grilla elektrycznego
-
Stek z cielęciny
-
Steki
Więcej informacji na temat steku z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej to doskonała propozycja na pyszny obiad dla mięsożerców. Stek wołowy możesz przygotować z różnych kawałków tuszy. Najlepsza jednak a zarazem najdroższa jest polędwica. Polędwica wagyu jest najdroższym mięsem wołowym jego cena dochodzi do 1500 zł za kilogram. Pochodzi od japońskiej rasy krów, których mięso charakteryzuje się dużymi przerostami tłuszczowymi nadającymi mięsu niepowtarzalny smaku. Tłuszcz w mięsie krów Wagyu jest tłuszczem zawierającym kwasy tłuszczowe omega 3. Mięso ma strukturę przypominającą marmur. Przepis na stek z polędwicy wołowej nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego musisz natomiast trzymać się kilku złotych zasad aby poprawnie go wykonać.
Jak usmażyć stek z polędwicy wołowej? Czas smażenia zmienia się w zależności od grubości kawałka mięsa, średnio jest to 2 minuty na centymetr grubości mięsa. Stek może mieć różne poziomy wysmażenia począwszy od krwistego skończywszy na bardzo dobrze wysmażonym, który przez smakoszy zwany jest podeszwą. My proponujemy stek medium czyli z delikatnie różowym środkiem. Najlepsza do smażenia steku jest wołowina sezonowana, którą kupić można już w wielu sklepach. Mięso musi mieć temperaturę pokojową a smażyć należy je na mocno nagrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego lub masła klarowanego.
Jak zrobić stek z polędwicy wołowej? Stek to przede wszystkim dobrej jakości mięso. Mięso wyjmij z lodówki na około godzinę przed smażeniem. Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego tymianek, papryczkę chili i rozciśnięty czosnek. Połóż stek i smaż 4-5 minut z jednej strony. Nie zmniejszaj ognia podczas smażenia. Podlewaj go masłem po wierzchu podczas smażenia. Gotowy zdejmij z patelni posyp solą i świeżo mielonym pieprzem i daj mu odpocząć 10 minut. Dopiero po tym czasie krój mięso. W przeciwnym wypadku mięso straci soki. Stek przechowuj pod przykryciem aby nie wystygł. Dobry stek nie powinien być solony bezpośrednio przed smażeniem, mięso może zrobić się twarde.
Podsumowując stek z polędwicy wołowej to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis wykorzystaj aby zaskoczyć znajomych i rodzinę na wspólnych spotkaniach. Pyszny stek możesz podać z sałatką ze świeżych warzyw.
Alergeny w steku z polędwicy wołowej
Lista alergenów dla steku z polędwicy wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze steku z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej to źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Polędwica jest mięsem z niską zawartością tłuszczu. Zawiera dużo witamin i minerałów cennych dla naszego zdrowia.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.