Stek z łososia

Opublikowano: 01.09.2021 r., 6:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Stek z łososia na warzywach
Stek z łososia
Stek z łososia to doskonała propozycja na pyszny obiad. Stek świetnie sprawdzi się także na letnie grillowanie z przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 15 min
527 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Łosoś filet (300 g)
  • Masło klarowane (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na stek z łososia krok po kroku

Łososia dopraw solą i pieprzem cytrynowym.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Połóż łososia. Smaż na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Łosoś powinien być złoty.

Gotowego łososia podawaj z dodatkiem kaszy, ryżu lub ugotowanych ziemniaków oraz dodatkiem surówki.

Jak oceniasz przepis na stek z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat steku z łososia

Smażony stek z łososia to dobry pomysł na pyszny i szybki obiad. Stek z łososia to nic innego jak łosoś pokrojony w dzwonko, czyli cała ryba przekrojona wzdłuż na mniejsze porcje. Łosoś jest rybą wędrującą. W sklepach ciężko jest dostać całą rybę. Bardziej popularne są gotowe już filety lub właśnie dzwonko, które idealnie nadaje się na stek. Przepis na stek z łososia jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Ten zdrowy posiłek przygotujesz z następujących produktów spożywczych: łosoś, masło klarowane, sól, pieprz cytrynowy.

Jak zrobić stek z łososia? Nic bardziej prostego. Łososia dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Masło klarowane w porównaniu do zwykłego nadaje się do smażenia. Jak smażyć łososia? Umieść go na patelni. Smaż na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Podawaj z puree ziemniaczanym i grillowanymi warzywami.

Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane. Łosoś hodowlany jest rybą często zanieczyszczoną różnymi dodatkami do paszy. Łososie karmi się paszami z dodatkiem tłuszczu, który często jest zjełczały i może być źródłem toksyn. Sposób w jaki hoduje się łososie ma bardzo negatywny wpływ na jakość ich mięsa. Dlatego zawsze staraj się wybierać te dziko żyjące.

Podsumowując smaczny stek z łososia możesz przygotować na obiad dla całej rodziny. Łosoś idealnie nadaje się do grillowania, wykorzystaj to podczas letnich spotkań ze znajomymi. Łosoś jest zdrowy, zawiera dużo kwasów omega 3, które zapobiegają chorobom układu krążenia. Ryby powinniśmy spożywać jak najczęściej a za minimum można uznać 2-3 razy w tygodniu.

Alergeny w steku z łososia

Lista alergenów dla steku z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze steku z łososia

na 100g gotowej potrawy

Stek z łososia to idealny pomysł na zdrowy obiad. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Starajmy się je spożywać co najmniej 3 razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
263.82
527.65
Białko (g)
17.56
35.12
Fenyloalanina (mg)
0.69
1.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
20.94
41.88
Tłuszcze nasycone (g)
10.71
21.41
Tłuszcze nienasycone (g)
10.24
20.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.29
14.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.94
5.88
Cholesterol (mg)
79.41
158.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
218.82
437.65
Witamina B6 (mg)
0.35
0.71
Witamina B12 (µg (mcg))
1.15
2.30
Witamina C (mg)
3.53
7.06
Witamina E (mg)
1.41
2.81
Retinol (µg (mcg))
216.94
433.88
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.10
0.20
Niacyna (mg)
7.43
14.86
Foliany (µg (mcg))
26.47
52.94
Beta karoten (µg (mcg))
22.71
45.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
41.71
83.41
Potas (mg)
348.24
696.47
Wapń (mg)
23.41
46.82
Fosfor (mg)
255.35
510.71
Magnez (mg)
83.82
167.65
Żelazo (mg)
0.22
0.44
Cynk (mg)
0.39
0.78
Miedź (mg)
0.04
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny steku z łososia 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania steku z łososia

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
300 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
19.50
Za 300 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koszt składników
37.00