Stek z cielęciny

Opublikowano: 25.11.2021 r., 14:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowany stek z cielęciny
Stek z cielęciny
Porządny kawałek mięsa, który nasyci każdego. W dodatku z cielęciny, która jest niezwykle aromatyczna i delikatna po prawidłowym przyrządzeniu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 8 min
268 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cielęcina - 4 plastry (500 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na stek z cielęciny krok po kroku

Steki z cielęciny delikatnie rozbij.

Dopraw szczyptą soli i pieprzu.

Nasmaruj olejem rzepakowym i grilluj na patelni.

Z każdej strony nie dłużej niż 8 minut.

Jak oceniasz przepis na stek z cielęciny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat steku z cielęciny

Stek z cielęciny to świetna propozycja obiadowa dla każdego smakosza. Z całą pewnością zaspokoi nawet największy głód. A co ważne cielęcina należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.

Zatem jak przygotować pyszny stek? Poznaj przepis i zrób najlepszy stek.

Zaopatrz się w dobrej jakości mięso, warto kupować je w sprawdzonych sklepach lub od zaufanych dostawców.

Wystarczy, że mięso delikatnie rozbijesz i dosłownie oprószysz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso należy usmażyć na patelni grillowej z odrobiną rozgrzanego oleju rzepakowego. Zależy jak bardzo wysmażone steki preferujesz. Nie powinno się jednak smażyć steków dłużej niż 8 minut, wtedy mięso może stać się gumowe.

I to koniec, jak widzisz przepis na dobry stek z cielęciny jest banalnie prosty, a może być podstawą do pysznego domowego obiadu.

Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe frytki z ziemniaków lub z batatów.

Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw, a następnie upieczesz w piecu.

Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.

Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.

Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej delikatny kawałku mięsa skorzystaj z rostbefu cielęcego. On będzie najlepszy. Pozyskuje się go z tuszy wołowej zwierzęcia. Zawiera on nieco więcej tłuszczu, chociaż i tak niewiele. Warto pamiętać, że cielęcina sama w sobie należy do chudych mięs z mała zawartością tłuszczu. Skoro już wiesz jak zrobić stek z cielęciny, zaserwuj go swoim bliskim na obiad.

Alergeny w steku z cielęciny

Lista alergenów dla steku z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na stek z cielęciny

Wartości odżywcze steku z cielęciny

na 100g gotowej potrawy

Cielęcina należy do chudych mięs, jest zdecydowanie bardziej chuda niż wieprzowina lub wołowina.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
224.04
268.85
Białko (g)
17.88
21.46
Fenyloalanina (mg)
0.72
0.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
16.44
19.73
Tłuszcze nasycone (g)
6.24
7.49
Tłuszcze nienasycone (g)
10.20
12.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.46
10.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.74
2.09
Tłuszcze trans (g)
0.67
0.81
Cholesterol (mg)
47.12
56.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
1.25
1.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
99.04
118.85
Potas (mg)
190.38
228.46
Wapń (mg)
11.54
13.85
Żelazo (mg)
1.32
1.58
Szacunkowy indeks glikemiczny steku z cielęciny 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania steku z cielęciny

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
500 g
4 plastry
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
35.00