Stek z cielęciny
- Cielęcina - 4 plastry (500 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na stek z cielęciny krok po kroku
Steki z cielęciny delikatnie rozbij.
Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
Nasmaruj olejem rzepakowym i grilluj na patelni.
Z każdej strony nie dłużej niż 8 minut.
-
Stek
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Chateaubriand
-
Stek z tuńczyka
-
Stek z antrykotu
-
Antrykot wołowy
-
Stek z rostbefu
-
Stek wieprzowy
-
Stek z cebulką
-
Stek z grilla
-
Antrykot drobiowy
-
Stek siekany
-
Marynata do steka
-
Stek z łososia
-
Stek wołowy z grilla
-
Steki z udźca wołowego
-
Stek z grilla elektrycznego
-
Steki
Więcej informacji na temat steku z cielęciny
Stek z cielęciny to świetna propozycja obiadowa dla każdego smakosza. Z całą pewnością zaspokoi nawet największy głód. A co ważne cielęcina należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.
Zatem jak przygotować pyszny stek? Poznaj przepis i zrób najlepszy stek.
Zaopatrz się w dobrej jakości mięso, warto kupować je w sprawdzonych sklepach lub od zaufanych dostawców.
Wystarczy, że mięso delikatnie rozbijesz i dosłownie oprószysz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso należy usmażyć na patelni grillowej z odrobiną rozgrzanego oleju rzepakowego. Zależy jak bardzo wysmażone steki preferujesz. Nie powinno się jednak smażyć steków dłużej niż 8 minut, wtedy mięso może stać się gumowe.
I to koniec, jak widzisz przepis na dobry stek z cielęciny jest banalnie prosty, a może być podstawą do pysznego domowego obiadu.
Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe frytki z ziemniaków lub z batatów.
Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw, a następnie upieczesz w piecu.
Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.
Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.
Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej delikatny kawałku mięsa skorzystaj z rostbefu cielęcego. On będzie najlepszy. Pozyskuje się go z tuszy wołowej zwierzęcia. Zawiera on nieco więcej tłuszczu, chociaż i tak niewiele. Warto pamiętać, że cielęcina sama w sobie należy do chudych mięs z mała zawartością tłuszczu. Skoro już wiesz jak zrobić stek z cielęciny, zaserwuj go swoim bliskim na obiad.
Alergeny w steku z cielęciny
Lista alergenów dla steku z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na stek z cielęciny
Wartości odżywcze steku z cielęciny
Cielęcina należy do chudych mięs, jest zdecydowanie bardziej chuda niż wieprzowina lub wołowina.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.