Stek siekany

Opublikowano: 29.09.2021 r., 12:33 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Siekane steki na desce
Stek siekany
Stek siekany to połączenia steka z burgerem. To świetny pomysł na obiad nawet dla dzieci czy osób starszych. Takie a’la steki idealnie nadają się na rodzinny obiad.
Przygotowanie 20 min
264 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Polędwica wołowa - opcjonalnie mielona wołowina (400 g)
  • Masło (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, patelnia, łopatka drewniana

Przepis na stek siekany krok po kroku

Drobno posiekaj cebulę.

Mięso pokrój w mniejsze kawałki, a następnie posiekaj.

Wymieszaj mięso z cebulą i 0,5 łyżeczki pieprzu.

Rozgrzej patelnię z masłem i rozmarynem.

Z mięsa uformuj 3 kulki i spłaszcz je przy pomocy łopatki.

Smaż każdego kotleta po 2 minuty z każdej strony, na mocnym ogniu.

Następnie smaż jeszcze 1-3 minuty z każdej strony.

Po usmażeniu zostaw mięso na 5 minut, żeby mięso odpoczęło.

Jak oceniasz przepis na stek siekany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat steka siekanego

Stek siekany zrobiony jest z siekanej wołowiny lub mięsa mielonego, co kłóci się z tym, co normalnie nazywane jest stekiem. Klasycznie stek przygotowuje się z mięsa wołowego i to z całego plastra mięsa, nie z mielonego. Steki smaży się dosyć krótko, często z dodatkiem masła i ziół. Czas smażenia zależy od stopnia wysmażenia mięsa, który chcemy uzyskać. Najczęściej amerykanie dzielą wysmażenie steków na 3 poziomy:

- rare — stek krwisty, który w środku ma widoczne surowe mięso,

- medium — stel średnio wysmażony,

- well done — mięso, które jest w środku w pełni usmażone.

Przepis na stek siekany to bardziej przepis na burgera niż stek. Można go przygotować, siekając mięso lub używając mielonego mięsa. Jeżeli chcesz szybki stek, to lepiej wybrać mięso mielone.

Jak zrobić stek siekany?

Zaczynamy od posiekanej cebulki w drobną kostkę, lub starcia jej na tarce. Następnie kroimy mięso na mniejsze kawałki i siekamy. Posiekane mięso mieszamy z cebulą, żeby uzyskać pyszny, wołowy stek siekany z cebulką. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy kotlety. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z masłem i opcjonalnie ziołami, na przykład z rozmarynem. Zależnie od tego, jak wysmażone chcemy steki i jak grube zrobimy kotlety, to smażymy je po około 2 minuty z każdej strony, a potem jeszcze od 1 minuty do 3 zależnie od stopnia wysmażenia. Kotlety należy przekręcić przy pomocy łopatki, aby się nie rozpadły. Zarówno tych steków, jak i klasycznych nie podajemy, od razu po usmażeniu, tylko dajemy im 5-7 minut, żeby mięso odpoczęło. Po tym czasie możesz już podawać mięso. Jest to dobry pomysł na posiłek, szczególnie na obiad. Klasycznymi dodatkami do steka są frytki lub pieczone ziemniaczki i warzywa, mogą być to zarówno świeże warzywa, jak i gotowane, na przykład szparagi lub brokuły.

Steki możesz podać całej rodzinie, ponieważ mięso mielone da radę pokroić nawet małe dziecko, co przy klasycznych stekach jest ciężkie, ponieważ do ich krojenia potrzebny jest ostry nóż — możesz to zaobserwować w wielu restauracjach, które specjalizują się w stekach i do ich krojenia podają gościom specjalne noże. Przy siekanym steku nie będzie takiego problemu, ponieważ mięso jest już rozdrobnione.

Alergeny w steku siekanym

Lista alergenów dla steka siekanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze steka siekanego

na 100g gotowej potrawy

Siekany stek to sycący pomysł na obiad dla całej rodziny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
151.12
264.47
Białko (g)
14.80
25.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
1.87
3.27
Węglowodany przyswajalne (g)
1.53
2.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
9.06
15.85
Tłuszcze nasycone (g)
5.34
9.35
Tłuszcze nienasycone (g)
3.72
6.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.21
5.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
0.89
Cholesterol (mg)
67.62
118.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
26.06
45.60
Witamina B6 (mg)
0.40
0.70
Witamina B12 (µg (mcg))
0.97
1.70
Witamina C (mg)
1.48
2.59
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.28
0.49
Retinol (µg (mcg))
25.56
44.73
Tiamina (mg)
0.07
0.12
Ryboflawina (mg)
0.24
0.41
Niacyna (mg)
6.46
11.30
Foliany (µg (mcg))
13.82
24.18
Beta karoten (µg (mcg))
6.22
10.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
59.12
103.47
Potas (mg)
280.78
491.37
Wapń (mg)
13.90
24.32
Fosfor (mg)
165.95
290.42
Magnez (mg)
20.36
35.63
Żelazo (mg)
0.64
1.11
Cynk (mg)
1.98
3.47
Miedź (mg)
0.09
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny steka siekanego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania steka siekanego

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
400 g
opcjonalnie mielona wołowina
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
48.00
Za 400 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Koszt składników
68.00