Staropolskie zrazy wieprzowe

Opublikowano: 24.07.2022 r., 13:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne polskie zrazy wieprzowe
Staropolskie zrazy wieprzowe
Kuchnia staropolska jest niezwykle aromatyczna i pyszna, warto powracać do tradycyjnych, sprawdzonych przepisów. Poznaj mój przepis na zrazy i przekonaj się jakie są pyszne.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
130 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Łopatka wieprzowa (600 g)
  • Ogórki kiszone - 6 sztuk (200 g)
  • Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Bulion wołowy - 2 szklanki (500 ml)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
  • Musztarda - 4 łyżki (40 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, brytfanna

Przepis na staropolskie zrazy wieprzowe krok po kroku

Łopatkę pokrój na plastry o grubości 4-5 cm i rozbij na cienkie plastry. Dopraw mięso i odstaw do lodówki na godzinę.

Warzywa pokrój w słupki.

Każdy kawałek zamarynowanego mięsa posmaruj z jednej strony musztardą.

Dodaj odrobinę każdego warzywa i zawiń mięso w rulon. Zwiąż je nitką lub wbij wykałaczkę tak, aby mięso nie rozwinęło się.

Obtocz zrazy w mące i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Przełóż zrazy do brytfanny i zalej bulionem, zagotuj. Na końcu dodaj koncentrat.

Zrazy podawaj z sosem, gdy delikatnie się zagęści.

Jak oceniasz przepis na staropolskie zrazy wieprzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat staropolskich zrazów wieprzowych

Kuchnia staropolska jest niezwykle smaczna i aromatyczna dlatego warto do niej wracać, przygotowując domowe obiady.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na staropolskie zrazy wieprzowe, będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.

Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.

Ja zazwyczaj wybieram mięso z łopatki wieprzowej, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche.

Dodatkowo mięso jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso wołowe idealnie pasuje do zrazów i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.

Aby przygotować pyszne, tradycyjne staropolskie zrazy wieprzowe będziesz potrzebować: mięso – u mnie łopatka wieprzowa, ogórki kiszone lub konserwowe, papryka, cebula, odrobina oleju rzepakowego, mąka pszenna, cebula, musztarda i bulion wołowy.

Bulion możecie przygotować sami lub skorzystać z gotowych wersji. Wybierajcie te zamknięte w słoiczkach niż gotowe kostki bulionowe. Zwróćcie szczególnie uwagę na ich skład i zawartość soli.

Zatem jak zrobić staropolskie zrazy wieprzowe?

W pierwszej kolejności pokrój mięso w plastry o grubości 4-5 cm i rozbij na cienkie płaty, dopraw do smaku i odłóż do lodówki na godzinę.

W tym czasie pokrój warzywa w słupki. Zamarynowane mięso posmaruj z jednej strony musztardą i dodaj słupki warzyw. Zawiń zrazy w rulon i zawiń, wykorzystując nitkę lub wbij wykałaczki, aby mięso się nie rozwinęło. Mięso obtocz w mące pszennej, a olej rozgrzej na patelni i usmaż zrazy z każdej strony. Przełóż mięso do brytfanki i smaż, zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso charakterystycznie się zarumieni, dodaj koncentrat pomidorowy i zagotuj.

Nasze domowe zrazy są dobre do spożycia, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne.

Alergeny w staropolskich zrazach wieprzowych

Lista alergenów dla staropolskich zrazów wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze staropolskich zrazów wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Zrazy możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
130.29
130.29
Białko (g)
7.16
7.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.73
6.73
Węglowodany przyswajalne (g)
6.10
6.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.25
8.25
Tłuszcze nasycone (g)
3.00
3.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.25
5.25
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.02
4.02
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
1.23
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
22.82
22.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.41
17.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.55
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.64
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.06
2.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.19
19.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
228.05
228.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
275.56
275.56
Potas (mg)
171.64
171.64
Wapń (mg)
11.58
11.58
Fosfor (mg)
79.96
79.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.72
12.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
0.93
Cynk (mg)
1.00
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny staropolskich zrazów wieprzowych 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania staropolskich zrazów wieprzowych

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
600 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Ogórki kiszone
200 g
6 sztuk
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion wołowy
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Musztarda
40 g
4 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
59.00