Staropolski zakwas buraczany
- Burak (1000 g)
- Sól - 1 łyżka (10 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na staropolski zakwas buraczany krok po kroku
Do garnka wlej ok. 2 litry wody, dodaj sól i wymieszaj.
Buraki umyj, obierz i pokrój na plasterki.
W szklanych słoikach ciasno poukładaj plastry buraków.
Zalej solanką, szczelnie zakręć słoiki i odstaw na ok. 5-7 dni do ciemnego miejsca w temperaturze pokojowej.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Barszcze
Więcej informacji na temat staropolskiego zakwasu buraczanego
Staropolski zakwas buraczany to produkt bardzo ceniony za swoje właściwości zdrowotne oraz możliwości wykorzystania kulinarnego. Dodatkowo domowy, tradycyjny zakwas jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego z pewnością sobie z nim poradzisz. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić staropolski zakwas buraczany, aby był najlepszy, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz najlepszy, prosty, szybki przepis. Zakwas buraczany powstaje w wyniku fermentacji surowych buraków zanurzonych w osolonej wodzie. Proces powstawania zakwasu trwa najczęściej od pięciu do siedmiu dni, przy czym bardzo istotne jest jego odpowiednie przechowywanie, najlepiej w zaciemnionych, suchym miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Mimo że obecnie zakwas z buraków można dostać w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych ze zdrową żywnością, warto wypróbować nasz sprawdzony przepis na smaczny, tani zakwas. Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie surowych buraków, soli oraz wody. Z pomocą tych składników powstanie najbardziej podstawowa wersja zakwasu, możesz jednak urozmaicać go również dodatkiem innych produktów, na przykład czosnku, czy przypraw takich jak kurkuma, ziele angielskie, czy liście laurowe, które nie tylko urozmaicą jego smak, ale również walory zdrowotne. Domowy zakwas buraczany to produkt, który może mieć zastosowanie w wielu problemach zdrowotnych. Pity regularnie może obniżać ciśnienie krwi, regulować pracę jelit, działać przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, poprawiać wchłanianie witamin i składników mineralnych, a także zapobiegać anemii. W porównaniu do soku z buraków ma również niższy indeks glikemiczny i jest bezpieczny dla osób z cukrzycą. Korzystnie wpływa też na odporność, dlatego warto go pić w okresie jesienno-zimowych. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać przepis na staropolski zakwas buraczany i dowiedzieć się jak przygotować go krok po kroku.
Alergeny w staropolskim zakwasie buraczanym
Lista alergenów dla staropolskiego zakwasu buraczanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na staropolski zakwas buraczany
Wartości odżywcze staropolskiego zakwasu buraczanego
Niepasteryzowany zakwas z buraka, zwłaszcza w przypadku braku pewności co do właściwego przechowywania, nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.