Staropolski barszcz wigilijny
- Suszone grzyby (50 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Burak (2000 g)
- Seler korzeniowy - 1/2 sztuki (200 g)
- Jabłko - 1 sztuka (200 g)
- Zakwas z buraka - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na staropolski barszcz wigilijny krok po kroku
Do garnka wlej pół litra wody, dodaj suszone grzyby.
Cebulę i jeden ząbek czosnku opal na palniku kuchenki. Przekrój na pół i dodaj do grzybów.
Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj pod przykryciem ok. 25-30 minut. W połowie czasu gotowania dodaj przyprawy.
Buraki i selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Jabłko zetrzyj na tarce razem ze skórką.
Warzywa i jabłko włóż do dużego garnka, zalej ok. 2,5 litrem wody oraz dodaj wywar grzybowy. Przykryj i zagotuj.
Gotuj na minimalnym ogniu ok. 30 minut.
Dodaj zakwas, wymieszaj i odstaw z ognia.
Barszcz odstaw na około godzinę, następnie przecedź i schowaj do lodówki.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Barszcze
Więcej informacji na temat staropolskiego barszczu wigilijnego
Staropolski barszcz wigilijny to pomysł na najlepszy, świąteczny barszcz z buraków czerwonych. Idealnie sprawdzi się jako główne danie wigilijnej kolacji, jeśli dodasz do niego bożonarodzeniowe uszka z kapustą i grzybami. Można go też wykorzystać do krokietów faszerowanych mięsem lub kapustą z grzybami. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić staropolski barszcz wigilijny, aby był naprawdę smaczny i zachwycił wszystkich zasiadających przy Twoim wigilijnym stole, koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, dlatego zaplanuj to sobie odpowiednio wcześnie. Przygotowania do świąt i tak bywają stresujące i chaotyczne, dlatego nie warto zostawiać barszczu na ostatnią chwilę. Możesz śmiało ugotować go nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Do ugotowania pysznego wigilijnego barszczu staropolskiego potrzebujesz suszonych grzybów, najlepiej borowików, świeżych buraków, selera korzeniowego i jabłek, cebuli, czosnku oraz przypraw. Najlepiej dodać ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz, natomiast niektórzy dodają również cynamonu lub goździków. Dobrym pomysłem jest dodanie również zakwasu buraczanego do barszczu. Smak zupy będzie wtedy bardziej wyrazisty i intensywny, a dodatkowo zakwas jest bardzo zdrowym i wartościowym produktem. Przepis na staropolski barszcz wigilijny nie jest skomplikowany, wymaga jednak sporo czasu. Przygotowania wszystkich warzywa i powolne gotowanie na minimalnym ogniu może zająć nawet do kilku godzin. Barszcz świetnie smakuje samodzielnie, jak również z dodatkiem tradycyjnych, wigilijnych uszek faszerowanych kapustą i pieczarkami. Można też wykorzystać go do popijania krokietów, czy innych świątecznych przekąsek. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis na barszcz staropolski wigilijny, który z pewnością zasmakuje Ci i całej Twojej rodzinie.
Alergeny w staropolskim barszczu wigilijnym
Lista alergenów dla staropolskiego barszczu wigilijnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze staropolskiego barszczu wigilijnego
Barszcz staropolski to bardzo zdrowa, niskokaloryczna zupa. W przypadku konieczności zastosowania diety lekkostrawnej warto ograniczyć ilość grzybów.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.