Staropolska zupa fasolowa

Opublikowano: 18.06.2022 r., 21:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna polska zupa fasolowa
Staropolska zupa fasolowa
Zupa fasolowa przygotowana w staropolski sposób jest niezwykle prosta i szybka, dodatkowo bardzo treściwa i syta, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 50 min
411 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Fasola biała jaś nasiona suche - 1 szklanka (250 g)
  • Por - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Ziemniaki późne - 4 sztuki (300 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości - 1 kawałek (200 g)
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na staropolska zupa fasolowa krok po kroku

Fasolę przełóż do miski i zalej wodą, odstaw na całą noc do napęcznienia.

Do garnka włóż pokrojone mięso i namoczoną fasolę, zalej całość wodą (około 1 litr).

Zagotuj całość, a następnie dodaj pokrojone ziemniaki.

Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj resztę pokrojonych warzyw i kawałek boczku.

Gdy wszystkie składniki będą miękkie, a zupa delikatnie zgęstnieje, będzie gotowa do podania.

Jak oceniasz przepis na staropolska zupa fasolowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat staropolskiej zupy fasolowej

Staropolska zupa fasolowa to niezwykle szybki i prosty przepis, za pomocą którego przygotujesz pyszne i treściwe danie dla całej rodziny. Z tym daniem poradzi sobie każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na staropolską zupę fasolową. Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki dostępne w każdym sklepie, zaopatrz się w białą fasolę jaś, boczek, olej rzepakowy, cebulę, czosnek, włoszczyznę i ziemniaki oraz kawałek mięsa, ja postawiłam na łopatkę wieprzową.

Zatem, jak zrobić staropolską zupę fasolową?

W pierwszej kolejności białą fasolę przełóż do miski, zalej wodą i zostaw najlepiej na całą noc. Rano wypłucz fasolę pod bieżącą wodą. Fasola to cenne źródło witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Fasola jest dobra w smaku, a przez wielu uważana za produkt fit.

Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), nie będzie ona powodowała gwałtownego wyrzutu insuliny, mówiąc kolokwialnie.

Dania z fasolą i nasionami roślin strączkowych są proste, a dzięki niej szybko przygotujesz wegetariańskie dania, które pokocha każdy.

Do garnka przełóż wcześniej przygotowaną fasolę i pokrojone mięso. Zalej całość około litrem wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, dodaj do zupy, gotuj około 15 minut, a w tym czasie pokrój pozostałe warzywa i dodaj je do zupy. Nie zapominaj o boczku, możesz go dodać w całości lub pokroić na mniejsze kawałki.

Gotuj zupę do momentu, aż wszystkie jej składniki będą miękkie. Po około 50 minutach nasza domowa, tradycyjna zupa jest smaczna i dobra do spożycia. Skoro już znasz mój przepis na staropolskie danie, przygotuj je i przekonaj się, jak pyszna jest moja propozycja.

Alergeny w staropolskiej zupie fasolowej

Lista alergenów dla staropolskiej zupy fasolowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na staropolska zupa fasolowa

Wartości odżywcze staropolskiej zupy fasolowej

na 100g gotowej potrawy

Zupę fasolową podaje się bez kaszy czy makaronu, ponieważ sama w sobie jest treściwa i gęsta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
205.55
411.09
Białko (g)
11.51
23.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.08
22.16
Węglowodany przyswajalne (g)
4.72
9.43
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.82
5.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.58
23.16
Tłuszcze nasycone (g)
4.96
9.92
Tłuszcze nienasycone (g)
6.62
13.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.86
9.71
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.46
2.91
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
75.47
150.95
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.50
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.64
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.73
11.46
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.63
1.26
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.48
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.16
4.32
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.65
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.24
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.16
4.33
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.61
21.23
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
739.56
1479.12
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
132.40
264.80
Potas (mg)
256.16
512.31
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.20
32.39
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
101.71
203.42
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.53
31.07
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.50
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.16
2.32
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny staropolskiej zupy fasolowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania staropolskiej zupy fasolowej

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
250 g
1 szklanka
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 250 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Ziemniaki późne
300 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Boczek wieprzowy bez kości
200 g
1 kawałek
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
42.50