Staropolska nalewka z żurawiny
- Żurawina świeża (2000 g)
- Wódka (1000 ml)
- Spirytus (1000 ml)
- Cukier (400 g)
Przepis na staropolską nalewkę z żurawiny krok po kroku
Żurawinę dokładnie umyj, osusz i wstaw do zamrażarki na minimum 3 dni, do tygodnia.
Po tym czasie włóż owoce do dużego słoika, zalej alkoholami i odstaw na miesiąc.
Zlej alkohol do butelki, owoce zasyp cukrem i odstaw na tydzień. Każdego dnia dokładnie je przemieszaj.
Powstały sok przelej do wcześniej rozlanego alkoholu i ponownie odstaw na ok. 2 tygodnie.
Przefiltruj i rozlej do butelek.
Więcej informacji na temat staropolskiej nalewki z żurawiny
Jeśli lubisz wszelkiego rodzaju słodkie, owocowe alkohole, staropolska nalewka z żurawiny z pewnością trafi w Twoje gusta. To pomysł na słodki trunek, który najlepiej sprawdza się w okolicach świąt Bożego Narodzenia oraz podczas jesiennych — zimowych wieczorów. Warto przygotować ją latem ze świeżych, sezonowych owoców z żurawiny i przedłużyć sobie na nie sezon w swoim domu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić staropolską nalewkę z żurawiny, aby była naprawdę pyszna i dobra na każdą okazję koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy nalewkę lepiej zrobić na spirytusie, czy na wódce. Odpowiedź jest bardzo prosta – wykorzystaj ten rodzaj alkoholu, który masz w domu. Dobrym rozwiązaniem jest również wykorzystanie zarówno wódki, jak i spirytusu. Dobrym pomysłem na urozmaicenie i podkręcenie smaku nalewki jest dodanie do niej przypraw, na przykład kory cynamonu, goździków, czy kardamonu – bardzo dobrze sprawdzą się wszystkie przyprawy korzenne. Przepis na staropolską nalewkę z żurawiny jest bardzo prosty i nieskomplikowany, wymaga jednak odpowiednio długiego czasu macerowania. Na przygotowanie najlepszej nalewki zaplanuj sobie minimum półtora miesiąca. Dzięki temu będzie miała niepowtarzalny, słodki smak, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju trunków. Pamiętaj jednak, że, mimo że nalewka z żurawiny ma wielu swoich zwolenników, którzy wychwalają jej właściwości zdrowotne, alkohol w każdej ilości jest szkodliwy dla zdrowia. Żurawina znana jest ze swoich właściwości wspomagających pracę układu moczowego, jednak jeśli to na tym zdrowotnym aspekcie Ci zależy najlepiej wybrać świeże lub suszone owoce, lub sok żurawinowy.
Alergeny w staropolskiej nalewce z żurawiny
Lista alergenów dla staropolskiej nalewki z żurawiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na staropolską nalewkę z żurawiny
Wartości odżywcze staropolskiej nalewki z żurawiny
Alkohol w każdej ilości może mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego należy ograniczać jego obecność w diecie.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.