Staropolska nalewka z czarnej porzeczki
- Czarna porzeczka (1000 g)
- Spirytus - 2 szklanki (500 ml)
- Wódka - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier - 2 szklanki (500 g)
Przepis na staropolską nalewkę z czarnej porzeczki krok po kroku
Owoce oczyść z ogonków i umyj pod wodą.
Owoce czarnej porzeczki przełóż do szklanego słoika lub innego naczynia ze szkła.
Wlej wódkę, a następnie spirytus.
Odstaw owoce naokoło 30 - 90 dni, do momentu, aż napęcznieją maksymalnie.
Po tym czasie zlej wytrącony sok, a owoce pozostaw w słoju i zasyp cukrem.
Całość wymieszaj i odstaw na kilka dni, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Przecedź nalewkę przez gazę i przelej do szklanego naczynia.
Więcej informacji na temat staropolskiej nalewki z czarnej porzeczki
Staropolska nalewka z czarnej porzeczki przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień to okres, kiedy należy się nimi delektować.
Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się jak zrobić staropolską nalewkę z czarnej porzeczki.
Potrzebujesz tylko owoców, alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się połączenie spirytusu 99,5% i wódki, w momencie ich połączenia procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65% wiec, tak czy inaczej, będzie to napój wysoko procentowy. Możesz także przygotować ją na spirytusie. Najlepszą opcją jednak okaże się połączenie tych alkoholi i wykonanie nalewki jednocześnie na spirytusie i na wódce. Przygotowanie nalewki to co prawda łatwa sprawa, ale wymaga dużo cierpliwości. Już w pierwszym etapie, jakim jest oczyszczanie owoców, musisz uzbroić się w cierpliwość. Owoce czarnej porzeczki są niewielkie, przez co ich obróbka będzie bardziej wymagająca. Sam etap przygotowania to stosunkowo szybka sprawa. Po nim jednak należy cierpliwie czekać, aż owoce przejdą alkoholem, co może potrwać do 6 tygodni. Później znów musisz poświecić trochę uwagi przyszłej nalewce i zasypać ją cukrem, tak aby powstał wysokoprocentowy syrop. Po tym zabiegu nalewka znów nie potrzebuje naszej uwagi, będzie teraz przez minimum 3 miesiące odpoczywać. Po tym czasie nalewka będzie pyszna i dobra do spożycia. Ta z czarnych porzeczek będzie charakteryzować się wytrawnym smakiem. Jest to idealne połączenie słodko cierpkich owoców. Spożywając tą niewielką ilość nalewki, gdy za oknem przez większość czasu jest ciemno, a temperatury nas nie rozpieszczają, zrelaksuj się, zamknij oczy i przenieś się do lata w pełni. Proces tworzenia nalewki to nie jest szybka sprawa, ale zdecydowanie warto poświecić jej chwile uwagi i delektować się nią w zimowym okresie. Domowe trunki możesz przygotowywać w podobny sposób z większości owoców.
Jak powstaje najlepsza nalewka z czarnej porzeczki? Nic prostszego, prosty przepis.
Alergeny w staropolskiej nalewce z czarnej porzeczki
Lista alergenów dla staropolskiej nalewki z czarnej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na staropolską nalewkę z czarnej porzeczki
Wartości odżywcze staropolskiej nalewki z czarnej porzeczki
Domową nalewkę możesz przygotować z dowolnych owoców.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.