Staropolska nalewka miodowa
- Miód (500 g)
- Wódka (500 ml)
- Spirytus (500 ml)
Przepis na staropolską nalewkę miodową krok po kroku
Do garnka wlej 1 szklankę wody i dodaj miód.
Miód gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się roztopi, powoli wlej do niego alkohol.
Całość odstaw do przestudzenia i przelej do butelki.
Trzymaj ją w zimnym i ciemnym miejscu przez 5 do 8 dni.
Po tym czasie będzie gotowa do picia.
Więcej informacji na temat staropolskiej nalewki miodowej
Staropolska nalewka miodowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych trunków. Całość jest smaczna, a przy okazji niezwykle prosta.
Przepis na staropolską nalewkę miodową to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych alkoholi. Jej stworzenie jest proste, a całość zachwyca smakiem. Choć ma wspaniały smak, to głównie przygotowuje się ją w celach zdrowotnych. Miód to produkt, który przez wiele wieków traktowany był jako remedium na liczne dolegliwości. To dlatego, że zawiera dużą ilość antyoksydantów, a także kwasy fenolowe. To substancje o działaniu przeciwzapalnym, a także przeciwutleniającym, których korzystny wpływ na zdrowie jest dobrze udokumentowany. Miód jest produkowany przez pszczoły z nektaru kwiatowego. Owady te zbierają nektar i przenoszą go do ula, gdzie przebiega jego dalsza przemiana w miód. Ostateczny skład miodu i zawartość korzystnych związków jest ściśle związana z tym, od jakiej rośliny pochodzi, a także warunkami przechowywania. Jeśli przetrzymywany jest w nieodpowiednich warunkach np. zbyt wysokiej temperaturze jego jakość obniża się. Choć dawniej nie istniały badania, które mogą potwierdzić jego właściwości, to obecnie nauka pozwala zweryfikować te wierzenia. Jak się okazuje, miód składa się z wielu cennych składników, które mają udowodnione naukowo działanie. Istnieje dość sporo badań, które wskazują skuteczność miodu w wielu różnych zastosowaniach medycznych. Głównym z nich jest działanie przeciwdrobnoustrojowe.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić staropolską nalewkę miodową, by była najlepsza, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Można ją przygotować zarówno na spirytusie, jak i na wódce. W dodatku składniki łatwo znaleźć w każdym sklepie. Głównym jest miód pszczeli, który zachwyca wspaniałym słodkim smakiem. To dlatego tej nalewki nie trzeba już dosładzać, jest niezwykle słodka, ale nie mdląca. To coś dla miłośników miodowych przysmaków. Ta nalewka jest tak smaczna, że spokojnie można podarować ją komuś na prezent, ta osoba na pewno nie będzie zawiedziona.
Alergeny w staropolskiej nalewce miodowej
Lista alergenów dla staropolskiej nalewki miodowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na staropolską nalewkę miodową
Wartości odżywcze staropolskiej nalewki miodowej
Ta opcja ze względu na duży udział alkoholu nie powinna pojawiać się w menu zbyt często.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.