Spód pod sernik
- Herbatniki (300 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
Przepis na spód pod sernik krok po kroku
Herbatniki oraz orzechy umieść w malakserze i rozdrobnij składniki.
Dodaj aromat i masło do ciastek, wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka.
Rozłóż je równomiernie na spodzie blaszki i dociśnij dłonią.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
- Serniczki na zimno
- Sernik
- Sernik królewski
- Sernik złota rosa
- Sernik z brzoskwiniami
- Sernik z rosą
- Sernik wiedeński
- Sernik z wiaderka
- Sernik gotowany
- Sernik z mleka w proszku
- Serniczki oreo
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Sernik izaura
- Sernik bez spodu
- Sernik japoński
- Sernik puszysty
- Sernik krakowski
- Sernik z mlekiem skondensowanym
- Serniki
Więcej informacji na temat spodu pod sernik
Spód pod sernik to bardzo dobry pomysł na najlepszy deser dla całej rodziny. Sernik to ciasto na bazie twarogu, będące tradycyjnym gościem na naszych stołach podczas świąt czy imprez imieninowych. Nieodłączną częścią sernika jest jego spód, który tworzy bazę dla ciasta. Odpowiednio przygotowany spód pod ciasto twarogowe wzbogaci jego smak i pozwoli zachować bardziej zwartą konsystencję. W zależności od rodzaju sernika, jaki przygotowujesz, możesz użyć innych dodatków do przygotowania spodu. Jeśli nie lubisz przygotowywać długo ciasta kruchego lub biszkoptowego, prosty przepis na spód pod sernik z herbatników jest idealny dla Ciebie. Do zrobienia spodu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, orzechy włoskie, masło, aromat waniliowy.
Jak zrobić spód pod sernik? Herbatniki oraz orzechy umieść w malakserze i rozdrobnij składniki. Dodaj aromat i masło do ciastek, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka. Rozłóż je równomiernie na spodzie blaszki i dociśnij dłonią. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.
Podsumowując szybki i łatwy do zrobienia spód pod sernik jest najlepszy, gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru. Prosty przepis na ciastka wymieszane z masłem można także od razu zalać masą twarogową, nie wymagają one pieczenia. Pieczony spód jest bardziej wyrazisty w smaku. Można dodać do niego grubo siekane orzechy zamiast mielonych. Domowy sernik sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy i herbaty. Staraj się wybrać herbatniki bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego.
Alergeny w spodzie pod sernik
Lista alergenów dla spodu pod sernik przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze spodu pod sernik
Spód pod sernik to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby mające problemy z metabolizmem glukozy.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.