Przepis na spód pod sernik krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Herbatniki oraz orzechy umieść w malakserze i rozdrobnij składniki.

Dodaj aromat i masło do ciastek, wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka.

Rozłóż je równomiernie na spodzie blaszki i dociśnij dłonią.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Spód pod sernik wykorzystany do przygotowania ciasta.
Spód pod sernik
Koszt przygotowania dania
13.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2655 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Spód pod sernik - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spodzie pod sernik

Spód pod sernik to bardzo dobry pomysł na najlepszy deser dla całej rodziny. Sernik to ciasto na bazie twarogu, będące tradycyjnym gościem na naszych stołach podczas świąt czy imprez imieninowych. Nieodłączną częścią sernika jest jego spód, który tworzy bazę dla ciasta. Odpowiednio przygotowany spód pod ciasto twarogowe wzbogaci jego smak i pozwoli zachować bardziej zwartą konsystencję. W zależności od rodzaju sernika, jaki przygotowujesz, możesz użyć innych dodatków do przygotowania spodu. Jeśli nie lubisz przygotowywać długo ciasta kruchego lub biszkoptowego, prosty przepis na spód pod sernik z herbatników jest idealny dla Ciebie. Do zrobienia spodu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, orzechy włoskie, masło, aromat waniliowy.

Jak zrobić spód pod sernik? Herbatniki oraz orzechy umieść w malakserze i rozdrobnij składniki. Dodaj aromat i masło do ciastek, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka. Rozłóż je równomiernie na spodzie blaszki i dociśnij dłonią. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.

Podsumowując szybki i łatwy do zrobienia spód pod sernik jest najlepszy, gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru. Prosty przepis na ciastka wymieszane z masłem można także od razu zalać masą twarogową, nie wymagają one pieczenia. Pieczony spód jest bardziej wyrazisty w smaku. Można dodać do niego grubo siekane orzechy zamiast mielonych. Domowy sernik sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy i herbaty. Staraj się wybrać herbatniki bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego.

Wartości odżywcze spodu pod sernik

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
531.00 kcal
2655.00 kcal
Białko
8.01 g
40.05 g
Fenyloalanina
0.38 mg
1.92 mg

Węglowodany w spodzie pod sernik

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
40.79 g
203.96 g
Węglowodany przyswajalne
38.19 g
190.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.60 g
13.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
38.50 g
192.50 g
Tłuszcze nasycone
15.64 g
78.22 g
Tłuszcze nienasycone
22.86 g
114.28 g
Tłuszcze jednonasycone
11.61 g
58.07 g
Tłuszcze wielonasycone
11.24 g
56.21 g
Cholesterol
44.20 mg
221.00 mg

Witaminy w przepisie na spód pod sernik

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
138.20 µg (mcg)
691.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.78 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
1.34 µg (mcg)
Witamina C
0.44 mg
2.20 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.60 mg
3.02 mg
Retinol
135.40 µg (mcg)
677.00 µg (mcg)
Tiamina
0.41 mg
2.03 mg
Ryboflawina
0.30 mg
1.50 mg
Niacyna
2.96 mg
14.78 mg
Foliany
95.20 µg (mcg)
476.00 µg (mcg)
Beta karoten
34.00 µg (mcg)
170.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na spód pod sernik

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
770.60 mg
3853.00 mg
Potas
190.80 mg
954.00 mg
Wapń
131.80 mg
659.00 mg
Fosfor
425.00 mg
2125.00 mg
Magnez
47.00 mg
235.00 mg
Żelazo
2.25 mg
11.24 mg
Cynk
1.00 mg
4.98 mg
Miedź
0.41 mg
2.06 mg
Mangan
0.89 mg
4.43 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny spodu pod sernik 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spodzie pod sernik

Lista alergenów dla spodu pod sernik przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania spodu pod sernik

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
19.50
Jak oceniasz przepis na spód pod sernik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób