Spód do sernika
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło (200 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
Przepis na spód do sernika krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Wlej żółtka. Ciasto wyrób rękami, owiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Na gotowy spód wyłóż dowolną masę sernikową i piecz około godzinę.
- Serniczki na zimno
- Sernik
- Sernik królewski
- Sernik złota rosa
- Sernik z brzoskwiniami
- Sernik z rosą
- Sernik wiedeński
- Sernik z wiaderka
- Sernik gotowany
- Sernik z mleka w proszku
- Serniczki oreo
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Sernik izaura
- Sernik bez spodu
- Sernik japoński
- Sernik puszysty
- Sernik krakowski
- Sernik z mlekiem skondensowanym
- Serniki
Więcej informacji na temat spodu do sernika
Spód do sernika to przepis na dodatek, który, choć może nie jest konieczny, całkowicie odmienia cały wypiek. Jest proste w przygotowaniu i bardzo szybkie.
Przepis na spód do sernika to pomysł na domowy wypiek, który wspaniale łączy się z kremowym serem. Całość robi się w piekarniku, jednak nie wymaga długiego pieczenia. Całość tworzy wspaniałe ciasto kruche, a wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w swojej kuchni. To wspaniała opcja dla wszystkich, którzy szukają naprawdę łatwego sposobu na domowy wypiek. Jest pyszne i łatwe, dlatego to dobre rozwiązanie dla wszystkich początkujących cukierników. Ten prosty przepis zawsze się udaje. Można zastąpić część mąką pełnoziarnistą, która sprawi, że będzie ono miało niższy indeks glikemiczny, a większą zawartość błonnika. To niezwykle ważne, zwłaszcza dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Dodatkowo wpłynie to pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Można też z tego przepisu zrobić ciasto całkowicie bezglutenowe. W takim wypadku najlepiej sprawdzi się mąka owsiana bezglutenowa.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić spód do sernika, by był smaczny, łatwy i szybki, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To naprawdę wspaniały placek, który składa się z bardzo prostego kruchego ciasta, a także porzeczkowego nadzienia. Kruche ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania, dzięki czemu całość jest jeszcze szybsza. Należy jednak pamiętać, że najlepiej, by masło, którego się używa, było bardzo chłodne. Dzięki temu całość znacznie łatwiej jest połączyć. To kruche ciasto zawiera naprawdę sporo masła, dlatego ma tak wspaniały, słodkawy smak. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Ciasto jest niezwykle plastyczne i nie łamie się, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do przygotowania zarówno ciasta, jak i ciasteczek. Można z niego zrobić również kruszonkę. Ta receptura jest niezwykle uniwersalna. Można, zamiast cukru dodać do niego odrobinę soli, dzięki temu można użyć go do przygotowania wytrawnych przepisów.
Alergeny w spodzie do sernika
Lista alergenów dla spodu do sernika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze spodu do sernika
To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(854g)
Węglowodany
(854g)
Tłuszcze
(854g)
Witaminy
(854g)
Składniki mineralne
(854g)
- mąka pszenna, masło, cukier, jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.