Przepis na spód do sernika krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, folia spożywcza, tortownica 24 cm, lodówka

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Wlej żółtka. Ciasto wyrób rękami, owiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Na gotowy spód wyłóż dowolną masę sernikową i piecz około godzinę.

Spód do sernika podany z serkiem i mandarynkami.
spód do sernika
Koszt przygotowania dania
8.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
3811 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Spód do sernika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spodzie do sernika

Spód do sernika to przepis na dodatek, który, choć może nie jest konieczny, całkowicie odmienia cały wypiek. Jest proste w przygotowaniu i bardzo szybkie.

Przepis na spód do sernika to pomysł na domowy wypiek, który wspaniale łączy się z kremowym serem. Całość robi się w piekarniku, jednak nie wymaga długiego pieczenia. Całość tworzy wspaniałe ciasto kruche, a wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w swojej kuchni. To wspaniała opcja dla wszystkich, którzy szukają naprawdę łatwego sposobu na domowy wypiek. Jest pyszne i łatwe, dlatego to dobre rozwiązanie dla wszystkich początkujących cukierników. Ten prosty przepis zawsze się udaje. Można zastąpić część mąką pełnoziarnistą, która sprawi, że będzie ono miało niższy indeks glikemiczny, a większą zawartość błonnika. To niezwykle ważne, zwłaszcza dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Dodatkowo wpłynie to pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Można też z tego przepisu zrobić ciasto całkowicie bezglutenowe. W takim wypadku najlepiej sprawdzi się mąka owsiana bezglutenowa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić spód do sernika, by był smaczny, łatwy i szybki, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To naprawdę wspaniały placek, który składa się z bardzo prostego kruchego ciasta, a także porzeczkowego nadzienia. Kruche ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania, dzięki czemu całość jest jeszcze szybsza. Należy jednak pamiętać, że najlepiej, by masło, którego się używa, było bardzo chłodne. Dzięki temu całość znacznie łatwiej jest połączyć. To kruche ciasto zawiera naprawdę sporo masła, dlatego ma tak wspaniały, słodkawy smak. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Ciasto jest niezwykle plastyczne i nie łamie się, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do przygotowania zarówno ciasta, jak i ciasteczek. Można z niego zrobić również kruszonkę. Ta receptura jest niezwykle uniwersalna. Można, zamiast cukru dodać do niego odrobinę soli, dzięki temu można użyć go do przygotowania wytrawnych przepisów.

Wartości odżywcze spodu do sernika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(854g)
Energia (kalorie)
446.29 kcal
3811.31 kcal
Białko
9.43 g
80.49 g

Węglowodany w spodzie do sernika

Na 100g
Na porcję
(854g)
Węglowodany
55.34 g
472.57 g
Węglowodany przyswajalne
55.33 g
472.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(854g)
Tłuszcz
21.49 g
183.55 g
Tłuszcze nasycone
14.48 g
123.65 g
Tłuszcze nienasycone
7.01 g
59.90 g

Witaminy w przepisie na spód do sernika

Na 100g
Na porcję
(854g)
Witamina B6
0.07 mg
0.57 mg
Tiamina
0.57 mg
4.90 mg
Ryboflawina
0.30 mg
2.52 mg
Niacyna
3.90 mg
33.28 mg
Foliany
94.07 µg (mcg)
803.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na spód do sernika

Na 100g
Na porcję
(854g)
Sód
7.20 mg
61.52 mg
Potas
134.19 mg
1146.02 mg
Wapń
43.71 mg
373.25 mg
Fosfor
130.18 mg
1111.78 mg
Magnez
22.12 mg
188.87 mg
Żelazo
3.47 mg
29.61 mg
Cynk
0.76 mg
6.52 mg
Miedź
0.12 mg
1.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny spodu do sernika 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spodzie do sernika

Lista alergenów dla spodu do sernika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania spodu do sernika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
17.10
Jak oceniasz przepis na spód do sernika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób