Spód do sernika

Opublikowano: 15.08.2022 r.
Mąka pszenna, masło i cukier - to triumwirat, który tworzy bazę idealnego spodu do sernika. Mąka nadaje strukturę, masło przynosi maślaną nutę, a cukier słodką harmonię. Dodatek żółtek sprawia, że całość staje się spójna i delikatna w konsystencji. Taki spód to gwarancja udanego sernika!
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Masło - 200 g
- Cukier - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, folia spożywcza, tortownica 24 cm, lodówka
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Wlej żółtka. Ciasto wyrób rękami, owiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
- Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
- Na gotowy spód wyłóż dowolną masę sernikową i piecz około godzinę.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny