Przepis na spód do ciasta z płatków owsianych krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, okrągła forma do pieczenia, rózga, lodówka

Płatki owsiane delikatnie zmiksuj.

Masło rozpuść w rondelku, dodaj płatki owsiane i kakao.

Przestań ogrzewać, wymieszaj łyżką, aż masę da się uformować.

Gdy masa ostygnie, wyłóż nią blachę do pieczenia. Odstaw spód ciasta do lodówki.

Śmietankę zmiksuj na gładki krem razem z cukrem pudrem.

Następnie dodawaj delikatnie masę twarogową i wymieszaj rózgą.

Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszaj z masą sernikową.

Powstałą masę przełóż na spód z płatków.

Truskawki zmiksuj na gładki mus i polej nim ciasto.

Włóż sernik na zimno do lodówki, gdy masa stężeje, podawaj gościom.

spód do ciasta z płatków owsianych
Spód do ciasta z płatków owsianych
Koszt przygotowania dania
29.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
216 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Spód do ciasta z płatków owsianych - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spodzie do ciasta z płatków owsianych

Spód do ciasta z płatków owsianych możesz wykorzystać do bardzo wielu deserów. Postaw na swoje ulubione dodatki. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na spód do ciasta z płatków owsianych, który przygotujesz w bardzo łatwy i szybki sposób.

W sklepie możesz spotkać się z dwoma najbardziej popularnymi rodzajami płatków, a mianowicie: błyskawiczne i górskie.

Te pierwsze są mocniej rozdrobnione, charakteryzują się mniejszą ilością błonnika niż płatki owsiane górskie.

W tym przepisie nie ma znaczenia, z której wersji skorzystasz. Płatki będziemy mielić na mąkę, z której powstanie ciasto.

W moim przepisie postawiłam na sernik na zimno z truskawkami na spodzie z płatków.

Do jego przygotowania będziemy potrzebować: masę sernikową, śmietankę kremówkę, cukier puder, żelatynę. Dodatkowo masło, kakao oraz truskawki.

Zatem, jak zrobić spód do ciasta z płatków owsianych?

W pierwszej kolejności rozpuść masło w rondelku, dodaj zmiksowane płatki owsiane i kakao. Całość krótko podgrzej i wymieszaj.

Gdy masa ostygnie wyklej foremkę powstałą masą. Na samym końcu wstaw spód do lodówki na około 60 minut.

Pyszny spód do ciasta jest dobry do dalszych modyfikacji.

W czasie, gdy ciasto będzie w lodówce przygotuj masę sernikową. Jeśli chcesz śmiało możesz zdecydować się na inne wypełnienie ciasta.

Ja postawiłam na sernik na zimno z musem truskawkowym, który uwielbiam.

Wystarczy, że śmietankę przełożysz do miski z cukrem pudrem i zaczniesz miksować, następnie stopniowo dodawaj masę twarogową. Całość połącz za pomocą drewnianej łyżki.

Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszaj z powstałą masą sernikową.

Przełóż ją na spód z płatków owsianych. Truskawki zmiksuj na gładki mus i polej nim sernik. Całe ciasto włóż do lodówki na godzinę. Ja zdecydowałam się na świeże truskawki, jeśli jednak nie masz dostępu do świeżych owoców, skorzystaj z wersji mrożonej. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Wartości odżywcze spodu do ciasta z płatków owsianych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
216.87 kcal
216.87 kcal
Białko
7.66 g
7.66 g

Węglowodany w spodzie do ciasta z płatków owsianych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
21.29 g
21.29 g
Węglowodany przyswajalne
18.09 g
18.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.20 g
3.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
11.81 g
11.81 g
Tłuszcze nasycone
8.67 g
8.67 g
Tłuszcze nienasycone
3.14 g
3.14 g
Tłuszcze jednonasycone
2.34 g
2.34 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.80 g
0.80 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
19.60 mg
19.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na spód do ciasta z płatków owsianych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
57.89 µg (mcg)
57.89 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
16.29 mg
16.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
56.44 µg (mcg)
56.44 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.41 mg
0.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
17.96 µg (mcg)
17.96 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
16.20 µg (mcg)
16.20 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na spód do ciasta z płatków owsianych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
92.08 mg
92.08 mg
Potas
170.18 mg
170.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
42.66 mg
42.66 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
151.78 mg
151.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
42.31 mg
42.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.24 mg
1.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.04 mg
1.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spodu do ciasta z płatków owsianych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spodzie do ciasta z płatków owsianych

Lista alergenów dla spodu do ciasta z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • twaróg sernikowy

Cena przygotowania spodu do ciasta z płatków owsianych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
400 g
2 szklanki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na spód do ciasta z płatków owsianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób