Spód do ciasta z płatków owsianych
- Płatki owsiane - 2 szklanki (400 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (500 g)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
- Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
- Truskawki (500 g)
Przepis na spód do ciasta z płatków owsianych krok po kroku
Płatki owsiane delikatnie zmiksuj.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj płatki owsiane i kakao.
Przestań ogrzewać, wymieszaj łyżką, aż masę da się uformować.
Gdy masa ostygnie, wyłóż nią blachę do pieczenia. Odstaw spód ciasta do lodówki.
Śmietankę zmiksuj na gładki krem razem z cukrem pudrem.
Następnie dodawaj delikatnie masę twarogową i wymieszaj rózgą.
Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszaj z masą sernikową.
Powstałą masę przełóż na spód z płatków.
Truskawki zmiksuj na gładki mus i polej nim ciasto.
Włóż sernik na zimno do lodówki, gdy masa stężeje, podawaj gościom.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat spodu do ciasta z płatków owsianych
Spód do ciasta z płatków owsianych możesz wykorzystać do bardzo wielu deserów. Postaw na swoje ulubione dodatki. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na spód do ciasta z płatków owsianych, który przygotujesz w bardzo łatwy i szybki sposób.
W sklepie możesz spotkać się z dwoma najbardziej popularnymi rodzajami płatków, a mianowicie: błyskawiczne i górskie.
Te pierwsze są mocniej rozdrobnione, charakteryzują się mniejszą ilością błonnika niż płatki owsiane górskie.
W tym przepisie nie ma znaczenia, z której wersji skorzystasz. Płatki będziemy mielić na mąkę, z której powstanie ciasto.
W moim przepisie postawiłam na sernik na zimno z truskawkami na spodzie z płatków.
Do jego przygotowania będziemy potrzebować: masę sernikową, śmietankę kremówkę, cukier puder, żelatynę. Dodatkowo masło, kakao oraz truskawki.
Zatem, jak zrobić spód do ciasta z płatków owsianych?
W pierwszej kolejności rozpuść masło w rondelku, dodaj zmiksowane płatki owsiane i kakao. Całość krótko podgrzej i wymieszaj.
Gdy masa ostygnie wyklej foremkę powstałą masą. Na samym końcu wstaw spód do lodówki na około 60 minut.
Pyszny spód do ciasta jest dobry do dalszych modyfikacji.
W czasie, gdy ciasto będzie w lodówce przygotuj masę sernikową. Jeśli chcesz śmiało możesz zdecydować się na inne wypełnienie ciasta.
Ja postawiłam na sernik na zimno z musem truskawkowym, który uwielbiam.
Wystarczy, że śmietankę przełożysz do miski z cukrem pudrem i zaczniesz miksować, następnie stopniowo dodawaj masę twarogową. Całość połącz za pomocą drewnianej łyżki.
Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszaj z powstałą masą sernikową.
Przełóż ją na spód z płatków owsianych. Truskawki zmiksuj na gładki mus i polej nim sernik. Całe ciasto włóż do lodówki na godzinę. Ja zdecydowałam się na świeże truskawki, jeśli jednak nie masz dostępu do świeżych owoców, skorzystaj z wersji mrożonej. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.
Alergeny w spodzie do ciasta z płatków owsianych
Lista alergenów dla spodu do ciasta z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- twaróg sernikowy
Wartości odżywcze spodu do ciasta z płatków owsianych
Spód z płatków owsianych będzie świetnym rozwiązaniem, gdy chcesz, aby Twoje ciasto było fit. O masie ciasta i dodatkach do niego zadecyduj sam.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.