Spód do ciasta z płatków owsianych

Opublikowano: 23.12.2021 r., 14:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Owsiany spód do ciasta
Spód do ciasta z płatków owsianych
Jesteś na diecie, ale masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj ciasto na bazie spodu z płatków owsianych z mojego przepisu, a o reszcie dodatków zadecyduj sam.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 10 min
216 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Płatki owsiane - 2 szklanki (400 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (500 g)
  • Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
  • Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, okrągła forma do pieczenia, rózga, lodówka

Przepis na spód do ciasta z płatków owsianych krok po kroku

Płatki owsiane delikatnie zmiksuj.

Masło rozpuść w rondelku, dodaj płatki owsiane i kakao.

Przestań ogrzewać, wymieszaj łyżką, aż masę da się uformować.

Gdy masa ostygnie, wyłóż nią blachę do pieczenia. Odstaw spód ciasta do lodówki.

Śmietankę zmiksuj na gładki krem razem z cukrem pudrem.

Następnie dodawaj delikatnie masę twarogową i wymieszaj rózgą.

Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszaj z masą sernikową.

Powstałą masę przełóż na spód z płatków.

Truskawki zmiksuj na gładki mus i polej nim ciasto.

Włóż sernik na zimno do lodówki, gdy masa stężeje, podawaj gościom.

Jak oceniasz przepis na spód do ciasta z płatków owsianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat spodu do ciasta z płatków owsianych

Spód do ciasta z płatków owsianych możesz wykorzystać do bardzo wielu deserów. Postaw na swoje ulubione dodatki. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na spód do ciasta z płatków owsianych, który przygotujesz w bardzo łatwy i szybki sposób.

W sklepie możesz spotkać się z dwoma najbardziej popularnymi rodzajami płatków, a mianowicie: błyskawiczne i górskie.

Te pierwsze są mocniej rozdrobnione, charakteryzują się mniejszą ilością błonnika niż płatki owsiane górskie.

W tym przepisie nie ma znaczenia, z której wersji skorzystasz. Płatki będziemy mielić na mąkę, z której powstanie ciasto.

W moim przepisie postawiłam na sernik na zimno z truskawkami na spodzie z płatków.

Do jego przygotowania będziemy potrzebować: masę sernikową, śmietankę kremówkę, cukier puder, żelatynę. Dodatkowo masło, kakao oraz truskawki.

Zatem, jak zrobić spód do ciasta z płatków owsianych?

W pierwszej kolejności rozpuść masło w rondelku, dodaj zmiksowane płatki owsiane i kakao. Całość krótko podgrzej i wymieszaj.

Gdy masa ostygnie wyklej foremkę powstałą masą. Na samym końcu wstaw spód do lodówki na około 60 minut.

Pyszny spód do ciasta jest dobry do dalszych modyfikacji.

W czasie, gdy ciasto będzie w lodówce przygotuj masę sernikową. Jeśli chcesz śmiało możesz zdecydować się na inne wypełnienie ciasta.

Ja postawiłam na sernik na zimno z musem truskawkowym, który uwielbiam.

Wystarczy, że śmietankę przełożysz do miski z cukrem pudrem i zaczniesz miksować, następnie stopniowo dodawaj masę twarogową. Całość połącz za pomocą drewnianej łyżki.

Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszaj z powstałą masą sernikową.

Przełóż ją na spód z płatków owsianych. Truskawki zmiksuj na gładki mus i polej nim sernik. Całe ciasto włóż do lodówki na godzinę. Ja zdecydowałam się na świeże truskawki, jeśli jednak nie masz dostępu do świeżych owoców, skorzystaj z wersji mrożonej. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Alergeny w spodzie do ciasta z płatków owsianych

Lista alergenów dla spodu do ciasta z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • twaróg sernikowy

Wartości odżywcze spodu do ciasta z płatków owsianych

na 100g gotowej potrawy

Spód z płatków owsianych będzie świetnym rozwiązaniem, gdy chcesz, aby Twoje ciasto było fit. O masie ciasta i dodatkach do niego zadecyduj sam.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
216.87
216.87
Białko (g)
7.66
7.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
21.29
21.29
Węglowodany przyswajalne (g)
18.09
18.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.20
3.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.81
11.81
Tłuszcze nasycone (g)
8.67
8.67
Tłuszcze nienasycone (g)
3.14
3.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.34
2.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
0.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.60
19.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
57.89
57.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.29
16.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
56.44
56.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.41
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.96
17.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.20
16.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
92.08
92.08
Potas (mg)
170.18
170.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.66
42.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
151.78
151.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.31
42.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.24
1.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.04
1.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spodu do ciasta z płatków owsianych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spodu do ciasta z płatków owsianych

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
400 g
2 szklanki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
44.50