Spód do ciasta z herbatników

Opublikowano: 27.05.2023 r., 17:54 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Herbatnikowy spód do ciasta
Spód do ciasta z herbatników
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie spodu ciasta, koniecznie wykorzystaj herbatniki i poznaj mój przepis na spód do ciasta z herbatników.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
1401 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Herbatniki - 2 opakowania (160 g)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na spodu do ciasta z herbatników krok po kroku

Herbatniki pokrusz jak najdrobniej.

Masło rozpuść w rondelku.

Połącz ciastka z masełkiem i zagnieć.

Wyłóż masę na spód.

Twoja podstawa ciasta jest gotowa do użytku.

Jak oceniasz przepis na spodu do ciasta z herbatników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat spodu do ciasta z herbatników

Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na spód do ciasta z herbatników, który przygotujesz w krótkim czasie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: herbatniki i masło.

Z tych dwóch składników powstanie pyszny i chrupki spód dla Twojego ciasta.

Pamiętaj, że użyte herbatniki są wykonywane z mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić spód do ciasta z herbatników?

Herbatniki pokrusz jak najdrobniej. Masło rozpuść w rondelku. Połącz ciastka z masełkiem i zagnieć. Wyłóż masę na spód. Twoja podstawa ciasta jest gotowa do użytku.

Sam widzisz jak szybki i łatwy jest to przepis na spód do ciasta z herbatników.

Wykonasz go w krótkim czasie bez pieczenia, będzie to idealna podstawa do Twojego ulubionego ciasta. Śmiało możesz na nim przygotować ciasto z masą makową, jabłecznik czy sernik. Idealnie sprawdzi się on też do ciast na zimno. Postaw na połączenie sernika na zimno z owocami i kruchym spodem.

Jeśli brakuje Ci pomysłu na ciasto postaw na jogurtowiec na spodzie z herbatników według mojego przepisu.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki, takie jak: herbatniki, jogurt grecki, budyń, cukier, jajka, olej rzepakowy, migdały, herbatniki i masło oraz dowolne owoce, w moim przypadku użyłam truskawek. Idealnie sprawdza się też tutaj borówki, maliny czy czereśnie.

Dlatego koniecznie postaw na ten prosty przepis i przekonaj się, jaki jest smaczny i dobry dla każdego członka rodziny.

Alergeny w spodzie do ciasta z herbatników

Lista alergenów dla spodu do ciasta z herbatników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło

Wartości odżywcze spodu do ciasta z herbatników

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że herbatniki zazwyczaj zawierają mąkę pszenną, która zawiera gluten w swoim składzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
539.15
1401.80
Białko (g)
5.25
13.65
Fenyloalanina (mg)
0.26
0.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
39.04
101.50
Węglowodany przyswajalne (g)
37.75
98.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
3.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
40.67
105.74
Tłuszcze nasycone (g)
24.00
62.40
Tłuszcze nienasycone (g)
16.67
43.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.28
37.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.39
6.21
Cholesterol (mg)
83.92
218.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
264.31
687.20
Witamina B6 (mg)
0.05
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.79
Witamina C (mg)
0.18
0.48
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.89
2.32
Retinol (µg (mcg))
259.31
674.20
Tiamina (mg)
0.35
0.91
Ryboflawina (mg)
0.28
0.73
Niacyna (mg)
2.81
7.30
Foliany (µg (mcg))
78.08
203.00
Beta karoten (µg (mcg))
60.77
158.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
791.92
2059.00
Potas (mg)
109.54
284.80
Wapń (mg)
119.38
310.40
Fosfor (mg)
369.23
960.00
Magnez (mg)
16.15
42.00
Żelazo (mg)
1.71
4.45
Cynk (mg)
0.40
1.05
Miedź (mg)
0.10
0.26
Mangan (mg)
0.21
0.54
Szacunkowy indeks glikemiczny spodu do ciasta z herbatników 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spodu do ciasta z herbatników

Koszt składników
8.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
160 g
2 opakowania
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 160 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
8.00