Spianata

Opublikowano: 22.03.2023 r., 11:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spianata podana na drewnianej desce do krojenia.
Spianata
Spianata to tradycyjne włoskie salami, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub przystawka podana podczas imprezy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 60 min
Wędzenie 7200 min
325 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Łopatka wołowa (500 g)
  • Słonina wieprzowa (400 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Jelito wieprzowe (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, goździki, saletra
Sprzęt kuchenny
duża miska, folia spożywcza, maszynka do mielenia, nitka, moździerz

Przepis na spianatę krok po kroku

Mięso i słoninę podziel na mniejsze kawałki i zmiel kilka razy w maszynce do mielenia mięsa.

W moździerzu utłucz łyżkę ostrej papryki, 2 łyżki pieprzu, 5 ziarenek goździków, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz 3 ząbki czosnku.

Do miski z mięsem dodaj przyprawy, łyżkę stołową saletry, 4 łyżki stołowe woli i mięso wyrabiaj przez około 25 minut.

Po tym czasie mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia mięso włóż do oczyszczonych jelit, dokładnie ugnieć i zawiąż. Tak przygotowane mięso odłóż do lodówki na noc.

Następnego dnia mięso ponownie mocno ugnieć i zawiąż.

Mięso powieś w przewiewnym i chłodnym miejscu (najlepiej w temperaturze od 20 do 24°C) na 5-6 dni.

Po tym czasie mięso wędź zimnym dymem przez 5 dni lub mięso susz w miejscu o temperaturze 12-15°C i wilgotności 75-80% przez 25-30 dni.

Gotową wędlinę podawaj jako dodatek do kanapek.

Jak oceniasz przepis na spianatę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,8% osób

Więcej informacji na temat spianaty

Spianata to tradycyjne włoskie salami. Pyszne salami można przygotować z chudego mięsa wieprzowego. Domowa wędlina doskonale sprawdzi się jako dodatek na kanapki. Przepis na spianatę jest dość trudny do wykonania, dlatego wymaga doświadczenia w kuchni. Do przygotowania dobrej wędliny potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, łopatka wołowa, słonina wieprzowa, czosnek, jelito wieprzowe, sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, goździki oraz saletra.

A jak zrobić spianatę? Mięso i słoninę podziel na mniejsze kawałki i zmiel kilka razy w maszynce do mielenia mięsa. W moździerzu utłucz łyżkę ostrej papryki, 2 łyżki pieprzu, 5 ziarenek goździków, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz 3 ząbki czosnku. Do miski z mięsem dodaj przyprawy, łyżkę stołową saletry, 4 łyżki stołowe woli i mięso wyrabiaj przez około 25 minut. Po tym czasie mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia mięso włóż do oczyszczonych jelit, dokładnie ugnieć i zawiąż. Tak przygotowane mięso odłóż do lodówki na noc. Następnego dnia mięso ponownie mocno ugnieć i zawiąż. Mięso powieś w przewiewnym i chłodnym miejscu na 5-6 dni. Po tym czasie mięso wędź zimnym dymem przez 5 dni lub mięso susz w miejscu o temperaturze 12-15°C i wilgotności 75-80% przez 25-30 dni. Gotową wędlinę podawaj jako dodatek do kanapek.

Łopatka wieprzowa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Magnez spożywany w odpowiednich ilościach wzmacnia układ odpornościowy, bierze udział w procesach budowy kości oraz zębów, wpływa na poprawę pamięci oraz myślenia, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, oraz choroby niedokrwiennej serca.

Podsumowując pyszne i delikatnie pikantne salami świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Wędlinę możesz podać również na desce mięs podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Najlepsze salami jest dobre po kilku dniach od przygotowania i wymaga wędzenia zimnym dymem przez kilka dni lub suszenia w chłodnym miejscu przez prawie miesiąc.

Alergeny w spianacie

Lista alergenów dla spianaty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na spianatę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • saletra
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze spianaty

na 100g gotowej potrawy

Spianata to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Salami jest dość tłuste, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
342.24
325.13
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Białko (g)
14.04
13.34
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fenyloalanina (mg)
0.56
0.53
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
0.17
0.16
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
0.16
0.15
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
31.22
29.66
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
13.96
13.26
Tłuszcze nienasycone (g)
17.26
16.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.91
13.22
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.35
3.18
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
1.02
0.97
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.30
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.39
1.32
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.52
0.49
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.23
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.02
0.97
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
0.40
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.19
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.13
2.97
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.35
4.13
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.03
0.02
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
48.30
45.89
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Potas (mg)
242.61
230.48
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.85
9.36
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
144.66
137.43
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.18
14.42
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
1.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
2.42
2.30
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.07
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spianaty 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spianaty

Koszt składników
93.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Łopatka wołowa
500 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
35.00
Za 500 g
Słonina wieprzowa
400 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 400 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jelito wieprzowe
50 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
93.00