Przepis na speculoos krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir mielony, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska, foremka do speculoos

W miseczce wymieszaj pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków oraz 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej.

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier oraz przyprawy.

Następnie do mąki dodaj masło oraz mleko i zagnieć ciasto.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.

Ciasto po tym czasie rozwałkuj na grubość około 5 mm.

Foremkę do speculoos oprósz mąką.

Kawałki rozwałkowanego ciasta wciśnij w foremkę i nadmiar obetnij przy pomocy noża.

Ciasteczka wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej ciasteczka wystukać z foremek bezpośrednio na blaszkę).

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 20 minut.

Upieczone ciasteczka pozostaw do wystudzenia na kratce.

Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie tydzień.

Speculoos ułożone na blacie.
Speculoos
Koszt przygotowania dania
6.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
239 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
71

Speculoos - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o speculoos

Speculoos to tradycyjne ciasteczka korzenne, które wykonuje się przy użyciu specjalnych drewnianych form. Znane są również pod nazwą ciasteczka świętego Mikołaja. Ciasteczka korzenne to doskonały pomysł na domowe wypieki, które świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy, herbaty lub kakao. Przepis na speculoos jest dość prosty, jednak wymaga odpowiedniego sprzętu kuchennego (specjalnych foremek drewnianych). Do wykonania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier trzcinowy, masło, mleko, imbir mielony, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki. Specjalna mieszanka przypraw nadaje ciasteczkom bardzo charakterystyczny smak.

Jak zrobić speculoos? W miseczce wymieszaj pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków oraz 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier oraz przyprawy. Następnie do mąki dodaj masło oraz mleko i zagnieć ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na całą noc. Ciasto po tym czasie rozwałkuj na grubość około 5 mm. Foremkę do speculoos oprósz mąką. Kawałki rozwałkowanego ciasta wciśnij w foremkę i nadmiar obetnij przy pomocy noża. Ciasteczka wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej ciasteczka wystukać z foremek bezpośrednio na blaszkę). Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut. Upieczone ciasteczka pozostaw do wystudzenia na kratce. Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie tydzień.

Cynamon, użyty do przygotowania ciasteczek korzennych, jest przyprawą posiadającą wiele właściwości. Jego spożywanie może wykazywać działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne lub przeciwgrzybicze. Dodatkowo cynamon ma właściwości antyoksydacyjne, czyli jego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując pyszne ciasteczka korzenne do doskonała propozycja na wypieki bożonarodzeniowe. Ciasteczka z dodatkiem przypraw korzennych świetnie smakują z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Najlepsze speculoos są dobre do spożycia po przestygnięciu.

Wartości odżywcze speculoos

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kalorie)
436.10 kcal
239.86 kcal
Białko
6.53 g
3.59 g

Węglowodany w speculoos

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany
56.13 g
30.87 g
Węglowodany przyswajalne
56.13 g
30.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz
21.45 g
11.80 g
Tłuszcze nasycone
14.70 g
8.09 g
Tłuszcze nienasycone
6.75 g
3.71 g

Witaminy w przepisie na speculoos

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina B6
0.05 mg
0.03 mg
Tiamina
0.41 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.11 mg
Niacyna
2.83 mg
1.55 mg
Foliany
62.59 µg (mcg)
34.43 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na speculoos

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód
13.83 mg
7.61 mg
Potas
104.51 mg
57.48 mg
Wapń
43.80 mg
24.09 mg
Fosfor
66.64 mg
36.65 mg
Magnez
18.82 mg
10.35 mg
Żelazo
2.54 mg
1.40 mg
Cynk
0.51 mg
0.28 mg
Miedź
0.10 mg
0.05 mg
Mangan
0.33 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny speculoos 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w speculoos

Lista alergenów dla speculoos przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania speculoos

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier trzcinowy
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mleko 2%
40 ml
4 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 ml
Koszt składników
15.50
Jak oceniasz przepis na speculoos
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób