Spanakopita

Opublikowano: 17.01.2023 r., 10:25 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spanakopita
Spanakopita
Ten grecki specjał to ciasto w formie wytrawnej. Spanakopita to smaczne ciasto filo nadziane farszem szpinakowym z serem typu feta. Jest najlepsze.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 80 min
528 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Ciasto filo 1 opakowanie (450 g)
  • Szpinak (600 g)
  • Cebula 4 sztuki (300 g)
  • Ser Feta (400 g)
  • Oliwa z oliwek do przełożenia ciasta (650 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek, oregano, koper, papryka chilli
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, pędzelek, tortownica 30 cm

Przepis na spanakopitę krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 200 st C, a tortownicę posmaruj oliwą na dnie i po bokach.

Pokrój drobniej szpinak, pęczek szczypiorku, pęczek koperku i pęczek natki pietruszki. Umieść wszystko w misce.

Do szpinaku dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

Pokrusz ser feta i dodaj go do reszty składników wraz z łyżką oregano, odrobiną chilli, soli oraz pieprzu do smaku.

Wszystko wymieszaj dokładnie.

Podziel płaty ciasta filo na pół. Połowę zostaw na później.

Na dno tortownicy wyłóż pierwszy płat ciasta.

Ciasto posmaruj dosyć obficie oliwą.

Wystające ciasto zawiń w środek, zawinięte brzegi posmaruj oliwą i przykryj kolejnym płatem ciasta. Wykorzystaj w ten sam sposób pierwszą połowę ciasta.

Teraz wyłóż farsz szpinakowy. Jeżeli wydzieli się woda, należy ją odcisnąć. Wyrównaj farsz na całej powierzchni.

Ponów czynność z ciastem filo - postępuj dokładnie tak samo, na wierzchu kończąc oliwą.

Nożem natnij spinakopitę tworząc kawałki (wielkość i kształt wg uznania). Najlepiej najpierw zrobić nacięcie na krzyż przez środek, a następie zrobić jeszcze jedno nacięcie z lewej i z prawej strony (w połowie odległości, czyli po środku) tworząc kwadratowe kawałki (około 16 kawałków).

Piecz ciasto przez 80 minut.

Jak ciasto się zarumieni, przykryj je folią aluminiową i zmniejsz temperaturę na 180 st C.

Spinakopita jest gotowa.

Jak oceniasz przepis na spanakopitę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat spanakopity

Ten grecki specjał to ciasto w formie wytrawnej. Spanakopita to smaczne ciasto filo nadziane farszem szpinakowym z serem typu feta. Jest najlepsze. Przepis na spanakopitę wymaga trochę pracy, ale to ciasto jest bardzo dobre. Poza tym prosto się je przygotowuje. To świetna przekąska albo propozycja na obiad czy kolację. Najlepsze greckie pikantne ciasto szpinakowe jest podane na gorąco, ale na zimno jest również smaczne. Zobacz, jak zrobić spanakopitę. Genialnie smakuje z sosem tzatziki lub z sosem czosnkowym.

Spanakopita to greckie pikantne ciasto szpinakowe. W Grecji jest to danie tradycyjne – każdy ją zna. Składniki spanakopity to: ciasto filo i duża ilość oliwy z oliwek. Do tego jest smaczne nadzienie z sera typu feta, szpinaku, cebuli, koperku, oregano, natki pietruszki, szczypiorku, soli, chilli oraz pieprzu. Ten przepis na spanakopitę pieczony jest w dużej tortownicy. Spanakopita może być pieczona także w formie kwadratowej lub prostokątnej. Jeśli lubisz to połączenie składników (szpinak i ser feta), spanakopita będzie dobrym pomysłem na posiłek.

Zrobienie tego greckiego pikantnego ciasta szpinakowego zapewni dobre danie, które może być podane na imprezie bądź w zwykły dzień. Jak zrobisz spanakopitę, podawaj ją solo – jest wystarczająco smaczna. Jeżeli jednak chcesz, dodatek wyżej wymienionych sosów będzie genialnym pomysłem.

Spanakopita ma ogromną ilość oliwy. Przez to kaloryczność potrawy bardzo wzrasta.

Należy mieć to na uwadze, zwłaszcza jeśli się odchudzasz.

Jak zrobić spanakopitę? Przygotuj składniki na farsz: posiekaj szpinak, pietruszkę, koperek, szczypiorek i pokrój cebulę. Warzywa połącz z serem typu feta (pokruszonym) oraz oregano, pieprzem i chilli. Do przepisu na spanakopitę sól nie jest konieczna. Wszystko zależy, jak słone danie chcesz uzyskać. Ser typu feta jest wystarczająco słony, ale spanakopita być może będzie zbyt mało słona dla Ciebie. Płaty ciasta filo smaruj oliwą. Gdy połowę ciasta filo już ułożysz na dnie tortownicy, wyłóż farsz. Jeśli w farszu wydzieli się woda, należy ją odcisnąć, by nie było jej zbyt dużo. Ważne jest to, by ciasto się upiekło. Na szpinakowym farszu układaj resztę ciasta filo w ten sam sposób. Przed upieczeniem pokrój spanakopitę na kawałki. Piecz ciasto w piekarniku i podawaj na stół.

*Spanakopitę można wykonać z użyciem mrożonego szpinaku, ale przedtem należy go rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Pamiętaj, by było go około 600 g po odciśnięciu wody. Najlepszy jest jednak szpinak świeży.

*Ilość oliwy z oliwek jest podana w przybliżeniu.

Alergeny w spanakopicie

Lista alergenów dla spanakopity przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

W przepisie na spanakopitę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • papryka chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze spanakopity

na 100g gotowej potrawy

Szpinak to źródło witamin i składników mineralnych. Niestety zawiera też kwas szczawiowy. Z tego powodu nie jest wskazany dla osób, które cierpią między innymi na dnę moczanową. Jest to wysokokaloryczny przepis.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
352.65
528.97
Białko (g)
4.89
7.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
14.39
21.58
Węglowodany przyswajalne (g)
13.21
19.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
1.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
31.19
46.79
Tłuszcze nasycone (g)
7.24
10.87
Tłuszcze nienasycone (g)
23.95
35.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
20.54
30.82
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.99
4.48
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.83
22.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
138.08
207.12
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.20
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.95
11.93
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.04
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
3.97
5.95
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.83
31.25
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.29
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
0.54
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.21
84.31
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1408.12
2112.19
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
281.67
422.50
Potas (mg)
168.35
252.53
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Wapń (mg)
118.31
177.47
Fosfor (mg)
72.04
108.06
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.17
36.25
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.56
2.35
Cynk (mg)
0.63
0.95
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spanakopity 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spanakopity

Koszt składników
103.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto filo
450 g
1 opakowanie
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 450 g
Szpinak
600 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 600 g
Cebula
300 g
4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ser Feta
400 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
650 ml
do przełożenia ciasta
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
26.00
Za 650 ml
Koszt składników
103.00