Spaghetti z warzywami

Opublikowano: 08.02.2023 r., 16:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe spaghetti z warzywami
None
Szybkie i bardzo łatwe danie na obiad. Lekkie i zdrowe spaghetti z warzywami. Wegetariańskie danie smaczne dla każdego. Najlepsze danie w diecie śródziemnomorskiej.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas duszenia 50 min
216 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidory koktajlowe (400 g)
  • Natka pietruszki (1 g)
  • Bazylia świeża (1 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Makaron spaghetti (320 g)
  • Czosnek niedźwiedzi świeży (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, oregano, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duży garnek, durszlak

Przepis na spaghetti z warzywami krok po kroku

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek. Podsmażyć by się zarumienił.

Wrzucamy przekrojone na połówki pomidorki. Solimy, by puściły sok. Przesmażamy 4-5 minut. Następnie dodajemy posiekaną bazylię.

Dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy i od razu podajemy.

Posypujemy natką pietruszki. Można również posypać startym serem dla smaku.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,2% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z warzywami

Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można ją podawać na wiele różnych sposobów, z warzywami lub z mięsem. Dodawać różne składniki, zmieniać warzywa. Najczęściej podawane jest z pomidorami, czosnkiem, bazylią i oliwą z oliwek. Można zmieniać i dodawać różne inne składniki by urozmaicić smak dania. Ciekawym pomysłem jest dodanie np papryki i wcześniej cebulę, podsmażając ją wcześniej na patelni. By danie było nieco słodkie warto pomyśleć o marchewce. Aby spaghetti miało więcej pysznych dodatków z gorących Włoch, to warto pomyśleć o pokrojonych oliwkach. Warto na koniec posypać serem parmezanem lub innym pleśniowym serem by dodać niepowtarzalności w smaku. I oczywiście nie zapominać o świeżej natce pietruszki. Najlepszy sos do naszego dania będzie to sos pomidorowy, który również nie jest trudny do zrobienia. Sos taki można zrobić samemu, do dużego rondla wlewamy oliwę, rozgrzewamy, a następnie wrzucamy cebulę, dusimy, dodajemy czosnek, odrobinę chilli. Na końcu dodajemy pokrojone pomidory. Nie zapominamy o przyprawach, sól, pieprz i cukier, bazylię i oregano oraz ocet z wina. Gotujemy ok. 15 minut i gotowe. Można również taki sos kupić w sklepie, jest dziś na rynku wiele smaków. Spaghetti z warzywami to bardzo łatwe i szybkie danie na ciepło bez mięsa. Jest jedną z najlepszych potraw wegetariańskich. Historia samego spaghetti jest długa i tajemnicza, ponieważ nie wiadomo kiedy i gdzie powstała. Do Italii przybył dzięki arabskim podróżnikom ok IX wieku, a więc już bardzo dawno temu i do dziś jest jednym z głównych potraw mieszkańców południa. Nazwa uno spaghetti to po włosku sznureczek jak makaron, który jest używany do dania. Zaś pierwsza znana nazwa pochodzi właśnie z arabskiego itriyah, co również znaczy sznurek. Taką pierwotną nazwę nosi nasze dziś znane i lubiane spaghetti. Makaron zaś był używany do różnych potraw jeszcze wcześniej, ponieważ aż 4 tysiące lat temu i pochodzi z dalekich Chin.

Przepis na spaghetti z warzywami to doskonały sposób na włączenie do diety więcej warzyw i zrównoważenie posiłków. Jak zatem zrobić spaghetti z warzywami? Aby przygotować to danie, należy pokroić ulubione warzywa na drobne kawałki i smażyć na patelni, a następnie dodać sos pomidorowy i przyprawy. W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti, który po ugotowaniu łączymy z warzywnym sosem. To łatwe i szybkie danie, a przy tym smaczne i pełne wartości odżywczych. Warto eksperymentować z różnymi warzywami, takimi jak papryka, cukinia, bakłażan czy szpinak, aby uzyskać interesujący smak i kolor. To idealna propozycja dla osób, które chcą w prosty sposób wzbogacić swoją dietę o zdrowe warzywa.

Alergeny w o spaghetti z warzywami

Lista alergenów dla spaghetti z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti

W przepisie na spaghetti z warzywami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • czosnek niedźwiedzi świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze spaghetti z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Jako dietetyk, uważam, że przepis na spaghetti warzywne jest świetnym sposobem na zwiększenie spożycia warzyw w diecie. W tym daniu składniki bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne, takie jak pomidory, cukinia, cebula i papryka, zostały połączone z makaronem, który stanowi źródło węglowodanów złożonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
216.15
216.15
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Białko (g)
6.04
6.04
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
32.24
32.24
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
27.44
27.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.80
4.80
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.67
7.67
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
1.72
Tłuszcze nienasycone (g)
5.95
5.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.85
4.85
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
1.10
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.00
1.00
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.59
3.59
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.43
32.43
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
7.34
7.34
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Potas (mg)
274.96
274.96
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.80
16.80
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
131.21
131.21
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Magnez (mg)
48.83
48.83
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.56
1.56
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.08
1.08
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.98
0.98
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z warzywami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory koktajlowe
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Natka pietruszki
1 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 1 g
Bazylia świeża
1 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 1 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Makaron spaghetti
320 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.56
Za 320 g
Czosnek niedźwiedzi świeży
2 g