Spaghetti z warzywami
- Pomidory koktajlowe (400 g)
- Natka pietruszki (1 g)
- Bazylia świeża (1 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Makaron spaghetti (320 g)
- Czosnek niedźwiedzi świeży (2 g)
Przepis na spaghetti z warzywami krok po kroku
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek. Podsmażyć by się zarumienił.
Wrzucamy przekrojone na połówki pomidorki. Solimy, by puściły sok. Przesmażamy 4-5 minut. Następnie dodajemy posiekaną bazylię.
Dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy i od razu podajemy.
Posypujemy natką pietruszki. Można również posypać startym serem dla smaku.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można ją podawać na wiele różnych sposobów, z warzywami lub z mięsem. Dodawać różne składniki, zmieniać warzywa. Najczęściej podawane jest z pomidorami, czosnkiem, bazylią i oliwą z oliwek. Można zmieniać i dodawać różne inne składniki by urozmaicić smak dania. Ciekawym pomysłem jest dodanie np papryki i wcześniej cebulę, podsmażając ją wcześniej na patelni. By danie było nieco słodkie warto pomyśleć o marchewce. Aby spaghetti miało więcej pysznych dodatków z gorących Włoch, to warto pomyśleć o pokrojonych oliwkach. Warto na koniec posypać serem parmezanem lub innym pleśniowym serem by dodać niepowtarzalności w smaku. I oczywiście nie zapominać o świeżej natce pietruszki. Najlepszy sos do naszego dania będzie to sos pomidorowy, który również nie jest trudny do zrobienia. Sos taki można zrobić samemu, do dużego rondla wlewamy oliwę, rozgrzewamy, a następnie wrzucamy cebulę, dusimy, dodajemy czosnek, odrobinę chilli. Na końcu dodajemy pokrojone pomidory. Nie zapominamy o przyprawach, sól, pieprz i cukier, bazylię i oregano oraz ocet z wina. Gotujemy ok. 15 minut i gotowe. Można również taki sos kupić w sklepie, jest dziś na rynku wiele smaków. Spaghetti z warzywami to bardzo łatwe i szybkie danie na ciepło bez mięsa. Jest jedną z najlepszych potraw wegetariańskich. Historia samego spaghetti jest długa i tajemnicza, ponieważ nie wiadomo kiedy i gdzie powstała. Do Italii przybył dzięki arabskim podróżnikom ok IX wieku, a więc już bardzo dawno temu i do dziś jest jednym z głównych potraw mieszkańców południa. Nazwa uno spaghetti to po włosku sznureczek jak makaron, który jest używany do dania. Zaś pierwsza znana nazwa pochodzi właśnie z arabskiego itriyah, co również znaczy sznurek. Taką pierwotną nazwę nosi nasze dziś znane i lubiane spaghetti. Makaron zaś był używany do różnych potraw jeszcze wcześniej, ponieważ aż 4 tysiące lat temu i pochodzi z dalekich Chin.
Przepis na spaghetti z warzywami to doskonały sposób na włączenie do diety więcej warzyw i zrównoważenie posiłków. Jak zatem zrobić spaghetti z warzywami? Aby przygotować to danie, należy pokroić ulubione warzywa na drobne kawałki i smażyć na patelni, a następnie dodać sos pomidorowy i przyprawy. W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti, który po ugotowaniu łączymy z warzywnym sosem. To łatwe i szybkie danie, a przy tym smaczne i pełne wartości odżywczych. Warto eksperymentować z różnymi warzywami, takimi jak papryka, cukinia, bakłażan czy szpinak, aby uzyskać interesujący smak i kolor. To idealna propozycja dla osób, które chcą w prosty sposób wzbogacić swoją dietę o zdrowe warzywa.
Alergeny w o spaghetti z warzywami
Lista alergenów dla spaghetti z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
W przepisie na spaghetti z warzywami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- czosnek niedźwiedzi świeży
Wartości odżywcze spaghetti z warzywami
Jako dietetyk, uważam, że przepis na spaghetti warzywne jest świetnym sposobem na zwiększenie spożycia warzyw w diecie. W tym daniu składniki bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne, takie jak pomidory, cukinia, cebula i papryka, zostały połączone z makaronem, który stanowi źródło węglowodanów złożonych.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.