Spaghetti z tofu
- Tofu wzbogacane wapniem (120 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 opakowanie (400 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Makaron spaghetti - 2 szklanki (150 g)
Przepis na spaghetti z tofu krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku do pełnej miękkości.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
Gdy będzie rumiana, dodaj do niej starte na tarce tofu.
Całość przypraw papryką wędzoną i smaż przez 5 minut.
Zawartość patelni zalej przecierem pomidorowym.
Dodaj przypraw i zamieszaj.
Duś przez 15 minut.
Makaron połącz z sosem.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Sos pomidorowy do spaghetti
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti z tofu
Spaghetti z tofu to świetna roślinna alternatywa dla tego popularnego dania, które w tradycyjnej wersji jest wypełnione po brzegi mięsem. W tej opcji całość, choć pozbawiona tego składnika, wciąż smakuje wspaniale, dostarcza białka i bardzo syci. To niezwykle smaczna opcja dla wszystkich fanów włoskich smaków, w nieco odmienionej, ale wciąż pysznej formie.
Przepis na spaghetti z tofu jest bardzo prosty, ale niezwykle smaczny, zawdzięcza to wspaniałej mieszance składników i przypraw, które używane są w recepturze. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron, bez którego to danie zupełnie straciłoby swój urok. Do tej potrawy zwykle wybiera się makaron o tej samej nazwie, który jest niezwykle cienki i długi. Dobrze jest wybrać wersję pełnoziarnistą, dzięki czemu dostarczy on sporo błonnika, wspierającego zdrowie układu trawiennego, ale również sercowo naczyniowego. Oprócz tego ma on również niższy indeks glikemiczny, co na pewno przypadnie do gustu osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Zaraz za makaronem bardzo ważny jest również sam sos. Spaghetti słynie z niezwykle aromatycznego, pomidorowo mięsnego sosu, który jest bardzo sycący i smaczny. Choć wydaje się, że jego zastąpienie wersją wege jest niemożliwe, to jednak da się to zrobić. Wystarczy do tego pyszne tofu. W tym wypadku można użyć zarówno wersji naturalnej, jak i wędzonej. Po połączeniu go z cebulką, przecierem i przyprawami, całość staje się po prostu przepyszna i idealnie łączy się z makaronem. Warto pamiętać, by postawić na przecier pomidorowy bez dodatku soli, dzięki czemu jej zawartość w daniu nie będzie zbyt wysoka, nawet w przypadku wyboru tofu wędzonego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić spaghetti z tofu, by było w pełni wegetariańskie, a przy tym również pyszne, to ta receptura będzie świetnym wyborem. Całość nie dostarcza ani grama mięsa, czy innych produktów odzwierzęcych, więc może być również częścią diety wegetariańskiej. To dobre rozwiązanie na posiłek bez mięsa, który świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Ten prosty przepis to idealny pomysł na włoskie danie, które smakuje wyśmienicie.
Alergeny w spaghetti z tofu
Lista alergenów dla spaghetti z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
Wartości odżywcze spaghetti z tofu
To zdrowa opcja, która jest świetną alternatywą dla mięsnej wersji, zawiera mniej tłuszczów, a więcej białka.
Energia i białka
(408g)
Węglowodany
(408g)
Tłuszcze
(408g)
Witaminy
(408g)
Składniki mineralne
(408g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.