Spaghetti z pomidorów z puszki

Opublikowano: 29.08.2022 r., 20:28 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
spaghetti z pomidorów z puszki
Spaghetti z pomidorów z puszki
Klasyczne spaghetti w połączeniu z pysznymi, sezonowymi pomidorami to najlepszy pomysł na obiad dla całej rodziny. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
417 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron spaghetti 1 szklanka (250 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Ser parmezan 3 łyżki (30 g)
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na spaghetti z pomidorów z puszki krok po kroku

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso, dopraw do smaku.

Wlej pomidory z puszki, podsmażaj 15 minut.

Makaron przełóż na talerz, dodaj sos.

Całość posyp parmezanem i bazylią.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z pomidorów z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z pomidorów z puszki

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na spaghetti z pomidorów z puszki, który będzie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować najlepsze spaghetti z pomidorów z puszki, będziesz potrzebować takie składniki jak: makaron, mięso mielone, pomidory z puszki, olej rzepakowy, parmezan, cebula, czosnek.

W moim przepisie wykorzystałam makaron spaghetti, on idealnie pasuje do naszego dzisiejszego dania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował spaghetti z makaronem pełnoziarnistym.

Tak naprawdę każdy będzie dobry.

Moja wersja makaronu jest przygotowana z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem jak zrobić spaghetti z pomidorów z puszki?

W pierwszej kolejności zaczniemy od ugotowania makaronu al dente.

W tym czasie przygotujemy sos z pomidorów.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko zeszklij, następnie dodaj pomidory z puszki.

W tym momencie postaw na przyprawy, idealnie sprawdzi się tutaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Dodaj mięso i smaż od momentu, aż przybierze ono charakterystycznego brązowego koloru.

Na końcu dodaj makaron do sosu i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Po kilku minutach nasze spaghetti jest dobre do spożycia.

Przełóż danie na talerz i posyp parmezanem.

Będzie to szybkie i łatwe danie na obiad, gdy nie masz zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Wykorzystaj mój prosty przepis na spaghetti i przekonaj się, jak pyszne jest to danie.

Alergeny w spaghetti z pomidorów z puszki

Lista alergenów dla spaghetti z pomidorów z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze spaghetti z pomidorów z puszki

na 100g gotowej potrawy

Zamiast parmezanu możesz postawić na mozzarellę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
208.62
417.23
Białko (g)
10.44
20.88
Fenyloalanina (mg)
0.31
0.62
Brak danych dla: makaron spaghetti, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
19.28
38.57
Węglowodany przyswajalne (g)
16.06
32.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.22
6.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.31
20.62
Tłuszcze nasycone (g)
4.31
8.61
Tłuszcze nienasycone (g)
6.00
12.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.63
9.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.37
2.75
Cholesterol (mg)
26.36
52.72
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
10.07
20.14
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.97
7.95
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.84
11.68
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.66
7.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.43
44.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
51.50
103.01
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
116.31
232.62
Potas (mg)
311.00
622.00
Wapń (mg)
74.11
148.22
Fosfor (mg)
154.78
309.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
43.40
86.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.27
4.54
Cynk (mg)
1.51
3.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.64
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z pomidorów z puszki 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z pomidorów z puszki

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Ser parmezan
30 g
3 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Bazylia suszona
10 g
1 łyżeczka
1.20
Za 10,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 10 g
Koszt składników
35.00